Вінничани поширюють пости про смертельну дитячу гру. А чи були жертви?

Вінничани поширюють пости про смертельну дитячу гру. А чи були жертви?

Стурбовані мешканці міста репостять повідомлення про гру “Біжи або помри” серед підлітків. Джерело повідомлення -  нібито департамент освіти. Але там ні про гру, ні про повідомлення нічого не чули. Те ж саме кажуть і у патрульній поліції

 

Україномовним інтернетом шириться інформація про гру серед дітей «Біжи або помри» . Сенс гри нібито у тому, аби пробігти перед машиною максимально близько, не потрапивши при цьому під колеса авто. У повідомленні йдеться ще про одну гру: такий собі квест, де дитина повинна буде 50 днів виконувати різні криваві завдання, а на 50-й день – нібито вкоротити собі віку. У повідомленні міститься попередження, і тут же – мало не рекомендації, як потрапити у таку гру – аж до хештегів та назв таких «груп смерті» у соцмережах.

Тетяна Фіщук, прес-секретар патрульної поліції Вінниці, також розмістила цей допис на власній сторінці Фейсбук.

Відео дня

– Справа в тому, що колеги з інших міст казали, що таке по всій Україні відбувається – така незрозуміла пропаганда, яка направлена проти наших дітей і має різні прояви. Але у Вінниці таких випадків не було зафіксовано. У себе опублікувала цей допис із метою популяризації цієї теми, – розповіла Тетяна Фіщук журналісту.

Імовірна авторка посту – з Самари

Першоджерелом допису Тетяни Фіщук є допис у групі «Police 911» – Українська Служба Порятунку та Міжнародна Служба Порятунку. Він набрав 1158 репостів та 163 лайки.

Журналіст RIA написала у групу «Police 911» з метою з’ясувати, звідки така інформація та чи були у Києві випадки, які стали причиною публікації такого застереження. У відповіді було зазначено: автор посту вказаний, та й багато українських сайтів писали про це. На запитання, чи були зафіксовані випадки гри, які б підтверджували інформацію (окрім посилань на онлайн-ЗМІ та автора посту), відповіли: краще спитати, власне, у автора і у ЗМІ.

Автором вказаного посту є Олександра Ляпорова. І Фейсбук, і ВКонтакті на запит «Александра Ляпорова» видають тільки одну Олександру. Вірогідність того, що вона в курсі проблеми, мала, адже пані Олександра – жителька російського міста Самара, та й допису такого у неї на обох сторінках нема.

"Нічого не розсилали, але ситуацію моніторимо"

Кожне таке повідомлення – хоч у Вінниці його постять, хоч в Ужгороді – починається словами «Надіслали із департамента освіти» .

“Прислали из Департамента образования. Внимание родители и водители! Сейчас среди детей очень новомодной стала игра: "Беги или умри!"Суть этой игры перебежать дорогу как можно ближе перед движущимся транспортом. Эта игра популярна по всей Украине» .

 

Оксана Яценко, директор департаменту освіти Вінницької міськради, так прокоментувала цю ситуацію:
– З нашого боку такої розсилки не було. Ми відслідковуємо ситуацію по місту вже другий день – і поки що немає підтверджених фактів, коли діти грали у гру «Біжи або помри». Така гра дійсно є. Але на даний момент вона розповсюджена на території Росії.

Але, про всяк випадок, каже Оксана Яценко, департамент все ж вжив профілактичних заходів:

– У понеділок у департаменті готується нарада з керівниками шкіл. Ми доведемо до відома директорів, що потрібно проводити роботу з дітьми: пояснити їм, що не можна робити речі, які небезпечні для життя і для здоров’я. Другий крок, який ми зробили – моніторинг ситуації по Україні. Поки що наші колеги з інших міст України про такі випадки не знають. Треба пильнувати, адже діти та підлітки дуже вразливі – особливо в теперішніх умовах. Їх найлегше затягнути у таку гру, адже вони прагнуть будь що досягнути визнання та поваги серед однолітків. Але не завжди розуміють, яким чином цю повагу отримати. Тому потрібно підключити педколективи, психологів і батьків, аби пояснити дітям, що повага та авторитет здобуваються не таким чином.

ЗМІ: гра «набирає обертів», а жертв нема

Засоби масової інформації багатьох міст України пишуть про те, що смертельна гра раптом стала популярна і у їх містах. Але у кожному матеріалі – ні речення про імовірних жертв, замість цього посилання на інші області.

На ресурсі ukr.media вже залоговок матеріалу «Біжи або помри. Смертельна гра: заради забави підлітки кидаються під машини» констатує: нещасні випадки вже траплялися. Проте у самому матеріалі не прочитати, де та за яких обставин вирахували малолітніх любителів ризикнути життям. Джерелом інформації тут виступають слова «одного таксиста» : імені та прізвища його у матеріалі не вказано.

Таким чином, достеменно дізнатися, чи все ж є жертви гри «Біжи або помри», у цьому матеріалі не вдасться.

Така ж ситуація і у Житомирі: у матеріалі «Реальная угроза или интернет-вброс? Опасная игра «Беги или умри!» долетела до Житомира» ні слова про місцевих жертв – тільки припущення щодо харківських підлітків Віталія та Марійки, що ніби-то закінчили життя самогубством саме через одну із груп смерті.

Криворізький сайт o.kr.ua у новині «Смертельно опасная игра набирает популярность среди подростков Кривого Рога» обійшовся лиш публікацією посту одної із мешканок міста – власне, тілько із нього новина і складається. І знов ніяких підтверджень тому, що гра «набирає популярності» у Кривому Розі.

Детальніше про ситуацію у школах Вінничини буде відомо у понеділок. Також чекаємо відповіді від медіа-експерта, який розповість, як відрізнити інформаційний вкид від достовірної інформації.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Daily

    какие родители такие и дети
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up