«ТЦ перед Центральним ринком не має бути!». Вінницькі підприємці вийшли на протест

«ТЦ перед Центральним ринком не має бути!». Вінницькі підприємці вийшли на протест
«Якщо тут будуватиметься ТЦ, то до нас проходу в покупців не буде. А як не буде покупців — не буде й ринку», — вважають вінницькі підприємці / Фото в матеріалі: Валерія Болотова
  • У мерії повідомили про обмеження руху транспорту і пішоходів перед Центральним ринком. Причина — початок будівельних робіт.
  • Місцеві підприємці пов’язують це рішення з будівництвом ТЦ, просто перед ринком. І рішення про обмеження руху, за їх словами, матиме катастрофічні наслідки для самого Центрального ринку.
  • І люди 19 вересня вийшли на протест, який, як вони обіцяють, буде далеко не останнім.

Рух пішоходів біля Центрального ринку обмежують з 19 вересня. Причина — проведення будівельних робіт. Це обурило підприємців з базару, які сьогодні вийшли на протест. Що саме не влаштовує підприємців й чому вони вважають, що таким чином влада ставить «хрест» на базарі?

«Покупці не підуть на ринок з боків»

Минулої п’ятниці Вінницька міська рада повідомила наступне:

«З 19 вересня 2022 року до 18 березня 2023 року частину проспекту Коцюбинського обмежують для руху пішоходів та транспорту. Причина – виконання будівельних робіт. Рух транспорту залишиться без змін. Зупинку громадського транспорту від ринку перенесуть до перехрестя з вулицею Некрасова», — йшлося в повідомленні прес-служби мерії.

Відео дня

Зранку ми не помітили огороджень для проходу пішоходів. І рух транспорту був без змін. Однак рішення влади щодо перекриття вільного проходу проспектом Коцюбинського, просто перед базаром, обурило місцевих підприємців. Люди вважають, що через це не зможуть потрапити на ринок.

— Дивіться, якщо вони поставлять суцільний паркан по проспекту Коцюбинського, то це перекриває головний прохід до ринку, — говорить підприємниця Лілія Грицак. — Усі ці карантини показали, що покупці не йдуть на ринок через бокові проходи. А якщо зупинка буде далеко, то ніхто не буде тягати туди важкі сумки. Ми втратимо споживачів, а отже ринок буде поступово зникати. Міська влада таким чином нас витісняє і звідси.

Вона — як і багато інших підприємців, на базарі працює вже не перший рік. Жінка згадує, що влада вже витісняла стихійний ринок з Коцюбинського, розганяла торгові ряди перед фасадом ринку.

— А натомість обіцяли висадити квітники та поставити лавочки. Як ми бачимо, то перед Центральним ринком зараз стоянки замість обіцяних троянд, — говорить Лілія. — Тепер же, просто під час війни, вони надумали побудувати торговельні центри перед ринком.

Про ситуацію з будівництвом ТЦ, ми докладно розповідали в минулому матеріалі. Коротко повторимо: дві ділянки перед Центральним ринком приватизовані, земля на який розташований прохід — переданий в оренду.

Власник землі — «АВМ Агроінвест». Ця ж фірма є й замовником будівництва чотириповерхового ТЦ, який матиме площу 3 875 квадратних метрів та підземний паркінг.

Чому ж таке категоричне «ні» будівництву?

Усі підприємці, які сьогодні зібралися на протест, проти майбутнього будівництва ТЦ. У кожної людини схоже обґрунтування свого «ні» — якщо буде ТЦ, то зникне Центральний ринок.

— Я торгую канцтоварами на базарі. Моя точка одна з перших в проході. І якщо тут буде ТЦ, то як я маю здійснювати торгівлю? Мені ніхто не говорив про те, чи зможу я й надалі працювати на території Центрального ринку, в яких межах буде знаходитися цей ТЦ, де будуть проходи до базару. Я однозначно проти нового будівництва, — зауважив підприємець Володимир.

— Цим перекриттям і новим будівництвом нам просто перекривають кисень, — вважає підприємниця Оксана. — Я торгую теплими речами, і моя «ракушка» знаходиться просто в проході до ринку. Якщо не буде покупців мені доведеться закрити свою точку. І так я втрачу єдиний засіб заробітку.

