ЗНО змінило наших дітей. Чим ще можна пояснити спад дитячої злочинності?

ЗНО змінило наших дітей. Чим ще можна пояснити спад дитячої злочинності?

Ніколи дуріти. Аналіз статистики дитячих злочинів показав – усе менше підлітків спотикаються на криміналі. У поліції пов’язують хороші показники зі змінами в системі освіти. Психологи думають інакше: війна в країні навчила бути відповідальнішими і дорослих, і малих

Що молодь Вінниці стала поміркованішою, говорить начальник кримінальної поліції у справах дітей Володимир Борищук. Редакція попросила його пояснити зміни в статистиці. Якщо порівняти дані за останні шість місяців із показниками за аналогічний період минулого року, то бачимо – кількість дитячих кримінальних проступків упала майже на 25 відсотків.

– У дітей міняється психологія, – каже Володимир Борищук. – Раніше діти знали: я закінчу школу, і мені допоможуть батьки вступити на навчання і знайти роботу. Зараз інша ситуація. Зараз є ЗНО, і якщо не набрав потрібної кількості балів, будь ти сином будь-якого серйозного чиновника чи багатія, не матимеш права вступити до навчального закладу. Діти більше вчаться. Головна причина змін статистики, думаю, у зацікавленості дітей у навчанні та їхній більшій зайнятості. Менше дурне в голову лізе. От у чому справа.

Сьогодні у Вінниці мешкає 65,8 тисячі дітей. Такі дані статистичного управління. А дані з обліку поліції на фоні цієї цифри виглядають мізерними – 48 дітей, що вступили в конфлікт із Законом.

Відео дня

– Якщо брати минулі роки, то цей показник був значно більший, – говорить Володимир Борищук.

Він передбачає можливе зростання підліткових злочинів після 10 серпня, коли завершаться екзамени і діти знатимуть, що вони вже абітурієнти.

– У технікумах вже поздавали, ще здають в інститутах. З 10 числа вони трошки звільняться і розслабляться. Але поки що, якщо брати за статистикою, це літо було найменш криміногенне, і найменше було скоєно дітьми адміністративних правопорушень, – говорить начальник кримінальної поліції у справах дітей.

Цього року стало більше тільки розбоїв, скоєних за участю дітей (див. інфографку). Тут завинили, як кажуть у поліції, дорослі – учасниками двох цьогорічних нападів були повнолітні злодії, які підбурили на злочин дітей.

Разом з тим Володимир Борищук розказав про двох дітей, які «підняли» статистику в окремих видах злочинів. Про учня ПТУ, що має на совісті сім шахрайств, та про семикласника, що поцупив у роздягальні чотири мобільні телефони.

– Років чотири-п’ять тому були такі випадки, що діти скоювали по вісім, десять злочинів. Зараз такого немає. Тому ці випадки нас здивували. У першому випадку дитина приїхала на навчання з села. Раз спробував – вийшло, сподобалося, ніхто не заявив, відчув безкарність, і пішло. У другому випадку школяр крав у роздягальні телефони в дітей і передавав старшим, щоб здали в ломбарди. Ми його довго вираховували. Перевіряли всі можливі версії, а виявилося – дитина. Зараз матеріли передали до суду.

Для попередження викрадень мобільних телефонів у школах, у навчальних закладах почали ставити відеокамери в коридорах, під роздягальнями. Про це правоохоронці просили в листах в департамент освіти та в мерію. Тож з початком навчального року, розраховують, найбільш популярних дитячих злочинів буде менше. Досі крадіжок із числа усіх кримінальних правопорушень, скоєних дітьми, було більше половини.


«Війна на Сході змінила людей»

Лариса Петрова (51), практичний психолог Центру професійно-технічної освіти технології та дизайну:

– Статистика не випадково показує зменшення злочинів серед неповнолітніх. Це результат спільної і тривалої праці різних державних служб, громадських організацій, волонтерів, психологів та просто всіх небайдужих. Війна на Сході країни змінила людей. Діти – це майбутнє нашої країни. І від того, якою є сьогоднішня молодь, залежить наше благополуччя.
Мої колеги психологи приділяють багато уваги саме профілактичній роботі, також виявляють підлітків з проблемами в поведінці, включають їх в корекційні групи, спрямовані на зниження агресії, формування життєвих компетенцій, уміння долати конфлікти, справлятись із стресами, працювати в команді.
Шкільні психологи нашої області першими започаткували шкільні служби розв’язання конфліктів в навчальних закладах.
Медіація (методика вирішення спорів за допомогою посередника – авт.) серед однолітків є досить потужним інструментом для зниження ризиків вчинення правопорушень, агресивних дій, насильства.
Так, справді перераховувати все, що робиться в нашій області для молоді, потребує багато часу. Це і мережа гуртків та спортивних секцій, і правова освіта, і робота із сім’ями…
Ми всі хочемо миру. Війна зробила наше суспільство зрілішим. Сьогодні, як ніколи раніше, ми, дорослі і молодь, відчуваємо свою відповідальність за майбутнє, за своє життя. Намагаємось навчити цьому своїх дітей. Саме дієва та своєчасна допомога підліткам може врятувати їх від небажаних, а іноді фатальних кроків.


Читайте також:  

Який ризик бути вбитим, пограбованим або обкраденим у Вінниці? (ІНФОГРАФІКА)

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    шо за брєд..."будь ти сином будь-якого серйозного чиновника чи багатія, не матимеш права вступити до навчального закладу."......вони як поступали за баблішка так і поступають....так само за гроші і зно здається
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up