«Покрівля була як решето». Як у Вінниці ремонтують пошкоджені росіянами будинки

«Покрівля була як решето». Як у Вінниці ремонтують пошкоджені росіянами будинки
Усі роботи по заміні даху профінансували з бюджету громади, говорить старша по будинку Ірина Якубовська. А щоб отримати компенсацію за зруйноване приватне майно мешканці цього дому подали заявку через «Дію»
  • Вибиті вікна, посічений уламками дах — такою після ракетного удару росіян 14 липня була багатоповерхівка, що знаходиться біля площі Перемоги.
  • Однак за трохи більше, ніж місяць часу тут вже повністю замінили покрівлю, і лише поодинокі вікна залишилися вкриті плівкою.
  • Розповідаємо, як тривають ремонти побитих війною будинків у Вінниці.

49 багатоповерхівок та 29 приватних будинків отримали пошкодження внаслідок російського ракетного удару по площі Перемоги, який стався 14 липня. Ступінь пошкодження будинків різний — від розбитих вікон до цілих покрівель. 

І щоб люди не зимували під «відкритим небом», міська влада виділила кошти з резервного фонду на невідкладні протиаварійні роботи. Однак, ці ремонти зачіпали лише загальнобудинкове майно — покрівлі та вікна у під’їздах. А от вікна у квартирах люди міняли за власний кошт.

Як ліквідовували наслідки обстрілу, розповідаємо на прикладі однієї багатоповерхівки на проспекті Коцюбинського.

Відео дня

«Заміну даху профінансувало місто»

У цьому домі живуть 40 сімей. Будівля складається з п’ятиповерхової та чотириповерхової частини. Після обстрілу покрівля була наче «решето», каже старша по будинку Ірина Якубовська.

— Внаслідок обстрілу росіянами повилітали вікна у квартирах, що з боку площі Перемоги. Дерев'яні вікна у квартирах повилітали разом з шибками. А дах повністю зруйнований, був схожий на решето. Але завдячуючи міськраді, ми того ж дня отримали плівку, якою люди позакривали собі вікна, — каже Якубовська.

Ірина Якубовська, старша по будинку

Жахів 14 липня мешканці багатоповерхівки натерпілися достатньо. Старша по будинку згадала і власну історію: на момент обстрілу у квартирі була сама 7-річна дитина.

— Я на роботі, чоловік на роботі. Дитину залишили вдома. Ніхто ж не очікував, що того дня станеться ракетний удар. Дякувати Богові, з моєю дитиною та з усіма іншими мешканцями все було в порядку, всі живі та здорові. А дитину тоді заспокоювала сусідка, що була вдома, — говорить Ірина.

За день після обстрілів їхній будинок оглядала комісія при міськраді. Визначали ступінь пошкоджень. Старша по будинку зазначила, що ремонтні роботи стартували вже за тиждень. 

— Напряму ми не могли контролювати якість робіт, адже наше ОСББ (в будинку створене об’єднання співвласників - авт.) не є стороною договору підряду. Але ми все одно придивлялися, як і що роблять будівельники, — говорить Ірина Якубовська. — Чи брали якісь кошти з мешканців за покрівлю? Ні, жодних. Усе профінансувало місто.

«Ми і так планували міняти покрівлю. Цієї весни мали отримати перший капремонт безоплатно, за кошти міського бюджету, як новостворене ОСББ. Однак війна ці плани перекреслила», — сказала старша по будинку 

Попри дощі та непогоду будівельники оперативно замінили покрівлю, і вже на 1 вересня люди мали новенький дах над головою. 

Мешканці будинку за власні кошти замінюють пошкоджені вікна у квартирах. Подекуди залишаються ще помешкання, в яких замість вікон — пластикова плівка.

— Люди пофотографували свої помешкання, подали заявки про компенсацію в «Дію», але коли вона буде та компенсація — невідомо, — зауважила старша по будинку Ірина Якубовська.

Деякі помешкання все ще мають плівку замість вікон

Навпроти їхнього дому лагодять покрівлю ще в одній багатоповерхівці. Вона також пошкоджена внаслідок російського обстрілу Вінниці 14 липня.

Понад 25 млн на невідкладні ремонти

Наразі продовжуються відновлювальні роботи. Коштом громади вже замінили зірвані вибуховою хвилею покрівлі на двох багатоповерхівках, на чотирьох — роботи ще тривають. Також тривають роботи й зі встановлення дверей та вікон у під’їздах. 

Загалом на проведення ремонтів у пошкоджених багатоповерхівках з міського бюджету спрямували 25,8 млн грн. Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради.

Заміна покрівлі у ще одному будинку, який був пошкоджений російським ракетним ударом 14 липня

— Якщо ми кажемо про ремонт покрівель, то це не просто «латання», а повна заміна всіх пошкоджених елементів та будівництво нового даху, — зазначив директор департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Роман Фурман. — Щодо вікон, то на сьогодні в 12-ти багатоквартирних будинках влаштували нові енергозберігаючі пластикові вікна в місцях загального користування. Роботи плануємо виконати у 30-ти будинках. Міський голова Сергій Моргунов поставив чітке завдання: завершити ремонтні роботи до початку опалювального сезону. Адже важливо привести до ладу будинки, щоб люди могли почуватися більш комфортно після пережитого.

Здійснювати такі роботи допомагає також об'єднання зусиль влади, небайдужого бізнесу та міжнародних організацій. Зокрема, завдяки ІТ-Асоціації Вінниці вже найближчим часом встановлять нові вікна у під’їздах трьох багатоповерхівок на вулицях Замостянська, Шмідта та Винниченка.

 

Читайте також:

Тепер не треба вінницьку прописку, щоб дали допомогу на поховання жертви російського обстрілу

Годинникар з «Ювілейного» поховав батька після обстрілу. Чому йому відмовили у допомозі?

Як вінничанам отримати компенсацію за знищене авто під час війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Пустоцвіт Оксана

    Треба цим займатися і допомогти нашим людям
  • Андрій Петрович Корчинський

    Монтіровка, дощ, луна_друзі відгукніться. //миру й злагоди усім.

keyboard_arrow_up