Відкупився за 200 доларів. Засновник «піраміди» вмовив ошуканих забрати апеляцію

Відкупився за 200 доларів. Засновник «піраміди» вмовив ошуканих забрати апеляцію
Дві строни однієї кримінальної справи змирилися з вироком. Засуджений до штрафу Леонід Гандшафт (зліва) і сім'я Шведюків, що погодилась на компенсацію
  • Днями мав початися апеляційний розгляд кримінального провадження засновника інвестиційної компанії «Веларм ІТ», яка обіцяла великі відсотки вкладникам, але не платила.
  • Редакція дізналася, що слухання не буде. Адвокат оштрафованого в суді першої інстанції за шахрайство Леоніда Ганшафта переконав потерпілих відмовитися від оскарження вироку.

Про це розповіла мати потерпілого вкладника Надія Шведюк. Саме заради неї її син повівся на рекламу інвестиційної компанії з офісом у «Феріде плаза», засновану одеситом разом з групою вінничан. Станіслав Шведюк хотів здобути грошей на реабілітацію потерпілої в пожежі матері, але прогорів на 300 доларів і заявив про обман в поліцію.          

Крім Станіслава Шведюка, звертався в поліцію ще один вкладник, і почалося розслідування кримінального провадження, яке обіцяло перетворитися на справу з мільйонними збитками. Принаймні, так про це на досудовому слідстві розказували правоохоронці. Вони затримали Леоніда Ганшафта, коли отримали інформацію про його виїзд за кордон. Суд його арештував, призначивши заставу у 25 мільйонів, та наклав арешти на рахунки і майно підозрюваного. Співучасників-вінничан мали розшукати, щоб також притягнути до відповідальності.

Врешті до суду провадження пішло з обвинуваченням тільки однієї людини — засновника Леоніда Ганшафта, і в нетяжкому злочині – банальному шахрайстві. Як провадження, що обіцяло бути гучним, в суді перетворилося на пересічну справу, 20minut.ua писала в матеріалі «Мільйонна справа в суді — пшик. Лідера фінансової піраміди трошки оштрафували».

Відео дня

Одесит, нагадаємо, визнав вину і погасив збитки двом потерпілим (більше слідство до справи не долучило). Вирок, який йому винесли у Вінницькому міському суді, родина Шведюків назвала смішним. Вони думали, що засновника шахрайської фірми покарають суворіше, ніж 1700 гривень штрафу.

Апеляцію на таку символічні кару за фінансовий злочин Станслав Шведюк подав з допомогою спеціально найнятого адвоката. Він у скарзі на судове рішення першої інстанції виклав доводи, чому Леоніда Ганшата треба було судити за іншою кваліфікацією — за шахрайство, вичинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (3-я частина тієї ж статті 190 Кримінального кодексу України). Карається такий різновид обману позбавленням волі на строк до 8-ми років, тоді як санкція першої частини, за якою судили одесита, передбачає штраф або обмеження волі.

Слухання по апеляційній скарзі мали початися наприкінці вересня, але засідання перенесли на початок жовтня через хворобу підсудного (вона свого часу звільнила його і від СІЗО, й мільйонну заставу не сплачували). І вчора, 1 жовтня, журналіст отримала інформацію від матері потерпілого, про те, що апеляційну скаргу забирають.

— З нами через адвоката зв’язався захисник засудженого, і ми домовилися про компенсацію, — сказала Надія Шведюк. — Нам сказали про загострення хвороби підсудного через стрес. Ми всі люди, розуміємо, тому погодилися на відшкодування моральної шкоди.

Скільки заплатили за відклик апеляційної скарги, жінка не приховувала. На питання про це відповіла: 200 доларів. Нагадаємо, що вклад її сина був 300 доларів, й цю суму йому повернули під розписку до першого суду. Ця обставина зіграла роль у виборі міри покарання Леоніду Ганшафту.

А чи розклядатиме колись суд питання відповідальності співучасників обману? Дії вінничан, які працювали у «Велармі», виділили в окреме кримінальне провадження, яке вже другий рік «висить» на стадії розшуку підозрюваних.    


Читайте також:

Тюрми не буде. Прозваного тяжилівським маніяком збоченця визнали неосудним

Вирок за збиту на Довженка жінку. Чому неуважному водію дали умовне

Три зґвалтування і один замах. В поліції розказали про нерозкриті злочини

Напав наркоман? Олену мало не вбили під під’їздом на Пирогова, а свідків немає

Don't Worry. Вірусний пост про кіднепінг і чорну «Ауді» переписали під вінничан

Чому валютники більше вдома гроші не тримають? Хроніка нападів за останні роки
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олексій

    Вчинки та пірамідки Сергія Мавроді підростаюче покоління вже не зовсім пам'ятає, потрібні нові герої нашого часу, які зроблять прививку від фінансової неграмотності наступій порції лохів. Що-ж, буває.
  • Вінничанин

    Лохи.

    Бен Франклин reply Вінничанин

    Что и требовалось дрказать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up