Стрілянина, забудови, відкати: зібрали найбільш резонансні події, що сталися у 2022 році

Стрілянина, забудови, відкати: зібрали найбільш резонансні події, що сталися у 2022 році
  • Велика кількість найбільш обговорюваних серед вінничан подій року, пов’язані з повномасштабним вторгненням росії в Україну.
  • Про хронологію великої війни ви можете прочитати у нашому попередньому матеріалі, посилання на який ми залишимо нижче.
  • У цій публікації ми зібрали інші резонансні випадки, хоча, без військової тематики не обійшлося й тут.

Стрілянина в «Аурі»

Першою резонансною подією 2022-го стала стрілянина у ресторані «Аура». Тоді озброєний молодик Володимир Ришко, який був напідпитку, почав безпричинно словесно ображати інших відвідувачів закладу. Згодом він розпочав їх бити. Зрештою зловмисник дістав травматичний пістолет і почав стріляти в присутніх. Після цього Ришко з двома знайомими зачинилися у кабінці вбиральні. Затримувати нападників приїхали спецпризначенці «КОРДу». Слідчі розпочали кримінальне провадження за частиною 4 статті 296 ККУ (хуліганство).

Текст: Стрілянина в «Аурі»: хто шмаляв з пістолета в силовиків СБУ і що там відбувалось?

Відео дня

Забудова Бригантини

У січні план перебудови півострова біля Київського мосту винесли на громадські обговорення. Згідно з планом його забудови, має з’явитися великий торговельно-розважальний центр на 60 тисяч квадратних метрів, з підземним паркінгом та кінотеатром, спорткомплекс «Льодова арена», басейни, оновлений пляж, кав’ярні, офісні приміщення, причали та навіть переправа для поромів. Чи побудують усе перелічене і коли це буде, наразі невідомо. 

Текст: Є візуалізація без проєкту і дозволів. Розповідаємо про будівництво ТРЦ на Бригантині

Пошук укриттів

У січні наша редакція уявила гіпотетичну ситуацію, за якої Вінниці дійсно загрожуватиме небезпека військового характеру. Де ж у такому разі ховатися вінничанам, тим більше, що міська влада звітувала тоді про кропітку роботу з облаштуванням укриттів. Ми побували у підвалах й так званих «бомбосховищах» і зрозуміли, що вони взагалі неготові: затоплені та захаращені. Розповісти про виконану роботу у міській раді тоді відмовилися, а за три тижні почалася велика війна. 

Текст: Боятись не можна сховатись: як ми шукали укриття на випадок надзвичайної ситуації

Дрифтер з Молдови

Містян обурив водій «Форду», який влаштував дрифт у центрі міста, а коли справа стала резонансною, він замість вибачень лише насміхався. Водієм виявився громадянин Молдови Іван Гарашков, який, як спочатку повідомлялось, був у розшуку Інтерполу. Коли до зухвалого молодика серед ночі прийшла поліція, він почав плакати і викладати відео з вибаченнями в Інстаграм. Та це не допомогло. Дрифтера помістили до ізолятора на 40 діб, а згодом на нього мала очікувати екстрадиція. Пізніше виявилося, що Гарашков фігурує у чималій кількості справ, пов’язаних переважно з порушенням ПДР. 

Текст: Нові дані про дрифтера з Молдови. Гарашков має інвалідність та стоїть на обліку у психіатра

Несправжній диверсант

У перші дні війни, коли інфопростір був перенасичений дезінформацією, одним із найбільших страхів містян були диверсанти. До поліції щодня надходило безліч викликів від вінничан, які підозрювали у роботі на ворога перехожих, сусідів, знайомих тощо. Одним із тих, кого у цьому запідозрили, став переселенець з Маріуполя Ігор Гнатієнко. Під час обшуку в нього виявили недійсне журналістське посвідчення, посвідчення працівника держпідприємства та фото з проросійськими політиками, зокрема, віктором медведчуком. Самого чоловіка вдома не застали, тому оголосили в розшук. Дізнавшись про це, Ігор самостійно звернувся до СБУ, адже ніяким диверсантом він не був. З перших днів війни чоловік служив у лавах Вінницької ТрО.

Текст: Ймовірний «диверсант» вийшов на зв'язок із СБУ. Ми також поговорили з ним 

Відкати очільника ВОВА

Керівник благодійного фонду «Повернись живим» Тарас Чмут звинуватив очільника вінницької ОВА Сергія Борзова та його колегу з Дніпра у вимаганні відкатів за надання листів щодо пропуску гуманітарної допомоги через митницю. З відповіддю Борзов не забарився. Він записав відеозвернення, що в ньому розповів, що поспілкувався телефоном із Чмутом і додав: «Вантажі йдуть чітко до тих, хто їх має отримати. І не можна забрати 10-20 чи 30% вантажу, який йде, наприклад, у військову частину». 

Текст: Гумвантажі і відкати: волонтер звинуватив Борзова у корупції. Що каже «головний» області?

Перейменування вулиць

Навесні у Вінниці активно взялися за процес деколонізації і запланували перейменувати близько 200 топонімів, більшість з яких пов’язані з росією та її культурою. Не всі містяни сприйняли схвально таку ініціативу. Зокрема дискусії виникли на тлі перейменувань вулиць московської на Маріупольську, Олександра Пушкіна та Григорія Сковороду та Льва Толстого на Степана Бендери. У підсумку усі ці вулиці отримали нові назви. 

