Вкладниця Хелікс: В руки «платиновому директору» дала півтори тисячі доларів

Вкладниця Хелікс: В руки «платиновому директору» дала півтори тисячі доларів
  • Чотири вінничанки їздили у Тернопіль, щоб розповісти поліцейським про свою участь у фінансовій піраміді, бо там арештували власника компанії «Хелікс».
  • Редакція RIA/20minut.ua знайшла вінницького «платинового директора», який підписав цих жінок.
  • Він каже, що нічого не утратив на вкладах. А скільки заробив?


Вінничан, що «прогоріли» в компанії Хелікс, порахувати неможливо. В поліцію звертаються із заявами про втрату вкладів значно менше людей, аніж дійсно вкладали в «Хелікс Кепітал Україна».

Кримінальне провадження про шахрайство, скоєне в особливо великих розмірах, та легалізацію доходів, здобутих злочинним шляхом, розслідують тернопільські слідчі. Їм з кінця минулого року щодня надходить по кілька заяв від вкладників з різних регіонів. І сума збитків, заявлених людьми, уже мало не удвічі більша за вартість того майна і речей, які арештували у власності компанії та її засновників.

Але більшість вкладників Хеліксу не хочуть себе афішувати. Мовчать про свої вклади, як говорить керівник Подільського управління кіберполіції Сергій Шестопалюк, аби не розголошувати своїх статків.

Відео дня

- Фінансова піраміда – це коли під одним вкладником ще чотири, під чотирма - ще вісім і так далі. Як показує практика, 16-й ще підтягнув 32-х… Цьому 16-му, якщо він напише заяву про те, що є об’єктом шахрайства зі сторони фінансової піраміди, зададуть питання ті 32, що ним були притягнуті, - каже Сергій Шестопалюк. - І його кваліфікація в цій піраміді може перерости з розряду потерпілого у розряд підозрюваного…

Ряди вкладників

Редакція дізналася про 12 вкладників із Вінниці, які зверталися в Подільське управління кіберполіції з приводу невиплат в компанії «Хелікс» (суми різні, від 50 доларів до 50 тисяч). Ми написали про це - і журналісту почали дзвонили інші вкладники.

- Я та три мої знайомі вже їздили в Тернопіль, щоб написати там заяви в поліцію, - говорить 65-річна вінницька пенсіонерка Галина Котенко (ім’я та прізвище попросила змінити, щоб її діти не дізналися про участь в фінансовій піраміді).

Жінки вклали різні суми в компанію – від 500 доларів до 1,5 тисячі. Дізналися одна про другу випадково, згодом, коли припинилися виплати. Щойно в новинах заговорили про кримінальне провадження, вони одразу зібралися і поїхали до Тернополя написати заяви й собі.

- Звісно, я надіюся повернути гроші, - каже жінка. – Я безкінця дзвоню «платиновому директору», який мене підписав, коли будуть випалити. Він нічого конкретного не говорить. Якщо починаю тормошити його через родичів, то чую: «що ти з нього хочеш, він такий самий потерпілий, як і ти…».

- Я гроші йому дала просто в руки. Навіть не знаю, як «гаманцем» на їхньому сайті користуватися, - говорить Галина Котенко і проказує роздруківку з ресурсу компанії, де вказане її прізвище і мобільний телефон.

Жінка також дала журналісту візитку того самого «платинового директора» Хеліксу. Звати його Олександр Ладаняк. І сказала, що таких директорів у Вінниці було щонайменше четверо.  

Дипломи і селфі

Перш ніж подзвонити, шукаємо інформацію про директора в інтернеті, у соціальних мережах. Знаходимо акаунти, де ще кілька місяців тому активно постилася інформація про заробіток на інвестиціях у «Хелікс».



Фотографії у Олександра з дипломом «платинового директора» немає (про таку розказували жінки-вкладниці, як про аргумент, що спрацював на користь агітації). Зате фото з дипломом «золотого директора» знайшли. 

А ще - селфі Олександра з Дмитром Нагутою - власником Хеліксу, якого торік арештували за підозрою у шахрайстві, а потім відпустили під заставу в п’ять мільйонів гривень.
 


Судячи зі свіжих постів Олександра Ладаняка, він тепер займається працевлаштуванням за кордоном.

Телефонуємо йому, і молодий чоловік не заперечує, що цікавиться вкладами у компанії, які дають пасивний заробіток. Так званими хайпами-пірамідами. Що стосується Хеліксу, то його гроші давно, мовляв, уже не там. А він вкладав. І людям, які цікавився, підказував, як це можна зробити. Врешті сам нічого не заробив, але і не втратив. Бо вийшов вчасно. Ось так відповідав Олександр, коли його питали про прибутки від залучених вкладів.

А на одному з відео, яких є маса в Ютубі, Хелікс пояснює схему оцінки роботи своїх «директорів». Судячи з інформації звідти, «платиновим» стає той, хто залучив 50 тисяч євро інвестицій. За це він отримує не лише звання, а й 2 тисячі євро премії.



«Мене це не стоується»

- Я вже рік цим не займаюся, навіть не слідкую, що там відбувається, - каже Олександр про компанію «Хелікс». – Я не пропонував вкладати. Люди самі питали. Кому було цікаво, той звертався. Я вийшов, коли побачив, що там ситуація нездорова. Чув краєм вуха, що ситуація така…

- Одна із жінок, пенсіонерка, каже, що вона особисто в руки вам давала кошти, і ви їй відкривали гаманець, - розказуємо Олександру.

