Доставку газу зменшили для 14 облгазів. Серед них є вінницька компанія

Доставку газу зменшили для 14 облгазів. Серед них є вінницька компанія
Зниження зачепило споживачів товариства «Газовик». За доставку газу в лютому вони платитимуть на 91 копійку менше на кожен куб
  • Плату на доставку газу зменшили для 14 з 44 компаній. Державний регулятор постановив, що в них будуть розцінки не вище, ніж 1,79 грн за куб.
  • Проте з тексту рішення дізналися, що така ціна вказана без ПДВ і почне вона діяти не раніше, ніж з 1 лютого.
  • Тобто доставка за січень буде за старими цінами. Зокрема і для споживачів вінницької фірми «Газовик», яка має найбільший тариф на розподіл в Україні.

Плату на доставку газу зменшили для 14-ти облгазів та компаній з розподілу. Тарифи переглянули 19 січня, на засіданні Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг.

Коротко представили і обгрунтування змін:

— 16 та 30 грудня для компаній «Гадячгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Коростишівгаз», «Лубнигаз», «Мелітопольгаз», «Миколаївгаз», «Полтавагаз», «Тернопільгаз», «Тисменицягаз», ПрАТ «Уманьгаз», «Чернівцігаз», «Харківгаз», «Газовик» були встановлено економічно обгрунтовані тарифи за методикою, затвердженою НКРЕКП, — повідомили на засіданні. — Враховуючи численні звернення громадян, з метою недопущення соціальної напруги серед населення та додаткового захисту споживачів природного газу, пропонується здійснити перегляд тарифів. Пропонуємо схвалити їх у тому розмірі, які опубліковані на сайті Комісії та опублікувати для отримання зауважень, пропозицій.

Відео дня

Голова Нацкомісії Валерій Тарасюк коротко додав, що «пояснювати тут немає що».

— Уся країна про це рішення говорить зараз. Єдине прохання — забезпечити, щоб ці тарифи стали діяти з 1 лютого, — зазначив Тарасюк.

Рішення ухвалили — всі члени Регулятора були «За». Засідання Комісії тривало дві хвилини.

Зменшили на 91 копійку

У проекті рішення, яке опубліковано на сайті НКРЕКП, ми знайшли нові розцінки для 14-ти з 44-ох операторів газорозподілу. Серед них тільки одна вінницька — товариство «Газовик».

Тариф, який був раніше погоджений для цієї компанії, — 3,06 грн за куб.м. Така ціна діє з 1 січня 2021 року.

Новий тариф, який почне діяти з 1 лютого — 1,79 грн за куб.м. Однак, як видно з таблиці та проекту рішення, нові тарифи вказані без урахування податку на додану вартість. Якщо ж додати ще 20% ПДВ, то плата за доставку для споживачів «Газовика» складе 2,15 грн за куб.м.

Отож зменшення тарифу склало 91 копійку на куб (3,06 - 2,15 = 91). Проте доставка за січень ще буде по три гривні за куб, оскільки нові розцінки хочуть запустити з 1 лютого.

«Вінницягаз» — без змін

Для споживачів «Вінницягазу» доставку не зменшили: з 1 січня діє ціна 2,02 гривні за куб. Однак у цей тариф заклали так звані «газові коефіцієнти», які раніше «Вінницягаз» нараховувала окремо.

«Слід зауважити, що в 2021 році з платіжок за доставку газу зникнуть температурні коефіцієнти. Після двох років судів обсяги технологічних втрат газу враховані Регулятором в тарифі на його доставку», — повідомляють на сайті «Вінницягазу».

Про судові баталії газовиків з Регулятором писали в матеріалі: Коефіцієнти в платіжках на газ законні. Апеляційний суд став на бік «Вінницягазу».

Нюанси ціни на газ

Також з 1 лютого почне діяти нова ціна на газ. Уряд 18 січня схвалив, що верхня межа ціни газу для населення має бути не більше 6,99 гривень на куб.м за місяць. Про це йдеться в рішенні, опублікованому на Урядовому порталі.

Постанова №25 від 18 січня 2021 року запроваджує, що гранична ціна на рівні 6,99 грн вказана з урахуванням ПДВ, плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точках виходу з газотранспортної системи.

Така ціна буде діяти на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року.

Встановити тарифи для населення не вище цього рівня мають усі газопостачальники, у тому числі постачальник «останньої надії». Ним визначена газопостачальна компанія «Нафтогаз», яка може продавати газ споживачу, який залишився без газопостачальника. Але на строк не більше, ніж 60 діб.

Крім цього, уряд, для встановлення граничної ціни на газ, вніс його до списку соціально значущих товарів, затверджених постановою №341 від 22 квітня 2020 року.

Пільговики у Вінниці, нагадаємо, можуть їздити з пересадкою, яка не списує поїздки.

 

Читайте також:

Газ по 6,99. Кабмін зафіксував граничну ціну для побутових споживачів

Зарплати, тарифи та пенсії, що будуть для вінничан у 2021 році

Хто управлятиме нашими багатоповерхівками? Вінничанам дадуть ще п’ять місяців на роздуми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (51)
  • Ірина Яцишин

    платила 24 гр до жовтня за листопад 36 гр за грудень 150 гр за січень нарахують  всі 200 напевне труба збільшилась чи розширилась і сміх і гріх от така наша держава
  • Наташа Паскар

    Я платила 157,а прийшла вже нова квитанція, то треба платити вже 266

    Юлия Супрун-Боцул reply Наташа Паскар

    Наташа Паскар а я платили 196, а тепер 395😤
  • Єлін Сергій

    Хай.знижують не з лютого а  з січня і доставку відмінити.давайте не платити . Нам всерівно нічим платити.
  • Галина Шевченко

    Всі незадоволені а чого всі платимо давайте всі разом не заплатимо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 18:58 смс для Анечки 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up