Don't Worry. Вірусний пост про кіднепінг і чорну «Ауді» переписали під вінничан

Don't Worry. Вірусний пост про кіднепінг і чорну «Ауді» переписали під вінничан
  • Старе повідомлення, тільки трохи переправлене, розходиться соцмережами. Його тиждень розкидають в батьківський групах у Вайбері.
  • В повідомленні йдеться про викрадення дітей людьми на чорній «Ауді А6». Поліція спростувала це, але люди далі реагують на страшилку.
  • Для чого може бути потрібна паніка читачів соцмереж і чи шукають ініціаторів такої інформаційної кампанії?  

«Шановні вінничани, біля нашого села знайшли два тіла хлопчика і дівчинки без органів. Будьте обережні, повідомте всім. Чоловік і жінка на чорній «Ауді А6» викрадають дітей і здають їх на органи».

Ось таке повідомлення з припискою «від села Сосонка» вже тиждень розходиться соціальними мережами. Вінничани, бажаючи попередити своїх знайомих і близьким про небезпеку, перекидають картинку з інформацію про викрадачів дітей із групи в групу. Нібито роблять хорошу справу? Зовсім навпаки.

Просто погугливши, можна знайти аналогічні пости-картинки, які були адресовані мешканцям інших міст. На деяких абияк затерті назва населеного пункту і дата події, а поверх написані інші. На скринах може різнитися й кількість «постраждалих» дітей або порядок розміщення речень.

Відео дня

Але головний зміст збігається: чоловік та жінка на автомобілі (зараз це просто чорна «Ауді А6», яка раніше була ще й на польських номерах) крадуть дітей і здають їх на органи. В картинці обов’язково є прохання повідомити всім таку «важливу» інформацію.

Задавалося б, тут одразу зрозуміло, що пост бреше. Жодного фактажу. Передається просто ляклива інформація з прямим проханням пошити. Але батьки кидають цю маячню для наступних читачів. Інколи пишуть, що мало вірять у таке, але все одно бояться за своїх дітей. Сумніваються: а, може, дійсно таке було? Бо ж такий самий пост вже розмістив у себе на сторінці хтось зі знайомих…

Масовий психоз

«Шановнi користувачi соцмереж, вже декiлька разiв менi присилають скрiни з iнфою про викрадення дiтей, крайнiй був взагалi про два трупи без органiв. Може в кого є iнформацiя, чи це правда, чи фейк? На сторiнцi полiцiї і мiсцевих видань про цi випадки тиша...», — написала вінничанка у групі «Черный список Винница».

Їй відповіли, що «вже два місяці по всій країні колесить чорна «Ауді», ніби чорний плащ на колесах». Її «бачили» на Волині, Хмельниччині, Тернопільщині, в Закарпатті та біля Херсону і ще деінде. Всі населені пункти, які фігурували в постах про кіднепінг, довго перелічувати. Паралельно на тамтешніх новинних сайтах виходять заперечення місцевої поліції.

«Одна баба ляпнула, стадо підхопило», — написав читач групи «Черный список Винница».   

«А особисто мені страшно за свою дитину», — відповіла авторка посту з питанням «Чи це правда, чи фейк?».

Помірковані читачі їй порадили звертати увагу на дату першоджерела з подібною інформацією і читати коментарі під ним. Писали: «спіть спокійно, це брехня». Особливо дратівливі назвали перепости про кіднепінг масовим психозом. А хтось і пожартував, що зараз «під шумок» варто дитячі GPS-годинники продавати.

«В моєму дитинстві була чорна «Волга» з тонованим склом, куди сідали люди, яких потім більше ніхто не бачив», — пригадують вінничани страшилки тих часів, коли чутки розповсюджувалися усно, а не в соцмережах.

Наслідки брехні

— Це фейк. Прохання не поширювати дезінформацію та не сіяти паніку, — ось так відреагувала начальник відділу комунікацій обласної поліції Анна Олійник на попередження «від мешканців Сосонки».   

Але навіть після офіційного спростування, читаємо коментарі з сумнівами. Люди пишуть, що правоохоронці можуть приховувати реальний стан речей. А чи не на таку саме реакцію розраховані ці «вкиди» — підірвати довіру взагалі до інформації, яка нам надходить?