- Хто? Не може такого бути, - каже Олександр, мовляв, пенсіонерки – це не його коло спілкування.

Він думає, що потерпілі «котять на нього бочку», бо не можуть напряму звернутися до власника компанії. Кажемо йому, що жінки написали заяви в поліцію про злочин – ось так звертаються до власника.

- Я бачив, що по новинах показували, але ж мене це все одно не стосується. Я вже цим не займаюся, - звучить у відповідь. – Я зараз відправляю людей за кордон. Візовий центр у мене.

Ніякі вкладники, як запевняє Олександр, йому особисто претензій не пред’являли. І люди з поліції його участю в «Хеліксі» не цікавилися.

- В мене статусу такого, як платиновий директор, і не було, - сміється Олександр в кінці розмови. - Я там не працював, як на штаті. Це для мене було, як додатковий дохід. Не основна моя компанія. Це так: пробив по інтернету, де можна гроші вкласти і чи компанія працює, от і вклав свої гроші. Я вже давно займаюсь бізнесом. Десь бізнес може не піти. Я теж не особливо розбираюся в цих компаніях. Пішло, то пішло. Не пішло, то не пішло. А якщо люди хочуть когось винити, то нехай вони спочатку думають головою, що роблять. А то тільки й можуть, що бочку на когось котити…

Вклав останнє – і кінець спектаклю

Останні новини по Хеліксу: в компанії повідомили про перехід від інвестиційних пакетів «на прозору і абсолютно легальну у будь-якій країні схему ведення бізнесу» - продаж акцій. Паралельно - правоохоронці продовжують розслідувати кримінальне провадження, доводячи, що «Хелікс Кепітал Україна» – не що інше, як фінансова піраміда, яка виплачувала дивіденди вкладникам із надходжень від нових клієнтів, а не з прибутків компанії.

- Зараз хлопці, які гралися в Хелікс, перейшли на нову забавку – Квестру, - каже вінничанка, яка свого часу стала свідком втягнення нових вкладників у Хелікс. – Ми відпочивали з компанією, і брат із однокласником почали розказувати, що у нас рабська свідомість і ми не станемо ніколи мільйонерами, бо мислимо не як інвестори… Потім вони продзвонили чувака, який нібито на інвестиціях собі «Хонду Аккорд» купив у 18 років. І правда, приїхав він на «Хонді» і став розказувати нам, що треба вливатися в світ бізнесу з Хелікс, що це не «развод», що там серйозні пацани, все перевірено… Вияснилося, що брат і його одноклассник відкладали бабло дуже довго зі стипендій і уже вклали один 100 баксів, а другий 300 кількома частинами. Ми посварилися тоді через це. А колишній хлопець шарпав власника «Хонди», бо насправді на машину йому татко дав… Врешті того чувака хтось здогадався посадити у його «Хонду» і послати куди подалі. А що було потім! Потім мій колишній на останні бабки зробив вклад в Хелікс. Все. Занавєс!

«Кожен вкладник має надурити наступного»

- Це шахрайство чистої води, - коментує адвокат Олександр Білошкурський. - Класична піраміда за мережевим принципом. Гроші не інвестуються в реальний сектор економіки, а просто перерозподіляються. Кожен вкладник розуміє, що йому треба надурити (переконати) наступного, бо від цього залежить його заробіток. І далі - збільшення в геометричній прогресії. Людські гроші вже відшукати практично нереально, однак можна. Поліція має зробити спочатку економічно-фінансову експертизу даної піраміди, щоб вирахувати та проаналізувати схему і розподіл отриманих коштів. Для цього достатньо банківської інформації, первинних касових документів, договору (його форми і змісту). І звичайно підтвердити, що це - піраміда. Такі експертизи роблять. Тут головне зробити математичний розрахунок і підтвердити неможливість (нереальність) в подальшому отримання обіцяного доходу. Ця експертиза дорого коштує. Без такої експертизи - ця справа "гроб" (як говорять слідчі). А потім треба перейти до "золотих" директорів та "срібних", "бронзових". А взагалі-то, раджу, перед тим, як кудись сунути копійку, перечитувати "Золоте теля" Ільфа і Петрова.

 

Читайте також: 

У фінансовій піраміді Heliх «прогоріли» щонайменше 12 вінничан (ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Purgen Purgen

    Откатили время на 20 лет назад. Просто квазиунофантазия какая-то! )
  • Жора

  • Виталий

    Друзі, не розчаровуйтесь хто не встиг просратись на Helix і Questra, є альтернативне джерело для інвестицій в нашому місті -це страховий посередник StarLife, які продають мусорні страхові поліси. Але, залишилось небагато часу,до року. Інвестуйте всі кошти далі в mlm-структури, робіть з себе лохів, слухайте далі консультантів які гарно описують ваше майбутнє. Навіщо малий і середній бізнес розвивати, навіщо ринок капіталу розвивати, коли є млм.

    Андрей reply Виталий

    Чего же вы так)) Questra работает, малолетки рассекают на галендвагенах!! Всё ок.

    Виталий reply Андрей

    Тому що Questra це  і є Helix, просто диверсифікована.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up