«Базар зникне, люди втратять роботу». Підприємці проти будівництва ТЦ перед Центральним ринком

«Базар зникне, люди втратять роботу». Підприємці проти будівництва ТЦ перед Центральним ринком
«Якщо ТЦ побудують перед ринком, то базар почне занепадати, а люди втратять робочі місця», — вважає голова ініціативної групи Лілія Грицак. За зверненням підприємців окружна прокуратура почала розслідувати законність майбутньої забудови
  • Просто перед ринком на Коцюбинського планують побудувати торговельний центр. Ділянку під будівництво огородили та поставили будівельні паспорти об’єкта. 
  • Новобуд займатиме ту площу, на якій зараз автостоянка. Він матиме висоту в чотири поверхи та підземний паркінг.
  • Але проти спорудження чергового ТЦ виступають підприємці з Центрального ринку. За їх словами, якщо тут буде торговельний центр, то базар не зможе існувати.

Цього літа автостоянку перед Центральним ринком огородили зеленим парканом. На огорожі з’явилися оголошення «про оренду і продаж приміщень» з номером телефону для дзвінків, та візуалізація торговельного центра. 

На картинці побачили, що новобуд матиме дві частини — під адресами Коцюбинського, 13А і 13Б. Буде висотою в чотири поверхи. 

За будівлями на візуалізації не видно Центрального ринку. За його збереження наразі борються підприємці з базару, які категорично проти нового будівництва.

Відео дня

Позиція підприємців з ринку

Голова ініціативної групи Лілія Грицак показала журналісту спільну заяву від підприємців Центрального ринку. 

У ній йдеться, що проспект Коцюбинського й так перенасичений ТЦ; спорудження ще одного такого об’єкта просто перед фасадом ринку зменшить потік відвідувачів базару, ускладнить підвіз товару та зрештою спричинить подорожчання товарів і продуктів. Каскад цих проблем ставить під загрозу існування самого ринку.

Разом з заявою на двох листках, ще з десяток аркушів із підписами під цим зверненням від самих підприємців.

— Скільки тут підписів, я не рахувала. Але упевнена, що всі підприємці з базару проти цього будівництва, — стверджує Лілія Грицак.

Про майбутнє будівництво ТЦ люди дізналися випадково. Лілія каже, що перед вереснем зверталися до адміністрації ринку, щоб отримати дозвіл на розміщення яток для шкільного базару. Отримали відмову, бо поставити шкільний ринок «не дозволив землеустрій».

— Почали з’ясовувати, в чому причина. І як виявилося земля, яка перед ринком, більше йому не належить, — каже Лілія. — Були приватизовані ділянки, де знаходиться автостоянка і там, де наш прохід до базару, що взагалі нонсенс.

Через цю ситуацію з забудовою у підприємців є чимало питань. Але найголовнішими з них є три:

  1. Як земля перед ринком була виведена з комунальної власності? 
  2. Чому не було громадських слухань щодо можливості побудови торговельного центру перед ринком? 
  3. Чому, коли проводили аукціон з продажу цієї землі, підприємців з Центрального ринку про це не повідомили?

— Чому ви так категорично проти будівництва ТЦ перед ринком? — спитав журналіст.

— Це буде така ж історія, як з переселенням стихійного ринку на Муніципальний. Ви згадайте, як це було — нас чавили, насильно вивозили «ракушки». І що зараз з Муніципальним? Туди майже ніхто не ходить, — відповіла Лілія Грицак. — А зараз вони хочуть побудувати «скайпарки» перед Центральним ринком. Вважаю, що буде аналогічна ситуація — ринок почне занепадати, люди втратять робочі місця. А в нас 2,5 тисячі підприємців.

Жінка додала, що підприємці з базару звернулися за підтримкою до народної депутатки України Ірини Борзової. Також за їхнім зверненням Вінницька окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження. Версія досудового слідства — забудовник почав виконувати підготовчі роботи для спорудження ТЦ, хоча оформленого дозволу на це не мав.

— Я розумію, якби перед ринком побудували сквер. Або гуртожитки для військових. Ми б це сприйняли адекватно, та ще б й допомогли. Але черговий ТЦ просто перед ринком — це повний абсурд, — підкреслила Лілія Грицак.