На протест зібралися до сотні підприємців

— Мої батьки на базарі торгували останні 20 років. Я тут працюю 8 років. Ми продаємо тканини та фурнітуру, — говорить підприємець Вадим. — І наша точка знаходиться в рядах перед фасадом. Тобто, якщо ТЦ будується — то нас зносять? А ми цього не знаємо! Нас просто поставили перед фактом, що буде будівництво. Тоді як я, як і всі, вклали багато грошей в розвиток власної справи, платимо податки в місцевий бюджет та підтримуємо всі ініціативи громади.

Його колега Лілія згадує, що в перші дні повномасштабної війни підприємці з базару віддавали все, на потреби армії.

— Тканина, яка в нас була, вся пішла захисникам. У тому числі приходили й з міської ради за гуманітарною допомогою. Ми допомагали. Нічого не просили натомість. А тепер нас просто ставлять перед фактом, що Центрального ринку не буде, — обурюється жінка.

— Чому ви вважаєте, що ринку не буде? — питає журналіст.

— Бо якщо тут будуватиметься ТЦ, то до нас проходу в покупців не буде. А як не буде покупців — не буде й ринку. Так повільно вмиратиме один з найбільших ринків Вінниці, — говорить Лілія.

«Будемо лягати під будівельну техніку»

Адміністрація ринку підтримує підприємців в їхньому протесті. Головний інспектор з торгівлі Центрального ринку Микола Поліщук сказав, що їх завчасно не повідомляли про перекриття частини проспекту Коцюбинського.

— Я не розумію, як ринок буде функціонувати, якщо буде перекриття від Тимірязєва до Некрасова. У нас, фактично, не буде центрального проходу на ринок. З нами ніхто не спілкується — ні влада, ні забудовник. Усе дізнавався тільки зі ЗМІ та соцмереж, — сказав Поліщук.

— Ви не спілкувалися із забудовником? На оголошенні майбутнього ТЦ, зокрема, вказаний номер для консультацій, — питає журналіст.

— Там відповідають дівчата, які розказують про умови оренди в торговельному центрі. Мене умови не цікавлять. Я вважаю, що це забудовник має шукати з нами контакт, адже Центральний ринок вже тут є, і це велика структура, понад 2,5 тисячі підприємців, з якими потрібно рахуватись, — сказав головний інспектор з торгівлі.

На місці ми намагалися зв’язатись з представниками фірми-власника торговельного центру. Зателефонували за номером, який розміщено на оголошенні щодо оренди місць в майбутньому ТЦ. Але на наш дзвінок не відповіли.

Натомість сьогоднішній протест не буде останнім, обіцяють підприємці з базару.

«Як тільки на парковку почне заїжджати будівельна техніка, ми перекриємо їй проїзд. Ми не допустимо тут ніякого нового будівництва», — зауважили одразу кілька підприємців з Центрального ринку.

Підприємці, нагадуємо, подали колективне звернення до народних депутатів України від Вінницької області, до прокуратури та до начальника Вінницької ОВА Сергія Борзова. У зверненні вони просили зберегти Центральний ринок і заборонити майбутнє будівництво ТЦ.

У прокуратурі їм відповіли, що колективне звернення розглянуто, за фактом майбутнього будівництва вже відкрили кримінальне провадження. Адже на думку слідчих, підготовчі роботи до будівництва стартували без необхідних на це дозволів. А у вінницькій мерії на звернення підприємців відповіли, що для скасування дозволів на будівництво ТЦ «немає підстав».

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про те, як у Вінниці відновлюють будинки, пошкоджені російськими ракетами.

 

Читайте також:

Перевезли 100 сімей і тонни агрегатів: як компанія з Харкова перезапустилась у Вінниці

Не нові, але в гарному стані. Що за автобуси Польща подарувала Вінниці?

Допомога вінничанам. Як оформити, що пропонують і кому надають підтримку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (41)
  • Читач77

    Не буде ринку)))) Да знести на х.ер, той гнидник обісцяний, та обриганий. А оті всі спекулянти, най йдуть працювати!
  • Олег Олейник

    Я не проти людей що торгують біля центрального ринку але тц має гарний вигляд. І це виглядає норм. Тому варіант типу юності для мене ок. Замість базару тц.
  • Сергей

    На центральном рынке  на проходе стоят и обычно торгуют  шахраи спеклянты, они и не хотят чтобы был торговый центр!
  • Тип со старого города

    Когда спрашиваешь цену то барыга из ракушки говорит так -Ты знаешь какой курс дол? Сегодня мой товар дороже . И барыга спрашивает у соседа по ракушке,- Там у валютчиков какой курс?
    Барыги идут за рус кораблем!

keyboard_arrow_up