З мерією судяться через реконструкцію Батозької, вартістю 175,6 мільйона гривень

З мерією судяться через реконструкцію Батозької, вартістю 175,6 мільйона гривень
Наразі реконструкція Батозької призупинена, бо уряд заборонив фінансувати з місцевих бюджетів нові будівництва та значні реконструкції. У Вінницькій міськраді сподіваються відновити та завершити оновлення цього об'єкта вже у 2023 році / Фото: vmr.gov.ua
  • Обласна прокуратура поставила під сумнів законність фінансування робіт з реконструкції вулиці Батозької.
  • У слідчих є запитання і щодо дій генпідрядника, через якого ця вулиця наразі є розбитою і перекритою для транспорту. Тож прокурори подали в суд на мерію.
  • Натомість у вінницькій міськраді заявили, що в позивача немає обгрунтованих доказів зловживань і що знайдені «порушення» спростовуються положеннями чинного законодавства України.

Обласна прокуратура подала до суду на міський департамент комунального господарства, оскільки ставить під сумнів законність фінансування робіт з реконструкції Батозької (колишня Кірова - авт.). Про це повідомили на сайті Вінницької обласної прокуратури.

Є питання щодо законності тендеру

Правоохоронці зауважили, що реагуючи на суспільний резонанс, вивчили процедуру проведення закупівлі на реконструкцію окремої частини вулиці Батозької (від проспекту Коцюбинського до Муніципального ринку), що відбулася у 2021 році. 

У тендерній документації визначили факти, які можуть свідчити про незаконність проведення закупівлі на реконструкцію, вартістю 175,6 мільйона гривень.

Відео дня

«Установлено, що тендерна документація не містить інформації про якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, а саме: відповідну технічну специфікацію — детальний опис товарів, робіт, послуг, що закуповуються, у тому числі їхні технічні та якісні характеристики», — йдеться в повідомленні прокуратури.

З цього виходить, що незрозуміло, яким чином замовник робіт прорахував очікувану вартість реконструкції, оскільки невідомо якої якості та в якій кількості мають бути використані матеріали для робіт, яка їх частина із загальної вартості закупівлі.

Є запитання в прокуратури і до генерального підрядника робіт — товариства «Будівельно-монтажна фірма «Еталон-буд». Досудове слідство показало, що обраний міською владою генпідрядник не надав довідки про наявність обладнання та матеріально-технічної бази, необхідних для виконання їх робіт. І ще заявляв, що зможе виконати роботи самостійно, хоча згодом залучив субпідрядників на виконання реконструкції цієї вулиці.

«Окремо слід зауважити, що спірним договором встановлювались терміни виконання робіт з реконструкції вулиці до 30 жовтня 2022 року, однак надалі додатковою угодою цей строк продовжено на рік, — пишуть в повідомленні обласної прокуратури. — Як наслідок, нині вказана ділянка вулиці — це розбитий тротуар, щебінь замість асфальту та плити без трамвайних колій, рух громадського та приватного транспорту заборонений».

«У позивача немає обґрунтованих доказів»

Прокуратура подала позов до Господарського суду, щоб оскаржити договір на проведення реконструкції Батозької. Ще у позовній заяві просили суд встановити забезпечення позову: заборонити проводити будь-які фінансові операції зі сплати коштів на користь товариства за договором та підписувати з ним акти приймання-передачі виконаних робіт. 

Однак, суд забезпечення позову не задовольнив, на що звернули увагу у Вінницькій міській раді. Департамент правової політики та якості міськради оприлюднив офіційну позицію влади по справі реконструкції Батозької.

«Заявником не наведено обґрунтованих мотивів та доказів, на підставі яких суд міг би дійти висновку щодо співмірності обраного заявником заходу забезпечення позову, а також доцільності термінового забезпечення позову. Йдеться про будівельні роботи на вулиці Батозькій, які здійснені у 2021 році за бюджетні кошти», — зауважили в міськраді.

Там також додали, що департамент комунального господарства та благоустрою міськради, як відповідач у справі по реконструкції Батозької, подав заперечення на позов.

«Наведені у позові доводи щодо виявлених порушень спростовуються фактичними обставинами справи та положеннями чинного законодавства України, умовами тендерної документації, результатами виконання робіт, а тому відсутні належні та допустимі докази, які підтверджують порушення відповідачем законодавства про публічні закупівлі», — йдеться в поясненні департаменту правової політики та якості.

Усе ж цю справу, 31 січня 2023 року, розгляне суддя Господарського суду Анатолій Тварковський. 

До слова, цей суддя раніше приймав рішення на користь міськради. У 2019 році вінницька мерія мала конфлікт з генпідрядником «МСУ-2» щодо поганої якості гідроізоляції окремих частин Київського мосту.

Через відсутність захисного шару почало руйнуватися покриття тротуарів на Київському мосту / Фото з архіву автора

Чиновники стверджували, що робітники не зробили захист відремонтованих конструкцій, а підрядник пояснював, що для цього були погані погодні умови. Тоді Господарський суд став на бік міськради, хоча не в повному обсязі.

Раніше, нагадаємо, прокуратура судиться з міською владою через продаж землі під будівництво ТЦ перед Центральним ринком.

 

Читайте також:

Засудили 54-річну вінничанку, яка схвалювала військову агресію росії та зневажала ЗСУ

Вінницький суд виніс вирок винуватиці п’яної ДТП на Богуна, де постраждав школяр

Засудили поліцейського, який на «зебрі» збив 19-річну дівчину: скільки він отримав

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Тамара Руденко

    Пiдняли критику на таку височiнь, що ii голос буде ледве чутно.
  • Вася Кисляк

    Зате щоб ходити до вокзалу пішки а в Компанії бидлата шикарно жила так вони даже неможуть на кіневих зупинках туалети поставити для водіїв які ОБСЦИКАЮТЬ кутки що гитко пройти
  • Вася Кисляк

    То защо люди в трамваях граші платять
  • Viktor Lopatkin

    Моргунова та Гройсмана за грати!

keyboard_arrow_up