Текст: «Я руками, ногами й душею за зміну»: що жителі Московської думають про перейменування вулиці

Демонтаж пам’ятників

Іншою складовою деколонізації став демонтаж кількох пам’ятників: письменнику Максиму Горькому у Центральному парку та радянської композиції з трьох військових на Європейській площі. Наразі демонтовані скульптури зберігаються в Історико-меморіальному комплексі пам’яті жертв нацизму. Більшість містян позитивно сприйняли такі зміни. 

Текст: Слідом за Горьким демонтували пам’ятник на Європейській площі. Чому це правильне рішення?

79-та Миколаївська ОДШБ

Військові, які служили у 2-му батальйоні 79-ї Миколаївської окремої десантно-штурмової бригади, опублікували відеозвернення, у якому просили їм допомоги з розголосом інформації. Вони розповідали, що їм вдалося вижити, вийшовши з котла поблизу селища Ямпіль Донецької області. Казали, що командування, де, за їх підозрами, є зрадник, кинуло їх на вірну загибель: офіцери нібито втекли на автівках, наказавши з автоматами тримати бій проти танків і авіації. Справою займалася військова прокуратура. 

Текст: «Нас кинули на м’ясо! Наказ — йти в рукопашну на танки». Скандал у 79-й бригаді, військові з Вінниці просять допомоги

Бійка на похороні військового

Подія сталася у липні у селі Яланець Томашпільської громади. Під час похорону українського захисника, священник УПЦ мп накинувся на священника Православної церкви України (ПЦУ). Він почав бити його хрестом. Причиною неврівноваженої поведінки стала промова отця ПЦУ, у якій він сказав, що путін розв'язав війну в Україні під закликом захисту вірян московського патріархату. Також священник автокефальної церкви закликав присутніх відмовитися від конфесії, яка має спільність із рф. У підсумку священнослужитель ПЦУ отримав легкі тілесні ушкодження. 

Текст: Бійка на похороні військового та російський Крим. Зібрали скандали за участю УПЦ МП

Навмисно збив тварину

Вінницький забудовник і співзасновник Товариства «БМУ-6» Сергій Поліщук навмисно переїхав на своєму позашляховику собаку, яка спала посеред вулиці. У чаті мешканців свого котеджного містечка він написав: «Прошу вибачення, що підняв трошки велику пилюку і зробив дискомфорт для сусідів, надіюсь мене зрозумієте», а у розмові із нашою журналісткою удав, що взагалі нічого не знає про ситуацію. Наразі у цій справі порушене кримінальне провадження. 

Текст: Водій на Audi в котеджному містечку наїхав на собаку, що йому заважала. Хто цей чоловік?

Підозра митрополиту УПЦ мп

СБУ повідомила про підозру митрополиту Тульчинському і Брацлавському УПЦ московського патріархату Іонафану. Очільник поліції області Іван Іщенко розповідав, що знайшли у священника: «Друковані матеріали зі зверненням путіна та російського патріарха до громадян України, визнання квазіреспублік “лнр” та “днр”». 

Текст: Митрополит Іонафан розпалював релігійну ворожнечу: СБУ повідомила про підозру

Реорганізація пологового №2

Понад двісті працівників пологового будинку бояться залишитися без звичної роботи через його приєднання до іншої медустанови. Останні два місяці медики сидять без зарплат, обурюються пропозиціям майбутнього працевлаштування та припускають, що на місці їхнього пологового незабаром може з’явитися чергова приватна клініка, а не госпіс, як було заявлено міською радою. 

Текст: «Робота запропонована 79% працівників»: що наразі відомо про ситуацію навколо пологового №2

ТЦ замість Центрального ринку

Восени стало відомо, що перед Центральним ринком побудують торговельний центр, висотою у чотири поверхи та з підземним паркінгом. Проти новобуду висловилися підприємці з ринку: проводили протест, зверталися за допомогою до нардепів та правоохоронців. Наразі прокурори судяться з Вінницькою міськрадою, щоб скасувати продаж землі під будівництво ТЦ та повернути ділянки у власність громади.

Текст: Побудова ТЦ перед Центральним ринком. Суд розглядає законність продажу землі

Реконструкція Батозької

Ремонт цієї жвавої вулиці мали закінчити всередині 2022-го, однак через повномасштабне вторгнення усі роботи вже пів року як на паузі. Нещодавно обласна прокуратура поставила під сумнів законність фінансування робіт з реконструкції вулиці. У слідчих з’явилися запитання і щодо дій генпідрядника, через якого ця вулиця наразі є розбитою і перекритою для транспорту. Тож прокурори подали в суд на мерію. Натомість у вінницькій міськраді заявили, що в позивача немає обґрунтованих доказів зловживань і що знайдені «порушення» спростовуються положеннями чинного законодавства України.

Текст: З мерією судяться через реконструкцію Батозької, вартістю 175,6 мільйона гривень

Читайте також:

Добрі справи та ініціативи вінничан, які вони втілили в життя впродовж 2022 року

Понад 300 днів стійкості та незламності. Якою для вінничан була хронологія великої війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up