Хто управлятиме нашими багатоповерхівками? Вінничанам дадуть ще п’ять місяців на роздуми

Хто управлятиме нашими багатоповерхівками? Вінничанам дадуть ще п’ять місяців на роздуми
  • В Україні діє Закон, за яким багатоповерхівками опікуватимуться мають самі мешканці. ЖЕКи в їх звичному розумінні скасували.
  • Але далеко не всі вінничани вже визначитися, хто буде дбати про їхній будинок: управитель чи ОСББ.
  • Невдовзі до двох платіжок на газ додадуться ще дві на електрику і п’ять на воду…
  • Коли це буде й усі нові норми запрацюють на повну, розпитали у керівниці управління розвитку територій та інфраструктури ОДА.

Закон України «Про житлово-комунальні послуги», передбачає, що мешканці багатоповерхівок мають тепер самі дбати про свій будинок. Управителя, який триматиме на контролі стан внутрішньобудинкового та прибудинкового майна, вінничани мали визначити ще до 1 травня 2020 року. Але через карантин їм дали довший термін на роздуми: час самого карантину і ще п’ять місяців після його закінчення. 

ЖЕКів більше немає

Названий Закон визначає, що житловий фонд, який був у віданні міських рад, з їхнього балансу знімають. Мешканці усіх багатоквартирних будинків тепер мають вирішувати самі, як їм перекрити дах, відремонтувати ліфт, полагодити діряві водогони, заасфальтувати доріжку біля свого будинку тощо.

Одним словом, тепер все буде, як у мешканців приватних будинків. Такого поняття як ЖЕК, який раніше дбав про багатоповерхівки, вже не існує.

Відео дня

— Згідно нового законодавства, мешканці багатоквартирних будинків володіють цією спорудою і прибудинковою територією на праві спільної сумісної власності. Їм належить все, що є спільного в будинку: мережі водогонів холодної і гарячої води, водовідведення, газові і електромережі, під’їзди, дах і т.ін. На них покладена спільна сумісна відповідальність за це все, — розповідає начальник управління розвитку територій та інфраструктури Вінницької ОДА Марія Зонова. — Раніше всією «внутрянкою» будинку і усім, що є біля нього, опікувався ЖЕК. Все це було включене в тариф на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій. На сьогодні поняття «тариф» уже немає, є «внески» або «платежі» на управління багатоквартирним будинком, і рішення про їхній розмір приймається безпосередньо мешканцями на загальних зборах. Наприклад, раніше жителі будинку нарікали на міську раду за високі тарифи. Нині ж цей орган самоврядування тарифів не встановлює. Їх будуть визначати самі мешканці будинку, самі вирішувати, яку квартплату вони будуть платити за своє житло. А ця квартплата буде включати в себе кошти, які всі жителі витрачатимуть на утримання свого будинку і території біля нього.

Марія Зонова каже, що більшість споживачів про норми нового закону не знають, інші не спішать їх розуміти, мислять старими категоріями. Думають, що якось обійдеться і буде як колись. Не буде, каже чиновниця. 

ОСББ, «управдом» чи управляюча компанія

На Вінниччині 30% мешканців уже визначилися з «господарем» свого будинку. Наприклад, одні створили ОСББ та самі тепер піклуються про свій спільний дім, самі встановлюють тарифи на його обслуговування і шукають тих, хто виконує ту чи інші роботу з утримання їхнього майна. Інші найняли «управдома» (не плутати зі старшим по будинку, що працює задарма і виконує роль посередника між жильцями і комунальниками), треті уклали угоду з управляючими компаніями, ЖЕО чи іншими такого ж типу структурами.

— Управляючі компанії — це фірми приватної форми власності, які надають мешканцям послуги з управління багатоквартирним будинком. Жителі, які укладають з ними угоду на утримання їхнього помешкання, в будь-який момент можуть ці стосунки розірвати, якщо їх не задовольнить робота цієї фірми і найняти іншу компанію, — пояснює Марія Зонова. — Тобто: не подобається людям співпраця з управляючою компанією — вони можуть стати ОСББ. Не хочуть бути ОСББ, загальними зборами мешканців можуть вибрати собі старшого по будинку — управляючого або простими словами — управдома. Ця людина буде займатись усім, що потрібно для забезпечення нормального функціонування цієї висотки, її прибудинковою територією. Зарплату йому платитимуть самі мешканці.

  • В сучасному розумінні поняття «управдом» вже має інший зміст, ніж це було раніше. Колись управдомами називали людей, які на громадських засадах представляли інтереси свого будинку. Тепер, це найнятий мешканцями на роботу працівник. Закон його називає управителем.
  • Є два типи управителів: окрема людина (фізична особа) і організація (юридична особа). Таким чином цей найнятий працівник (фізична особа) і буде управдомом, а юридична особа (організація) — це управляюча компанія.

На перехідний період буде ЖЕО

Марія Зонова зауважує, що за тих мешканців багатоквартирних будинків, які ніяк не можуть визначитися, хто в їхньому домі хазяїн, це рішення прийняла на перехідний період держава. Зокрема, місцевим органам влади надані повноваження призначати будинкам тимчасово управляючі компанії — наприклад, ЖЕО.

