Мільйонна справа в суді – пшик. Лідера фінансової піраміди трошки оштрафували

Мільйонна справа в суді – пшик. Лідера фінансової піраміди трошки оштрафували
Обличчю піраміди "Веларм" Леоніду Ганшафту дали найлегше з визначених за обман покарань – 1700 гривень штрафу
  • Щойно почали розслідування, то говорили – це провадження про мільйоні збитки.
  • Тому й заставу головному фігуранту справи «фінансової піраміди» призначили аж у 25 мільйонів гривень.
  • Він її не заплатив, трохи посидів, але врешті відбувся легким переляком.
  • Чому гучна справа перетворилася на просте шахрайство, за яке дали символічний штраф?

Він їздив на «Mercedes-Benz C300» і користувався айфоном. Знімав офіс у Feride Plaza та носив пістолет. Одесит, який керував організованою кількома людьми і зареєстрованою у Вінниці фірмою «Веларм ІТ», після вироку став звичайним шахраєм, якого оштрафували на символічні 1700 гривень.

Йому повернули всі арештовані ознаки розкоші і доступ до рахунку. А ще кілька місяців тому поліція називала цю людину головним підозрюваним у справі про фінансову піраміду з мільйонною сумою вкладів. 

Лишень штрафом завершилося провадження, про яке RIA/20minut.ua писала в статті «Мільйонна справа або Навіщо «бідний» одесит знімав офіс у Feride Plaza». Це було наприкінці року, тоді 23-річного одесита Леоніда Ганшафта, що часто бував у Вінниці по справах фінансової компанії, на яку жалілися в поліцію люди, арештували за підозрою у скоєнні шахрайства, скоєного групою осіб і в особливо великих розмірах.

Відео дня

Він якраз хотів виїхати за кордон на постійне місце проживання, заборгувавши клієнтам проценти за внески, але опинився під вартою. Вінницьке слідство йому оголосило підозру, і суд на Грушевського обрав санкцію у вигляді тримання під вартою з правом застави у 25 мільйонів.

Одразу застави ніхто не заплатив, а сам підслідний відмовлявся від будь-яких свідчень проти себе.

Недуже піраміда

Нагадаємо, чому компанію, обличчям якої фактично був Леонід Ганшафт, поліція вважала фінансовою пірамідою.

Співробітники поліцейського управління захисту економіки в червні минулого року отримали оперативні дані про появу в нашому місті групи людей на чолі з мешканцем Одеси і запуск сайту під виглядом однойменної іспанської інвестиційної компанії. Почали перевіряти ресурс Velarm.net, а невдовзі знайшлися й потерпілі вкладники.

Спершу їх було двоє, і правоохоронці говорили, що розслідування тільки закрутилося, тому ще будуть і будуть до них іти ошукані вкладники «Веларму».

– Відкривали електронні гаманці людям, які ставили туди кошти. Хто 100 доларів, хто 10 тисяч, – розповідав тоді заступник начальника поліцейського управління захисту економіки у Вінницькій області Ілля Гулеватий про діяльність одесита і ще кількох (не затриманих ні на той час, ні вже зараз) мешканців Вінниці. – Максимальна відома нам сума вкладу – 20 тисяч доларів під майже 20%. Сьогодні навіть найуспішніше підприємство не може мати місячний прибуток у 20%...

У вироку суду, який датований в Реєстрі судових рішень 5 червня, читаємо, що ні про які десятки тисяч доларів в обвинувальному акті навіть не йшлося. Бачимо інформацію тільки про двох потерпілих, які зробили не настільки великі інвестиції. Один 2800, а другий – 8 тисяч гривень. Це ті самі перші два заявника, з яких почалося розслідування справи, що обіцяла бути гучною.

Яскравий керівник

Тоді редакція з відкритих джерел дізналася, що арештований одесит – 23-річний Леонід Ганшафт. В соцмережах він викладав фото, які показували розкішне життя його і оточення. То він запостив селфі з айфоном, то виклав фото з відпочинку в білих халатах у престижному готелі в компанії Дмитра Нагути – звинуваченого в організації іншої «фінансової піраміди», інвестиційної компанії «Helix».

