Боротьба з «ковідом» чи ремонт доріг? Як витрачають бюджет Вінниці

Боротьба з «ковідом» чи ремонт доріг? Як витрачають бюджет Вінниці
За цей рік у Вінниці завершили будівництво дороги на Гонти. Проте на «ковід» витратили майже 75 мільйонів гривень за останні 9 місяців
  • Третина з 66 мільярдів пішли на ремонт доріг — так витрачають Фонд на боротьбу з COVID-19, який створив Кабмін.
  • Вінниця окремого фонду на «корону» немає, але місцева влада розпоряджається аж 4 з лишком мільярдами гривень.
  • На що їх витрачають — медицина чи дороги? Аналізуємо виконання бюджету Вінниці за 9 місяців.

Останнім часом ЗМІ рясніли новинами про те, що «ковідний» фонд держави витрачають на дороги, на які пішли 20 з 66 мільярдів гривень. На медицину використали 7,8 з 16,3 мільярда гривень. Зокрема, зі 100 апартів ШВЛ, які держава закупила за гроші фонду, нашій області дістанеться тільки чотири. 

Окремого «антиковідного» фонду Вінниця немає. Проте через загальні цифри можна побачити скільки загалом отримала міська медицина. Тим паче нещодавно опублікували звіт про виконання бюджету за дев’ять місяців 2020 року.

Доходи

Депутати міськради, 22 травня, перерозподілили кошти бюджету. Рішенням сесії скоротили план доходів на увесь рік, вочевидь, очікуючи, що карантин скоро не завершиться. Суми надходжень з податку на доходи фізосіб, який приносить казні найбільше «прибутку», зменшили на понад 200 мільйонів гривень. 

Відео дня

«Зрізали» плани надходжень з податків на нерухомість, землю, єдиний податок. А от акцизи залишилися без змін. 

Щодо державних коштів, то за минулі дев’ять місяців місто отримало 555,4 мільйона гривень з Держбюджету, більшу частину з яких спрямували на освіту і медицину.

На чому вирішили зекономити

На фоні скорочень доходів вирішили зменшити й видатки. «Під ніж» потрапило житлово-комунальне господарство, яке позбавили 220 мільйонів гривень. З 721 до 626 мільйонів гривень зменшили витрати на будівництво і регіональний розвиток. 

Через це були заморожені: реконструкція «СКА», будівництво дитсадка №16 та поставлені на «паузу» реалізація ряду інших проектів. 

Скоротили й так незначні (у порівнянні з іншими галузями) бюджети на культуру.

На що вирішили витратитися більше

Хоча школи та дитсадки певний час не працювали, це не відбилося на планових видатках. Навпаки, міські службовці запланували витратити навіть на кілька мільйонів більше, ніж затверджували в бюджеті-2020.

Якщо до «ковіду» на міські лікарні хотіли витратити тільки 152 мільйони, то після змін бюджету в травні — майже вдвічі більше.

З 288 мільйонів гривень видатків — 83 мільйони — припадає саме на заходи проти COVID-19: це засоби захисту, муніципальні доплати лікарям, закупівля обладнання.

І цим вінницький «ковідний фонд» не обмежується. За словами керівниці департаменту фінансів міськради Наталії Луценко у звіті за дев’ять місяців немає про видатки ще на понад 80 мільйонів гривень:

— Це показники станом на 1 жовтня 2020 року. На черговій сесії міської ради від 09 жовтня 2020 року видатки на охорону здоров'я збільшено на 83 мільйони гривень, — зазначила Наталія Луценко. — Це видатки на розширення ліжкового фонду для лікування хворих на COVID-19, придбання необхідних медикаментів, засобів індивідуального захисту, виплату муніципальної надбавки медичним працівникам, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19.

Однак і у Вінниці вирішили, що крім боротьби з «ковідом», потрібно будувати дороги. Цього року завершили будівництво дороги на Гонти (між Київською та Батозькою), на що витратили 33 мільйони гривень. Її будівництво починали у 2019 році, завершили влітку 2020-го. А нині дорожники прокладають 200-метровий відрізок з нового шляху до вулиці Зулінського.

Збільшилася витрати на соціальний захист. Частково, так сталося через появу муніципальних пільг, якими вирішили підтримати пенсіонерів та людей з інвалідністю. На фінансування виплат тільки в листопаді витратили 3,6 мільйона гривень. І ще зросли витрати на спорт у Вінниці: збільшили видатки на зарплати та на розвиток спортшкіл.

Витрати та доходи загалом

В підсумку маємо, що за січень-вересень до казни зібрали 3 мільярди 39 мільйонів гривень, з яких витратили 2 мільярди 944 мільйони гривень.

Раніше ми рахували, скільки можна купити медичного кисню на гроші з головної ялинки Вінниці.
 

Читайте також:

Стало відомо, скільки коштують світлофори на площі Гагаріна

У грудні українцям перерахують пенсії: хто може розраховувати на надбавки

Зірка на ялинці. Якою буде вартість артистів на новорічно-карантинних корпоративах?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Виталия Радзиевская

    Якщо  темп не з бавиться із ковід , то не буде кому їздити по тих дорогах.
  • Larisa Nikolaevna

    4 аппарата ШВЛ .... и этим вы собираетесь преодолеть СОVID ? Год , как чума шагает по планете, за это время можно было многое сделать.Китайцы за 10 дней  выстроили две больницы на 1000 и 1500 койкомест для вирусных больных, а что сделали вы , убогие? Дороги строите , которые через год разлезутся, чтоб покойников не растрясло?
  • Олег Рябоконь

    Делайте дороги лучше это хоть видно будет , а помощь больницам вы же всегда помогаете только нет ничего то что нужно когда нужно ) Воруют постоянно что с дорог что с медицины и тд д д и тд дддд и т дддддд8  
  • Serhii Mazur

    «не має», ой журналисты...

    Svitlana Zhuravska reply Serhii Mazur

    Serhii Mazur Ці слова можна писати двома способами, як разом так і окремо.

    Правильно

    Немає — у заперечному слові «немає» не пишеться разом. В реченні його можна замінити словом «нема».

    Не має — у цьому випадку дієслово «має» з часткою «не» пишеться окремо.

    Ivan Zharyi reply Serhii Mazur

    Serhii Mazur не має - в реченні, де він/вона чогось не має
    Немає - в сенсі не існує, 'такого просто немає', 'на щось немає грошей чи часу'

    Ой коментатори...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up