Побудова ТЦ перед Центральним ринком. Суд розглядає законність продажу землі

Побудова ТЦ перед Центральним ринком. Суд розглядає законність продажу землі
У вересні підприємці з ринку виходили на протест. Люди виступали проти новобуду, який, на їхню думку, перекриє головний прохід до Центрального базару
  • Цієї осені стало відомо, що перед Центральним ринком побудують торговельний центр, висотою у чотири поверхи та з підземним паркінгом.
  • Проти новобуду висловилися підприємці з ринку: проводили протест, зверталися за допомогою до нардепів та правоохоронців.
  • І зараз прокурори судяться з Вінницькою міськрадою, щоб скасувати продаж землі під будівництво ТЦ та повернути ділянки у власність громади.

За поданням обласної прокуратури Господарський суд Вінницької області відкрив провадження щодо «незаконного продажу» земельних ділянок перед Центральним ринком під будівництво ТРЦ.

Прокурори просили ще й запобіжний захід — заборону проведення будівельних робіт на цій землі, але суд в цьому відмовив. І ще у відомстві повідомили, що саме встановило досудове слідство.

Викупили землю за ціною 406 грн за м2

У серпні 2022 року до прокуратури надійшло колективне звернення понад 100 вінничан, що треба перевірити законність будівництва торговельного центру перед ринком.

Відео дня

У Вінницькій обласній прокуратурі звернення розглянули, і зокрема, дізналися нюанси викупу двох земельних ділянок перед ринком (парковка - авт.) з комунальної власності у приватну. Саме тут товариство «АВМ АГРОІНВЕСТ» замовило будівництво торговельного центру з підземним паркінгом.

Парковка — одна з ділянок під будівництво ТЦ / Фото з архіву автора

«Установлено, що «АВМ АГРОІНВЕСТ» у 2021 році купило дві ділянки площею 2175 м2 та 2307 м2 у товариства «ВІТЕКОМ», якому ці ділянки у 2014 році були продані Вінницькою міською радою (перед цим ділянки були в оренді - авт.). При цьому з’ясовано, що ділянки міською радою відчужено ТОВ «ВІТЕКОМ» без конкурентних засад за 1,82 млн грн або 406 грн за м2», — йдеться у повідомленні.

Мали бути конкурентні торги

Підставою для продажу без допущення інших учасників аукціону, за повідомленням прокуратури, стало те, що товариству належали два об’єкти нерухомості, розміщені на ділянках.

«Площа нерухомості «ВІТЕКОМ» становить лише 5,2 м2 і 2,5 м2, а для її обслуговування передано ділянки загальною площею 4482 м2. Тобто площа землі перевищує площу нерухомості в понад 500 разів. Очевидним є те, що ці об’єкти нерухомості – касові павільйони – не потребували такої площі землі для їх обслуговування», — наводять аргумент у відомстві.

Відтак, це у прокуратурі називають «порушенням інтересів громади». Для цього вони посилаються на постанову Великої Палати Верховного Суду (справа №910/5201/19), де судді встановили, що якщо було надано в оренду землю в розмірах, що значно перевищують площу належної орендарю будівлі, то для нового будівництва передбачає дотримання процедури проведення земельних торгів: вони мають бути конкурентними (з допущенням двох і більше учасників), без переважного права викупу про що вказано у статтях 134 і 135 Земельного кодексу України.

Тож тепер Вінницька обласна прокуратура вимагає повернути дві приватизованих ділянки в комунальну власність. Для цього вони подали позов до Вінницької міськради.

Інформація з паспорта об'єкта — це, донедавна, було єдине, що відомо про замовника будівництва / Фото з архіву автора

Прокурори хочуть, щоб суд оскаржив рішення про продаж земельних ділянок перед ринком. І ще вимагали, щоб на час поки триватиме судовий розгляд, діяла заборона на проведення будівельних робіт на запитуваних ділянках перед базаром.

«Господарським судом Вінницької області відкрито провадження у справі (№ 902/1084/22), втім відмовлено прокуратурі у забезпеченні позову. Розгляд справи здійснюється суддею Юрієм Яремчуком. Наступне судове засідання призначено на 10 січня 2023 року», — насамкінець зауважили у прокуратурі.

Історія скандалу

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що перед Центральним ринком планують побудувати торговельний центр: його висота чотири поверхи, має бути підземний паркінг. Місце під будівництво — автостоянка перед базаром.

Проти нового будівництва виступають підприємці з ринку. Люди заявляють, що це перекриє головний вхід до базару. І поступово, на їхню думку, ринок припинить своє існування. А Вінниця втратить понад 2 тисячі 500 підприємців.

Ми з’ясували, що ділянки, на яких розміщена стоянка — приватизовані. Земля, на який розташований прохід до ринку — в оренді, передана замовнику будівництва «АВМ Агроінвест». Керівником фірми є Микола Цендра. Йому ж належить 50% від фірми. Решту має у власності Людмила Варганова.

Фірма була заснована у квітні 2021 року, придбали ділянки перед базаром в липні 2021-го. Дозвіл на будівництво отримали 12 серпня 2022 року.

Міська влада не проводила громадських слухань щодо можливості побудови ТЦ перед ринком, оскільки діяли ковідні обмеження, які забороняють скупчення людей.

Пізніше журналісту вдалося зв’язатися з представниками замовника будівництва ТЦ. Нам відповіли на питання: Хто власник? Коли планують почати будівництво? Чи буде перекритий прохід до ринку? Та чи будуть прибирати «ракушки», які у рядах перед ринком? Про це в матеріалі: «Центр стане гармонійним доповненням ринку» — позиція замовника будівництва ТЦ перед Центральним ринком.

Опитування

Чи підтримуєте будівництво ТЦ перед Центральним ринком?

 

Читайте також:

«Базар зникне, люди втратять роботу». Підприємці проти будівництва ТЦ перед Центральним ринком

«ТЦ перед Центральним ринком не має бути!». Вінницькі підприємці вийшли на протест

Чому не обговорювали побудову ТЦ перед Центральним ринком? Ми дізнались

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (149)
  • Александр Кашпрук

    Як вже заї...и ті торгові центри по всьому місту.
  • Валентина Панасюк

    А хто ж цю владу обирав?Всім так подобався Гройсман і його команда.Владу періодично потрібно міняти,а не голосувати за одних і тих самих.Життя іде вперед і потребує змін.

    Андрей Корак reply Валентина Панасюк

    Я обирав. Щоб не вони, ще досі роскладушки з шкарпетками стояли від вокзалу до дому офіцерів. І базар цей совково-смердючий треба знести. Ніхріна с цим тупим народом не змінюється у житті.
  • Sancho

    Треба ще посадити чиновників, які причетні до незаконних дій.
  • Галина Кук

    У припиненні будівельних робіт відмовили... От і будуть *розглядати*, поки не збудують. Перед залізничним вокзалом теж мабуть таким чином ТЦ будували.

keyboard_arrow_up