Коли молодому, на вигляд успішному бізнесмену оголосили підозру, як головному фігуранту справи про шахрайство в особливо великих розмірах, слідство арештувало його майно. Не знайшли у власності Леоніда Ганшафта нерухомості. Зате підозрюваний мав «Mercedes-Benz C300», кілька дорогих гаджетів і рахунок з сумою, про яку навіть не для преси не говорили.

Зараз у рішенні суду, яким обличчя «Веларму» засудили до штрафу за злочин, названий врешті звичайним шахрайством, читаємо про скасуванням арештів на авто, айфон, пістолет, айпад і ще деякі речі.

Також там прописано, що після набрання вироком чинності (після апеляційного розгляду) знімуть і арешт з його банківського рахунку. Якщо там і були кошти, то вони вціліють, бо двоє потерпілих вже не мають фінансових претензій до Леоніда Ганшафта.

Вкладники сказали

Один чоловік написав це в заяві, надісланій у суд, що він «претензій матеріального та морального характеру до обвинуваченого не має, щодо міри покарання обвинуваченого, покладається на розсуд суду».

А другий свідчив і розповідав, як купився на участь в «Велармі» через рекламу в інтернеті:

«побачив відео-рекламу здійснення інвестицій в розвиток ІТ-технологій та в операції з криптовалютами, обіцяюче щомісячний прибуток у розмірі 17% від вкладеної суми. На сайті «Velarm.net» йому відкрили особистий електронний кабінет (…), він перерахував кошти на банківський рахунок, відкритий у «Приват банку», однак ні грошей, ні обіцяних процентів не отримав. Також зазначив, що шкода йому відшкодована в розмірі 8000 грн., однак він хотів би отримати ще проценти, які йому обіцяв обвинувачений. Щодо міри покарання обвинуваченого, покладається на розсуд суду».

Суд визнав винним офіційно непрацюючого співзасновника ТОВ «Веларм ІТ» у вчиненні шахрайства, скоєному повторно. За таке шахрайство Кримінальний кодекс України передбачає чотири види покарання: від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів штрафу (850-1700 гривень), до 2-х років виправних робіт, до 5-ти років обмеження або до 3-х років позбавлення волі.

Леоніду Ганшафту дали найлегше з визначених покарань, присудили не позбавлення волі, а 1700 гривень штрафу.

А от четверта частина статті «шахрайство», про яку йшлося на початку розслідування (вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою), має значно суттєвішу санкцію: від 5-ти до 12 років тюрми з конфіскацією майна. В такій кваліфікації, як бачимо, до суду справа названої «фінансової піраміди» не пішла.

Визнав вину і все повернув

Ось як переказана у вироку розповідь підсудного Леоніда Ганшафта, який все-таки визнав вину. Мабуть тільки тому, що звинуватили його у дрібних епізодах великого шахрайства.  

«Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою винуватість в інкримінованих йому злочинах визнав повністю, щиро розкаявся та пояснив, що (…) за допомогою проведення рекламних акцій залучали до здійснення вкладу грошових коштів (…) на електронні рахунки ТОВ «Веларм ІТ» під виглядом інвестицій в розвиток ІТ-технологій та в операції з криптовалютами, обіцяючи щомісячний прибуток у розмірі 17% від вкладеної суми.
Так, на сайті «Velarm.net» усім вкладникам відкривали особисті електронні кабінети, ввійшовши до якого кожен з них міг бачити інформацію стосовно вкладеної ним суми та нарахованих відсотків.
(…) отримавши можливість даними коштами розпоряджатись він та інші обернули їх на свою користь.
(…) шкоду потерпілим відшкодував в повному обсязі, просив суд суворо його не карати».


Читайте також:

Мільйонна справа або Навіщо «бідний» одесит знімав офіс у Feride Plaza

Вклали гроші у «хайп» і не отримали відсотки? Ми дізнались, куди дзвонити

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • саша

    Все куплено. продажный суд и прокуратура у нас
  • Юрий Бондарук

    Чому? Питання риторичне))) судді теж полюбляють красиве життя)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up