Платна автостоянка перед ринком все ще працює. На місці ми не побачили, ані будівельної техніки, ані матеріалів, які необхідні для старту будівництва ТЦ

По номеру телефону, який розміщений поряд з ескізами ТЦ, ми намагались зв’язатись з представниками компанії-власника новобудови.

Жінка, яка відповіла на дзвінок, сказала, що передасть наші контакти своєму керівництву. Але з журналістом так і не зв’язались.

Ми готові надати слово представникам компанії-замовника і фірми-забудовника майбутніх торговельного центру, якщо вони хочуть висловили свою позицію в цій історії.

Що відомо про замовника будівництва ТЦ

З будівельного паспорта ми дізналися, що замовником ТРЦ є фірма «АВМ Агроінвест». На паспорті їх назву вказано з помилкою — «АВМ Агрошвест» — але за кодом ЄДРПОУ знаходить саме цю фірму.

Компанію було засновано у Вінниці трохи більше ніж, рік тому — у квітні 2021-го. Основний вид діяльності: будівництво житлових і нежитлових будівель. 

Керівником фірми є Микола Цендра. Йому ж належить 50% від фірми. Решту має у власності Людмила Варганова.

Компанії «АВМ Агроінвест» належать дві ділянки перед Центральним ринком, на яких нині розміщена автостоянка. Це 21 сотка і 23 сотки землі. Також фірма отримала від мерії в оренду ще три сотки комунальної землі, де знаходиться головний прохід до Центрального ринку. Саме тут мають побудувати новий торговельний центр

Висота — з п’ятиповерхову «хрущівку»

Судячи з містобудівних умов, площа забудови майбутнього ТЦ складає 3 тисячі 875 квадратних метрів. Дозволена висота об’єкта — 20 метрів від нульової відмітки. Йдеться, що в об’єкті має бути підземний паркінг, але на яку саме кількість місць — невідомо.

Замовнику будівництва надали вказівки, що прилеглу територію до ТЦ потрібно буде озеленити, поставити нове освітлення та викласти бруківку. 

Скріншот з містобудівних умов та обмежень на проектування нового торговельного центру перед ринком

***

Питання, які озвучили підприємці з Центрального ринку — щодо продажу землі та громадських слухань — ми оформили в інформаційний запит та надіслали до міської ради. Як тільки отримаємо відповідь — то оприлюднимо її. Тому слідкуйте за новинами на сайті vn.20minut.ua

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про те, як у Вінниці відновлюють будинки, пошкоджені російськими ракетами.

 

Читайте також:

Перевезли 100 сімей і тонни агрегатів: як компанія з Харкова перезапустилась у Вінниці

Не нові, але в гарному стані. Що за автобуси Польща подарувала Вінниці?

Допомога вінничанам. Як оформити, що пропонують і кому надають підтримку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (217)
  • Ольга Гандурская

    мені цікаво за які кошти Компанії «АВМ Агроінвест» буде будувати, якщо в них статутний капітал 100 тисяч (2,5 тис. дол.)
  • Ольга Гандурская

    за  що голосували - то і отримують. Скоро і базар весь забудують.
  • Сергей

    На днях был  на центральном базаре на  хоз рынке.Так цены пиздец космос.Барыги привыкли завышать цены по простой причине,раньше к ним приезжали селяне и те спешили обратно уехать и не торговались.Но сейчас селяне  пользуются Эпицентром что возле ЖД вокзала.Там тепло,дождь не капает ,под ногами сухо.А на центральном базаре, и цены блядь высокие, и еще лужи под ногами..И барыги недовольны что подходишь и только спрашиваешь цены.Барыги попутали берега !!! Идут они нах с базара!

    Читач96 reply Сергей

    Нет, в эпицентре дороже
  • Читач96

    Народ приїжджайте в Польшу торгувати, раз у Вінниці не цінують

    Сергей reply Читач96

    Там в Польше женщины могут только телом торговать раздвигая ноги.

    Читач96 reply Сергей

    На базаре можно торговать

keyboard_arrow_up