Раз помилившись, ми перестаємо вірити і офіційним джерелам, і перевіреним дописувачам чи близьким по колу спілкування людям. Бо «якщо в інтернеті збрехала мама однокласника сина, то нікому більше довіри нема»… Такими фейками нищиться правдивість будь-якого посту. Знецінюється уся доступна інформація.

Редакція запитала в управлінні Служби безпеки України, чи не бачать вони за потрібне шукати організаторів брехливої інформаційної компанії про кіднепінг?

— Це поза нашою компетенцією, — сказала прес-секретар управління спецслужби Ірина Алексєєва. — Немає законодавчих підстав для здійснення пошуку ініціаторів цих інформаційних кампаній. Якби ці інформації були спрямовані на поширення, скажімо, міжконфесійної чи етнічної ворожнечі, тоді так, маємо по Закону вживати комплекс заходів. А в цій ситуації якось і не можемо нічого зробити.   

Простіше кажучи, раз немає такого злочину «сіяння паніки», то й розслідувати нічого. Речниця управління спецслужби сказала також, що передусім треба перевіряти першоджерело і вірити офіційним структурам.

— Поліція стільки разів вже коментувала, що немає у нас ні педофілів, ні маніяків, — каже Ірина Алексєєва. — Вони, як ближча до громадськості структура, мають реагувати на ці «вкидки».

Батьківські розсилки

У названій вище переписці вінничани задалися питанням, чому поліція не знайде розповсюджувачів брехні, щоб припинити «цей масовий психоз»? Пригадують зимовий ґвалт навколо розбещення дитини, перекрученого на зґвалтування, і поширення фейкового фотороботу неіснуючого «тяжилівського маніяка».

Та незалежно від змісту новин у своїй ранковій стрічці, як каже начальниця ювенальної превенції Нацполіції області Людмила Кузнєцова, батьки мають контролювати безпечний шлях дітей до школи та додому й навчати поведінці з незнайомими людьми.

— Наше завдання — реагувати на всі повідомлення про небезпеку, загрозу вчинення злочину чи вже вчинений злочин, — каже Людмила Кузнєцова. — Звичайно, отримавши інформацію про подібні розсилки в мережі, ми відреагували і провели аналіз звернень до поліції в області. Жодні факти не знайшли свого підтвердження. Тому раджу не створювати дезінформаційної кампанії в мережі, в групах «мамочки і тд», не маючи жодних доказів про ті чи інші події.

 

Читайте також:

Вінничани будуть отримувати SMS про зниклих дітей та зможуть допомогти шукати

Знову маніяки? Втечу школярок перекрутили на викрадення для багатих педофілів

Дивна акція в школах. Заради чого діти під час уроку стояли мовчки біля вікон

Наркотичні цукерки – це фейк. Що насправді вживають вінницькі школярі?

Який ризик бути пограбованим чи обкраденим у Вінниці? (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Галя

    У нас в країнч велика злочинність і давайте всі будем обережно, особливо діти і старі. А ще треба з дитинства виховувати вміння обговорювати любі питання. Може, людина, яку вбила, була готова поступитися і так, але її навіть не спитали, а зразу вбили.
  • Галя

    Неважливо, коли це було. Важливо, що випадки рохпотрошування людей на органи в нашій країні вже бували. І всім людям потрібно тверезими і обережними, не знатися з підозрілими компаніями, їсти в гостях лише те, що бере господар. Органи не так часто беруть, а от клофілін ллють постійно!
  • Олексій

    Зникає довіра до мережі у тупих, які не відрізняють чийсь блог/влог/пейспук від офіційних сайтів. Якщо тупі і недалекі не будуть вірити, то так їм і треба.
  • Vladimir Sviridov

    метою таких фейкових повідомлень насправді є тещо зазделегіть відомо що їх буде спростовано, якщо часто викладати і спростовувати такі повідомлення то рано чи пізно зникне довіра до інтернет ресурсів як джерел правдивої інформації, таким чином люди втрачають довіру до останнього незалежного джерела інформації, а за відсутності довіри до джерел інформації люди втрачають інтерес до її отримання, люди починають деградувати і тоді їхньою думкою а значить і діями стае дуже легко керувати

    Lavrik Vitaliy reply Vladimir Sviridov

    100% підтримую думку
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up