Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні?

Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні?
  • У травні почне діяти закон про мобілізацію. Один з пунктів стосується вилучення автомобілів у громадян на потреби Сил оборони.
  • Крім того, для певної категорії вінничан перерахують пенсії. І ще стартує процес перепризначення субсидій.
  • Що ще зміниться в останній місяці весни?

Посилять мобілізацію

18 травня набуде чинності закон про мобілізацію. Зокрема, за ним знижують мобілізаційний вік з 27 до 25 років. Протягом 60 днів чоловіки, віком від 18 до 60 років зобов’язані оновити свої дані у ТЦК, ЦНАП або електронному кабінеті призовника.

Кожен чоловік повинен буде мати при собі військово-облікові документи та пред’явити їх на вимогу поліції чи терцентру комплектування. Ті, хто ухиляються від мобілізації, можуть бути позбавлені водійських прав, отримати штраф, їх має право затримати поліція.

Введуть «базову військову підготовку» для громадян, яку можна пройти під час навчання у ВНЗ або в тренувальних центрах ЗСУ. Така підготовка розпочнеться з 1 вересня 2025 року.

Відео дня

А ще запроваджують «військово-транспортний обов’язок». Закон про мобілізацію передбачає ймовірність вилучення автомобілів на потреби армії: якщо у людини одне авто — його не заберуть, але якщо більше — можуть призначити оцінку ринкової вартості та забрати те, що більше підійде для військового використання.

Розлого про зміни у мобілізації читайте на порталі Міністерства оборони України.

Пенсії та субсидії

У травні частині пенсіонерів проведуть перерахунок пенсій. Їх розміри збільшать людям, старше 70 років і якщо розмір їхніх виплат нижче за 10 тисяч 340 гривень 35 копійок.

Розмір надбавок для пенсіонерів:

Такі компенсаційні виплати встановлюються з дати досягнення віку 70, 75 чи 80 років, незалежно від виду пенсії та тривалості страхового стажу.

Надбавка до пенсії здійснюється автоматично, тому до Пенсійного фонду звертатися не потрібно.

Читайте також: Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно

З 1 травня житлові субсидії на неопалювальний сезон для більшості одержувачів призначать автоматично – до 30 квітня 2025 року. Водночас є певні категорії, яким субсидію з 1 травня призначать за їхнім зверненням із заявою та декларацією про доходи та витрати.

Зокрема, це – орендарі житлових приміщень, сім’ї, у складі яких є переселенці; домогосподарства, де кількість проживаючих осіб відрізняється від кількості зареєстрованих, а також ті, хто не отримував субсидію в опалювальному сезоні або її розмір становив нуль. 

Якщо заяву на субсидію подати після початку неопалювального сезону, виплати нараховуватимуться з місяця подання документів, але не раніше.

До уваги водіїв

Ще у жовтні 2023 року Кабінет Міністрів вніс зміни до Правил дорожнього руху. Зміни, зокрема, стосуються проїзду поза населеним пунктом. 

Раніше водії поза населеними пунктами повинні були вмикати під час руху денні ходові вогні з 1 жовтня до 1 травня. Відтепер дотримуватися цієї норми потрібно цілий рік у будь-який час доби. 

У разі відсутності в конструкції транспортного засобу денних ходових вогнів, потрібно вмикати ближнє світло фар. Покарання за це порушення ПДР залишилося незмінним – штраф від 425 до 510 гривень.

Крім того, до 30 травня на перехресті вулиць Чорновола і Богуна буде діяти тимчасове обмеження руху транспорту (авто рухаються однією смугою - авт.). Це пов’язано з прокладанням мережі водовідведення, повідомляють у Вінницькій міськраді.

Оновлення в Електронному кабінеті платника 

З 1 травня в Електронному кабінеті платника податків можна буде отримати Витяг щодо стану розрахунків, починаючи з 2013 року за кожний рік окремо та в розрізі податків, зборів, платежів, а також єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. 

Для отримання витягу потрібно створити «Запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС». Також на сайті з’явиться окремий функціонал для платників, які мають податковий борг на день подання запиту про отримання витягу.

Якщо платник податків у запиті, який подається через Електронний кабінет зазначає позначку про необхідність підпису Витягу щодо стану розрахунків, то на такий документ накладається кваліфікований електронний підпис керівника структурного підрозділу економічного аналізу.

Перекриють газ

Вінницька філія «Газмережі» повідомила про планове відключення послуги на кількох вулицях міста. Причина – технічне обслуговування систем газопостачання.

З 1 по 10 травня орієнтовно з 10:00 до 17:00 обмежать газопостачання до споживачів за адресами:

 

Читайте також:

Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік

«Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння

«Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Григорий Пилипенко

    Цитата: розмір надбавок для пенсіонерів:



    віком, від 70 до 74 років — 300 гривень;

    віком, від 75 до 79 років — 456 гривень;

    пенсіонерам від 80 років — 570 гривень.

    Це анекдот! Ви багато бачили пенсіонерів віко за 70? Вони вимерли, мов мамонти на радість ПФУ. В ПФУ вважають, що пенсіонер, котрий прожив більше 70 років, уже пограбував фонд.
  • Julia

    Загалом Латвія передасть Україні партію з 14 автівок, загальною вартістю понад 100 тисяч євро.
    Протягом 2023 року Латвія вже передала Україні 271 конфіскований автомобіль.
    А в Україні такі алкаші  як суддя Тандир далі вбивають людей на дорогах‼️ Консфіскуйте в п'яниць за кермом‼️
  • Alena...

    Для чиїх потреб?? Чи те авто попаде до хлопців???!!! У недодепусратів вилучайте для початку, дурдом на призьбі .... це вже не країна  і навіть не концлагер...  конституцію змінють , недозакони ....це просто знищення цілої нації і, при тому , абсолютно відкрито. Тільки дурень того не зрозуміє😗  нема ніяких прав одні обовязки.... за що гинуть ??(((
  • Владислав

    Вилучайте в раді , там же на велосипедах їздити мали 😁

keyboard_arrow_up