Дивна акція в школах. Заради чого діти під час уроку стояли мовчки біля вікон

Дивна акція в школах. Заради чого діти під час уроку стояли мовчки біля вікон
  • Акцію «Витрати хвилину – врятуй дитину» провели учора, 10 вересня, у вінницьких школах. Опівдні відвели школярів до зачинених вікон, де вони мали мовчки простояти хвилину.
  • В такий спосіб поліцейській ювенальної превенції вирішили привернути увагу дорослих до дитячих проблем у всесвітній день запобігання самогубствам. Чи вдалось? 

Два десятки зі ста тисяч людей вкорочують собі віку. Такі дані Держстату. Але соціологи стверджують, що реальні дані кажуть про в рази більші цифри. У світі ж щороку близько мільйона людей скоюють суїцид. А що у Вінницькій області?

З початку  2018-го поліція зафіксувала три випадки дитячих самогубств і ще було п’ять невдалих спроб назавжди розпрощатися з цим світом. На цю тему говорили у вінницьких в школах учора, 10 вересня, у всесвітній день запобігання самогубствам, співробітники ювенальної поліції.

Вони провели акцію: о 12.00 школярів попросили підійти до зачинених вікон і простояти мовчки хвилину. Акцію назвали так: «Витрати хвилину, врятуй дитину».

— Хочемо привернути увагу громади, — сказала начальник відділу ювенальної превенції обласного главку Нацполіції Людмила Кузнєцова перед початком акції. — Всі діти навчальних закладів Вінницької області вийдуть до зачинених вікон своїх шкіл і просто продемонструють хвилину тиші. Хвилини буде достатньо для того, аби дорослі задумалися над тим, чи достатньо приділяють уваги своїм дітям, чи достатньо враховують їхні потреби, чи чують вони їх щодня і чи знають взагалі, які в них проблеми існують.

Відео дня

Чи побачили й зрозуміли, наприклад, перехожі акцію, що мала на меті привернути увагу громадськості до цінності людського життя? Але хвилину мовчання біля зачинених вікон вітали вчителі та фільмували журналісти.

Редакція сподівається знайти під цією статтею відповідь на питання «Чи розповіли діти після уроків своїм батькам про те, що робили в школі й для чого це було потрібно?». Напишіть у коментарях.

А педагоги кажуть так: вони обережно говорять на спеціальних уроках про самогубства. Не загострюють на наслідках, щоб не викликати цікавості. Більше ведуть мову про ті проблеми, які є причинами спроб суїциду. Найбільш поширені — конфлікти в родині і перше нерозділене кохання.

Саме через це, як розповіла Людмила Кузнєцова, й покінчили з життям цього року троє підлітків у нашій області. Убили себе двоє дівчат і хлопець віком від 14-ти до 17-ти років.

— Трагічні випадки були в Бару, Крижополі і Ямполі, — каже Людмила Кузнєцова. — Сталися протягом року, взимку, весною, останній — наприкінці літа. Причини — нерозділене кохання і непорозуміння з батьками.

Про інші можливі підстави для дитячих суїцидів відомо з випадків в сусідніх областях: цькування однолітків, самотність і нестача спілкування. Тому психологи радять навчити дитину ділитися своїми проблемами з близькими. Особливо в підлітковому віці школярі мають відчувати підтримку батьків та знати, що у разі потреби отримають допомогу від рідних.

А поліцейські ювенальної превенції нагадують: треба більше часу проводити з дітьми, цікавитися шкільним життям синів-дочок та контролювати дитину в соцмережах й слідкувати, що вона постить на своїй сторінці. Саме з соціальних мереж в останній час й виходить підбурювання до самогубства.   

Торік та позаторік, нагадаємо, дали про себе знати суїцидальні ігри «Синій кит», «Червона сова». І в Україні були жертви. Цього літа почули про небезпечний бот «Момо», який пише та дзвонить дітям в месенджері WhatsApp. Як сказав журналісту 20minut.ua керівник міського відділу ювенальної превенції Володимир Борищук, сигналів про вінницьких дітей в небезпеці через «Момо» ще не було. Але в інших областях були факти.

У Дніпрі поліцейські розслідують самогубства трьох дітей, які спілкувалися зі страшилкою по телефону. Принаймні так написали тамтешні сайти. В названому обласному центрі 31 серпня пара підлітків викинулася з висотки і розбилася (на фото). А в місті Кам’янське 29 серпня з даху багатоповерхівки убився хлопець.

Про вплив бота Момо на намір розпрощатися з цим світом ствердно говорять тільки після спроби суїциду 13-річної дівчинки в Кривому Розі. Мала вижила, плигнувши з балкону своєї квартири. Перед цим дівчинка розіслала друзям прощальні повідомлення. В її телефоні знайшли переписку з Момо.

Що ж це за бот такий, що змушує дітей накладати на себе руки? В мережі можна знайти інформацію про створення Момо закордонними хакерами для крадіжки даних. Блогери, які спеціалізуються на таких «новинках», вже розібралися і пояснили, що Момо запрограмована зчитувати інформацію з телефону, поки співрозмовник дивиться її відео. Далі вкрадені особисті фото чи інша конфіденційна інформація використовується в розмові, щоб залякати жертву, хоча навіть її самого вигляду досить для переляку.

 

Журналіст знайшла контакт Момо і написала, але відповіді не отримала. В інтернеті вже пояснили, чому бот ігнорує нових співрозмовників: оригінал творці видали, натомість поширилися так звані клони, скопійовані кимось суто для розваги.

То страхітлива істота з витріщеними очима і на курячих ляпах більше нікого не потурбує? Школярі сьогодні кажуть, що вони й не бояться Момо і вже зрозуміли: грати в суїцидальні ігри просто немає нікого сенсу.

— Нема сенсу грати у таке, — пояснює свою незацікавленість в іграх, що лякають навіть дорослих, шестикласник. — Якщо ти не виконаєш завдання, то тебе вб’ють. А якщо дійдеш навіть до 50-го і тобі скажуть, стрибнути з даху, то ти все одно вмреш. Так і так помреш, виходить. Навіщо тоді грати?


Читайте також:

Бійся «Червоної сови». Від дитячої гри з психоделічним відео посивіє дорослий

Вінничани поширюють пости про смертельну дитячу гру. А чи були жертви?

“Білий ведмідь” конкурує із вбивчими іграми: дітям запропонували 50 добрих завдань

Соцмережі забили на сполох: вінницька школярка написала, що на 26 рівні гри в суїцид

Одні панікують, інші заспокоюють. Як правильно розказати дитині про «маніяка» 

Наркотичні цукерки – це фейк. Що насправді вживають вінницькі школярі?

ЗНО змінило наших дітей. Чим ще можна пояснити спад дитячої злочинності?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    Якщо завтра,  "поліцейській ювенальної превенції" скажуть що треба битись головами об рейки трамвайної лінії, то це не означає що потрібно те виконувати. А яке має право якась  Людмила Кузнєцова, давати вказівки шкільним навчальним закладам, чому вона для привернення уваги, не роздяглась і сама не стала у вікні, уваги було-б набагато більше...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up