— Значна частина багатоквартирних будинків в місті знаходиться в управлінні ТОВ «ЖЕО». Типовою є картина, коли сусідів неможливо зібрати або вони не можуть визначитися з оптимальним варіантом утримання свого будинку. Але головне, що не можуть зрозуміти мешканці — це те, що можна обрати кого завгодно, аби він турбувався про наше житло, або створити ОСББ, — розповідає начальник управління розвитку територій та інфраструктури ОДА. — Також всім нам треба добре усвідомлювати, що кожна послуга має свою справедливу вартість і її треба сплачувати, незалежно від обраної форми управління. Натомість мешканці продовжують по інерції ходити в мерію і скаржитися на роботу ТОВ «ЖЕО», але місцева влада вже не має відношення до вашого спільного майна.

Куди ж скаржитися на погану роботу ЖЕО чи іншої управляючої компанії, якщо не в мерію? Єдиний варіант впливати на найману структуру — замінити її на іншу.

Сім нових платіжок

Закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що вінничани будуть не лише по-новому утримувати свій будинок, а і по-іншому сплачувати за спожиту холодну і гарячу воду, водовідведення, за газ і електрику.

— До двох платіжок за газ ми вже звикли. До них мають додатися ще дві платіжки за спожиту електроенергію, — каже Марія Зонова. — Це будуть розрахунки за саму електроенергію і за транспортування та утримання мереж. Ці гроші були в складі тарифу за світло і газ й раніше, просто мало хто з мешканців про це знав. Тепер їх вирішили виокремити, аби не було зловживань. Так само буде з водою, теплом, водовідведенням. Тут буде вже п’ять платіжних документів. 

За потоп в підвалі платить будинок

Новим законодавством також передбачили, що мешканці мають сплатити за всю воду, яка зайшла в будинок.

— Ця вода була порахована загальнобудинковим лічильником. Тому не залежно, чи спожили її жильці особисто, чи вона була втрачена через діряві труби всередині будинку, в підвалах чи через безоблікове споживання, люди мають за неї розрахуватися, — говорить Марія Зонова. — Тобто має спрацювати спільна відповідальність мешканців, щоб вони були зацікавлені в ремонті внутрішньобудинкових мереж, оскільки ці втрати тепер лягають на їхні плечі.

Труби — Водоканалу, ремонт — приватникам

Щодо утримання водогонів в середині будинку, то тут, як каже фахівець, мешканці також можуть обрати форму співпраці з Водоканалом. Наприклад, вони хочуть, щоб ця організація їм лише постачала воду, забирала використану, а от, щоб опікуватись водогонами всередині будинку, вони можуть самі найняти когось іншого (фірму чи ФОПа).

— Можливо, мешканці вирішать, що їм буде зручніше, аби саме Водоканал узяв на себе турботу про їхні внутрішньобудинкові водогони. Такий варіант також можливий. А от так зване абонентське обслуговування — здійснення нарахувань за спожиту воду, підрахунок втраченої в поривах — можуть робити й самі мешканці, — пояснює Марія Зонова. — Тобто співвласники самі мають визначити по кожному з пунктів, який варіант їм найвигідніший.

І якщо люди цього не зроблять, не розберуться, то, каже експерт, набере чинності так званий договір за замовчуванням. Це спрощений варіант всього вище названого, але не самий дешевий для споживачів.

«Відключимо вам газ»

Аналогічна ситуація і з газовим забезпеченням. Всі мережі блакитного палива в будинку зараз теж є спільною сумісною власністю мешканців. І вони самі тепер мають визначитися, хто в них офіційно буде відповідати за газові внутрішньобудинкові мережі.

— Мешканці повинні визначити відповідального (особу чи підприємство) з дозвільними документами, щоб він перевірив все газове устаткування в будинку — плити, котли і т.і.н, і робив це регулярно. Якщо акту про обстеження у будинку не буде, газовики мають повне право відмикати це житло від блакитного палива, — пояснює чиновниця. — А сьогодні в перехідний період таких будинків в Україні більшість. У наших газовиків є практика відключення в таких випадках: в цьому році ними було перекрито вентиль помешканням села Моївка Чернівецького району. У людей там не було актів на перевірку своїх газових установок і внутрішньо будинкових мереж. 

— Вінничани мають усвідомити, що мають контролювати і стан газових мереж і установок свого будинку, — говорить начальниця управління розвитку територій та інфраструктури облдержадміністрації.

 

Читайте також:

Боротьба з «ковідом» чи ремонт доріг? Як витрачають бюджет Вінниці

«Завойовуємо серця оригінальністю»: три історії успіху вінницьких підприємців

«Через безпорадність хотілося плакати». Це вінничани, які вивчили англійську в дорослому віці

У вінничан протести в генах. Як наше місто в минулому виборювало свої права

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Marina Soroka

    Взагалі то влада молодці! Жекі за попередні роки довели будинки до жахливого стану, потім їх розформували. Гроші, що мали бути витрачені на отримання будинків залишились в кишенях можновладців, а мешканці тепер мають все відновити за власний кошт. Просто геніально!
  • Кто-то

    Единственное за что думают в нашей стране в правительстве - это как снять с себя как можно больше ответственности.
  • Ols Kat

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up