Вінниця три дні драйвувала на Artgnosis

Вінниця три дні драйвувала на Artgnosis
Упродовж трьох днів вінничан тішили і надихали Pianoboy, Жадан, Zapaska, Байдак, Дикобраз, Grisly Faye і багато інших не менш цікавих представників української культури.

У Вінниці вдруге пройшов арт-проект, участь в якому взяли топові молоді виконавці культурного простору країни. Все починалося цілком спокійно, з виступів маловідомих поетів, а продовжилося це у форматі оскаженілої публіки, яка співала і танцювала під улюблені пісні.
Pianoboy і еротичний ска від Жадана
Головним хедлайнером фестивалю був виходець з Вінниці Дмитро Шуров, більш відомий як Pianoboy. Появу співака очікував вщент забитий зал шанувальників і поціновувачів музики. Виконавець радував публіку не тільки своїми текстами, а й текстами The Beatles - Imagine, та Скрябін - “Шампанські очі”, виконання яких викликало велике вітання з боку глядачів. Після закінчення Шуров пообіцяв приїхати в вінницький драмтеатр для виступу вже в більш спокійній атмосфері.


Не набагато відстав від Шурова за кількістю фанатів і Жадан і “Собаки в Космосі”, які виступають у своєму особливому стилі - "еротичному ска " . Подарувавши своїми піснями дружню атмосферу, Жадан спустився зі сцени, щоб потанцювати разом з глядачами. При цьому сказавши, що дуже радий виступати на цьому фестивалі і подякував організаторам за такий рівень заходу.

Ще психологізму та тандему

Відео дня

У перший день Artgnosis в арт-кафе “The Factory”, свою нову книгу презентував письменник-прозаїк Іван Байдак. Його твори вирізняються складним психологізмом, оригінальнім стилем, жанровою та стилістичною різноманітністю.

- Добре організований проект. Все було гарно та легко, - каже Іван. - Раніше я сприймав Вінницю, як місто, з яким треба ще працювати. Працювати з людьми. Але оскільки цього разу був прямий контакт з читачами, я в принципі всім задоволений.


Конкуренцію Байдаку за глядацькими симпатіями склала висхідна зірка української поезії Вікторія Дикобраз. Вона виступала в тандемі з Катрусею Танчак та отримала приємні відгуки від присутніх.
- Було дуже приємно побачити, що дівчата (організатори - авт.) відважились проводити фестиваль вдруге за рік, - говорить Вікторія. - Радісно, ​​що розширилися на кілька залів, але сподіваюся наступного разу вони будуть знаходитися ближче один до одного. Також вона зазначила, що її нова арт-книга вийде у світ вже цієї весни в тандемі з Танчак.


Різноманітність подій
У програмі були не тільки музика і поезія, а також театр, кіно та презентації збірок і проектів. Своїми новинками поділилися Жадан, Якубовська, Семенчук, Федоришина, Деяк, Пауалішвілі, Венгринюк та Камінська. Для присутніх було поставлено дві вистави театрів "Другий склад" і "Намір", що здивували глядача своєю незвичністю і епічністю. Була представлена ​​акустична програма Христини Халімонової, а також у кінотеатрі "Родина" пройшов показ документальних короткометражок. На заході можна було придбати книги присутніх представників літератури, а також Юрія Іздрика, який був у списку учасників, але не зміг бути присутнім за станом здоров'я.


Ті, хто дарував бадьорість 
Література надихає, але на духовному рівні, а публіці потрібні і фізичні її прояви. Їй потрібні драйв і бадьорість, їй звідкись потрібно брати енергію.
 Саме тому був запрошений електро-акустичний інді-поп дует - Zapaska. Який підкорив натовп своєю різноманітністю інструментів і особливою ​​подачею свого мистецтва.

Саме тому публіку радував гурт Grisly Faye зі своїм особливим стилем - "електроніка на свіжому повітрі", який занурив зал в глибини "космічної" атмосфери.

Саме тому виступив і Sasha Boole, автор и виконавець пісень, народжених на межі блюзу, кантрі, фолку та регтаймів. Кажуть, його вуса володіють магічними властивостями, що мабуть відбилося на його музиці.

І саме тому закривав фестиваль DRUMТИАТР, який є синтезом електронної музики, живих інструментів і текстів. Це єдина в світі група, яка повністю відмовилася від репетицій і тому кожен їхній виступ є унікальним.


Відгуки про Artgnosis
- Цей фестиваль, це особлива штука, - говорить фронтмен дуету Zapaska Павло Нечитайло. - І мені подобається, що цей івент, який розпочався рік тому, продовжився в цьому році. Прикольно, що на території України є два потужні осінніх фестивалі ("Artgnosis" і "Cow Art Fst" - авт.) аналогів яким на материковій Україні я не знаходжу. 

- Усе на дуже високому рівні, - каже після виступу солістка українсько-польського гурту Grisly Faye Маргарита Кулічова. - Я ледве можу дихати. Мені зараз гаряче, а таке буває дуже рідко.

- Сьогодні все було дуже кльово, - говорить Sasha Boole. - Були мінімальні проблеми зі звуком, але це компенсувалося доброю енергетикою в залі. Вінниця місто-картинка. У нього хочеться приїжджати.

Від творців фесту
Організатори зізнаються, що реалізувати такого масштабу проект, справа не з простих. Але кажуть, що все задумане втілити змогли.
- Це було дуже складно, особливо витримати негатив людей, коли вони дізнавалися, що їх улюблені письменники не можуть приїхати, - каже одна з організаторів Дар'я Шевчук. - Це велика командна робота. Адже якби у нас не було підтримки один одного і підтримки учасників, які нам щодня твердили: "Ви молодчинки, не здавайтеся, ми допоможемо вам", ми не змогли б цього всього.
Також відомо, що вже є деякі плани на наступний фестиваль. Але які саме, організатори поки що не говорять.


Виступали сім молодих поетів
Є вираз "Дати дорогу молодим" і Artgnosis це зробив. У програмі взяли участь сім маловідомих, проте талановитих поетів з різних міст України. Вони - переможці, які пройшли онлайн-відбір і були запрошені на фестиваль. Вінницю представляли Олександр Горчинський та Алла Жабокрик.
- Я пройшла онлайн-відбір конкурсу і потрапила сюди, - каже представниця Вінниці Алла. - Емоції від фестивалю позитивні, адже  головне, це атмосфера - на ньому вона була. Була можливість ділитися тим, чим живу, що я і робила. 

 

 

Фото та відеоматеріали Liya Grimova

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Чудова організація, отримала масу задоволення. Було круто.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні чекаю конверт з Могилева-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький 10:15 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:11 У Вінниці майже 40 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 09:15 Сьогодні — Велика середа. Про суть третього дня Страсного тижня і головні правила 09:15 Вінничанка Валентина Порицька понад півсторіччя працює на одному місці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up