Гуцул Каліпсо: «Для більшості радіостанцій ми неформат»

Гуцул Каліпсо: «Для більшості радіостанцій ми неформат»
  • Вперше за 17 років свого існування, гурт «Гуцул Каліпсо» виступили у Вінниці
  • 20minut.ua дізналися про п'ятирічне мовчання «гуцулів», вихід нового альбому, їх думку про український шоу-бізнес та останній хіт — «Най Бог Бороне»

 

 

Гуцул Каліпсо

Заснований наприкінці 1999 — на початку 2000 року у Чернівцях. Перший студійний альбом «Рекет-гангстєра» виданий у грудні 2007. Презентація відбулась у Києві. А робота над платівкою велась майже п'ять років. Самі ж пісні були написані ще раніше — наприклад, однойменна композиція, яка дала назву дебютнику, була створена ще на самому початку існування колективу.

Відео дня

У 2012 випущені три пісні, а в 2016 вийшов сингл «Най Бог Бороне» та вірусне відео до нього. У короткі терміни пісня стала хітом у музичному просторі країни.

Перший концерт «гуцулів» у Вінниці пройшов 18 лютого 2017 року у арт-пабі Beef Eater.

 

 

Гурт відноситься до розряду «андеґраундних» музикантів. Та й жанри, у яких грають «каліпсяни» не користуються великою популярністю на музичному поприщі нашої країни. Але «гуцули» продовжують існувати, виконують свою музику і вже у цьому році обіцяють другий студійний альбом.

Знайомимо вас з представниками чернівецького фольку, фанку, хіп-хопу, ска та реггі — гуртом «Гуцул Каліпсо».

 


Про назву

Ми слухаємо Yellowman'а (ямайський виконавець реггі), і якось, в одній з його пісень  прозвучало, щось на кшталт «Джамайка реггі гуцул каліпсо». Звичайно він не співав про гуцулів, але нам сподобалося поєднання слів. А в 1994 вийшов журнал «Звукорежиссёр», у якому була стаття про музичний стиль «каліпсо». Щоправда, нам у руки він потрапив на початку двохтисячних. Але ми прозріли, буквально все, що там було наисано співпадало з тим, що ми граємо. Виходить, що наша назва вибрана на підсвідомості.


Про формат та гроші

Ми розуміємо, що для більшості радіостанцій ми неформат. Реггі, джаз — це музика стара, і на сьогоднішній день може поступатися електронній музиці, яка підриває танцполи. Наша музика більш складна для сприйняття.

За концерти потрібно платити, тому молода публіка не завжди може прийти на виступ. До того ж, музичний ринок зараз перенасичений. Але щоб кожен отримував належну увагу, потрібно змусити роботодавців платити людям гідні зарплати. Ми повертаємося до принципів піраміди Маслоу, спочатку первинні потреби, а потім вже культура. Ось коли люди не будуть відчувати себе голодними та холодними, тоді і будуть готові платити за якісь видовища.

 




Про сингл «Най Бог Бороне»

Це мантра. Нехай Бог бороне людей від всякого лиха. Від усього нехай бороне.

Ми не ставили за мету знімати кліп на цю пісню, хотіли зробити нарізку з відео, яка привернула б увагу глядачів. У нас немає потреби знімати конкретне відео під конкретну пісню. Якщо ми маємо можливість накидати якихось фрагментів, мати добрий музичний матеріал та більш-менш нормальний відео ряд, то як бачите, у цьому є результат.

У подальшому будемо знімати повноцінні кліпи, але поки що, це на стадії сценаріїв.
 


 

Про український шоу-бізнес

Зараз український шоу-біз проходить етап становлення, незважаючи на те, що він існує з 1991 року. Тоді це був більш закритий клуб. Когорта з гуртів, на кшталт «Тартак» чи «ТНМК» спричинили потужний вибух в українській музиці, який до цих пір тримає їх у топах.

Для нас шоу-біз ефемерний. Ми робимо свою музику, і  кльово, коли на наших концертах танцюють люди. До того ж, це приносить нам гроші. Якщо буде приносити більше, ще крутіше. Не будемо кривити душею, нам же не по 18 років, щоб збирати банду друзів та грати десь у підвалі.

 

Читайте також:

Epolets: «Якщо умовно розділити пісню, то у неї кілька життів»

 

Про 5-річне мовчання (2008-2012)

Ми не ставимо за мету бути гуртом, який щороку випускає альбоми. Для нас музика — це самовираження. Якщо цього немає, то немає сенсу щось робити. Музика заради грошей — це не самоціль.

Ми довго йшли до альбому, який випустили у 2007. Довго його писали, випустили, трохи з ним пограли . Це зараз великий попит на українську музику, тепер вона актуальна, її багато і вона різної якості. Раніше такого не було. Тоді доводилося конкурувати з іменитими музикантами. На їхні концерти приходило більше людей, ніж на наші. Ось ми і займалися музикою собі в кайф та мало де з'являлися.
 

 

Автор відео: Valentyn Rachinsky 

 

 

Про новий альбом

Від попереднього він буде відрізнятися новими піснями, а стилістика залишиться тією ж. Не плануємо додавати електроніку, семплери та всілякі модні штучки. Як завжди будуть підніматися веселі та актуальні пісні.

Конкретних дат називати не будемо, але цілком можливо, що він вийде у першому півріччі 2017.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up