Відкупився за 200 доларів. Засновник «піраміди» вмовив ошуканих забрати апеляцію

Відкупився за 200 доларів. Засновник «піраміди» вмовив ошуканих забрати апеляцію
Дві строни однієї кримінальної справи змирилися з вироком. Засуджений до штрафу Леонід Гандшафт (зліва) і сім'я Шведюків, що погодилась на компенсацію
  • Днями мав початися апеляційний розгляд кримінального провадження засновника інвестиційної компанії «Веларм ІТ», яка обіцяла великі відсотки вкладникам, але не платила.
  • Редакція дізналася, що слухання не буде. Адвокат оштрафованого в суді першої інстанції за шахрайство Леоніда Ганшафта переконав потерпілих відмовитися від оскарження вироку.

Про це розповіла мати потерпілого вкладника Надія Шведюк. Саме заради неї її син повівся на рекламу інвестиційної компанії з офісом у «Феріде плаза», засновану одеситом разом з групою вінничан. Станіслав Шведюк хотів здобути грошей на реабілітацію потерпілої в пожежі матері, але прогорів на 300 доларів і заявив про обман в поліцію.          

Крім Станіслава Шведюка, звертався в поліцію ще один вкладник, і почалося розслідування кримінального провадження, яке обіцяло перетворитися на справу з мільйонними збитками. Принаймні, так про це на досудовому слідстві розказували правоохоронці. Вони затримали Леоніда Ганшафта, коли отримали інформацію про його виїзд за кордон. Суд його арештував, призначивши заставу у 25 мільйонів, та наклав арешти на рахунки і майно підозрюваного. Співучасників-вінничан мали розшукати, щоб також притягнути до відповідальності.

Врешті до суду провадження пішло з обвинуваченням тільки однієї людини — засновника Леоніда Ганшафта, і в нетяжкому злочині – банальному шахрайстві. Як провадження, що обіцяло бути гучним, в суді перетворилося на пересічну справу, 20minut.ua писала в матеріалі «Мільйонна справа в суді — пшик. Лідера фінансової піраміди трошки оштрафували».

Відео дня

Одесит, нагадаємо, визнав вину і погасив збитки двом потерпілим (більше слідство до справи не долучило). Вирок, який йому винесли у Вінницькому міському суді, родина Шведюків назвала смішним. Вони думали, що засновника шахрайської фірми покарають суворіше, ніж 1700 гривень штрафу.

Апеляцію на таку символічні кару за фінансовий злочин Станслав Шведюк подав з допомогою спеціально найнятого адвоката. Він у скарзі на судове рішення першої інстанції виклав доводи, чому Леоніда Ганшата треба було судити за іншою кваліфікацією — за шахрайство, вичинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (3-я частина тієї ж статті 190 Кримінального кодексу України). Карається такий різновид обману позбавленням волі на строк до 8-ми років, тоді як санкція першої частини, за якою судили одесита, передбачає штраф або обмеження волі.

Слухання по апеляційній скарзі мали початися наприкінці вересня, але засідання перенесли на початок жовтня через хворобу підсудного (вона свого часу звільнила його і від СІЗО, й мільйонну заставу не сплачували). І вчора, 1 жовтня, журналіст отримала інформацію від матері потерпілого, про те, що апеляційну скаргу забирають.

— З нами через адвоката зв’язався захисник засудженого, і ми домовилися про компенсацію, — сказала Надія Шведюк. — Нам сказали про загострення хвороби підсудного через стрес. Ми всі люди, розуміємо, тому погодилися на відшкодування моральної шкоди.

Скільки заплатили за відклик апеляційної скарги, жінка не приховувала. На питання про це відповіла: 200 доларів. Нагадаємо, що вклад її сина був 300 доларів, й цю суму йому повернули під розписку до першого суду. Ця обставина зіграла роль у виборі міри покарання Леоніду Ганшафту.

А чи розклядатиме колись суд питання відповідальності співучасників обману? Дії вінничан, які працювали у «Велармі», виділили в окреме кримінальне провадження, яке вже другий рік «висить» на стадії розшуку підозрюваних.    


Читайте також:

Тюрми не буде. Прозваного тяжилівським маніяком збоченця визнали неосудним

Вирок за збиту на Довженка жінку. Чому неуважному водію дали умовне

Три зґвалтування і один замах. В поліції розказали про нерозкриті злочини

Напав наркоман? Олену мало не вбили під під’їздом на Пирогова, а свідків немає

Don't Worry. Вірусний пост про кіднепінг і чорну «Ауді» переписали під вінничан

Чому валютники більше вдома гроші не тримають? Хроніка нападів за останні роки
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олексій

    Вчинки та пірамідки Сергія Мавроді підростаюче покоління вже не зовсім пам'ятає, потрібні нові герої нашого часу, які зроблять прививку від фінансової неграмотності наступій порції лохів. Що-ж, буває.
  • Вінничанин

    Лохи.

    Бен Франклин reply Вінничанин

    Что и требовалось дрказать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up