Перевезли 100 сімей і тонни агрегатів. Як компанія з Харкова перезапустилась у Вінниці

Перевезли 100 сімей і тонни агрегатів. Як компанія з Харкова перезапустилась у Вінниці
  • Через війну, з Харкова до Вінниці, переїхала фірма STALEKS. Ця компанія є лідером з виробництва інструментів для індустрії краси.
  • І за чотири місяці вони не тільки відновили роботу, а й створили нові робочі місця для вінничан.
  • Розповідаємо про те, як у харків’ян відбувся переїзд, чому обрали Вінницю, яку продукцію випускають, і чи потрібні їм ще люди у штат.

До повномасштабного наступу росії підприємство STALEKS працювало за 20 кілометрів від Харкова, в селищі Вільшани. Мали 1400 співробітників, сотні складних агрегатів та утримували лідерство у виробництві інструментів для індустрії краси. А також амбітні плани з розширення — викупили приміщення в Харкові, площею 15 тисяч квадратних метрів, де також мали запустити виробничі лінії.

Перші «прильоти» ракет росіян змусили міркувати харків’ян над тим, як зберегти те, що напрацьовували останні 25 років — фахівців, обладнання та асортимент товарів, і як продовжити працювати у воєнних умовах. Відтак, це підприємство стало одним з перших бізнес-переселенців, які обрали для переїзду Вінницю.

Везли обладнання через пів України

— Зараз ми відновилися на 70-80%. З продажами все добре, замовлень вистачає. Постачаємо нашу продукцію до України, Європи та Латинської Америки. Щоб вийти на попередні обсяги не вистачає людей, яких ми зараз активно набираємо, — говорить заступник директора фірми STALEKS Тимур Тодуа.

Відео дня

Перший запуск підприємства у Вінниці, як згадує Тодуа, відбувся 9 травня.

— Переїзд був складним, бо в середині березні ми повністю зупинилися. Розуміння, що і як робити — не було жодного. Тоді мені друг перекинув посилання на державну програму релокації. Я заповнив заявку десь ближче до опівночі, а на наступний день мені вже почали телефонувати з міських адміністрацій, — розказав чоловік.

Дзвонили зі Львова, з Чернівців, Івано-Франківська. Але, як сказав Тимур Тодуа, найбільшу ініціативність проявили вінницькі посадовці. Вже у Вінниці харків’ян просто «за руку» водили по вільних площах, які відповідали умовам. Тобто, сприяння місцевої влади не обмежилося консультаціями.

Приміщення, які винаймають STALEKS, це частина колишнього радянського заводу у Вінниці. Тут, крім них, розмістили ще з десяток різних фірм та контор. Харків’яни винаймають близько 3,5 тисяч квадратів. 

Коли проходиш цехами, то складається враження, що ця виробнича лінія немає ні кінця ні краю. Всюди гамірно, гудять станки, а люди працюють, як єдиний механізм. З одного станка передають заготовку на наступний, потім на контроль якості та запаковують на складі.

— Ми маємо повний цикл виробництва. Діють чотири дільниці з виробництва манікюрних ножиць, пінцетів, лопаток косметологічних та стоматологічних інструментів. Щоб ви розуміли, то ми це обладнання перевозили з Вільшан до Вінниці понад півсотнею фур, — підкреслив заступник директора фірми STALEKS Тимур Тодуа.

Шукають співробітників на виробництво

Разом з обладнанням, до Вінниці переїхали ще 100 співробітників. Переїжджали з сім’ями. І за словами Тодуа, людей зустрічали на вокзалі вже з ключами від орендованих квартир.

— Нам пропонували гуртожитки, але я розумію, що для сімейних людей це не дуже. Тому навесні я, напевно, об’їхав кожний будинок у Вінниці, де можна було винайняти квартиру, — говорить заступник директора.

Жителям міста-мільйонника було на початку затісно у компактній Вінниці. Але, як відзначив Тимур Тодуа, завдяки малим розмірам Вінниці він встигає зробити значно більше за день, ніж це було в Харкові.

— У Вінниці все поряд, що мені дуже подобається. Я встигаю до 12.00 години виконати 6-7 справ, на що в Харкові я б витратив не менше, ніж два дні, — говорить Тодуа. — Та й співробітникам тут до вподоби. Дістатися на роботу — це 5-7 хвилин. Відвести дитину на гуртки — ще стільки ж. А в Харкові на це потрібна година.

Крім харків’ян, на підприємстві працюють й вінничани. Станом на початок вересня на підприємстві працюють 92 вінничан, й STALEKS ще потребує працівників.

— Головне від кандидатів на посаду — це бажання і руки з правильного місця. А як працювати, ми навчимо. Зарплату пропонуємо ринкову, — сказав заступник директора STALEKS.

Поради щодо переїзду

Улітку компанія відновила виробництво і в Харкові. Але кажуть, що навіть після перемоги у війни, вінницька філія STALEKS продовжить працювати.

— Свою продукцію ми продаємо в Україні, країнах Європи та Латинської Америки. Була і росія. Але з 24 лютого ми повністю закрили цей ринок для себе, — говорить Тимур Тодуа. — Але я не бачу особливої проблеми повернути той обсяг продажів, який ми втратили. Зокрема, на європейських ринках. Навпаки, зараз є проблема наситити цей ринок якісним товаром. Адже наше виробництво унікальне, аналогів в Європі немає. А наш конкурент — це Пакистан, однак там якість інструментів для манікюру та педикюру значно відстає від нашої.

Насамкінець нашої розмови, чоловік поділився порадами, як діяти підприємцям з прифронтових чи окупованих територій, якщо ті також захочуть переїхати на підконтрольну Україну.

— По-перше, треба мати бажання. По-друге — варто берегти колектив. У нас, наприклад, було багато вузькопрофільних спеціалістів, які є незамінними. Їх усіх ми вмовляли переїхати до Вінниці. По-третє — обов’язково заповніть заявку на релокацію. Так ви зможете отримати допомогу в перевезенні, підборі приміщень та оперативно вирішити багато питань щодо бізнесу, — сказав заступник директора фірми STALEKS Тимур Тодуа.

Понад 600 робочих місць у Вінниці створили бізнес-переселенці

Наразі маємо 121 підприємство, які евакуювалися у Вінницьку громаду та створили понад 630 робочих місць, де залучені як вінничани, так і вимушені переселенці. Про це розповів міський голова Сергій Моргунов.

— Війна досить серйозно вплинула на економічну стабільність. Наше завдання – оберігати кожного. Тому при релокації певної компанії департаменти включались у роботу, аби надати максимальну підтримку, вичерпну консультацію, — зазначив Моргунов.

Він додав, що з метою релокації запрошують підприємства зокрема й до Вінницького індустріального парку.

— Ділянки розташовані на території існуючих підприємств, а ми здійснюємо комунікацію між місцевим бізнесом і релокованим. Не буду називати, хто до кого «у гості зайшов», але таких вже з десяток, — сказав міський голова. — Окрім того, пропонуємо заходити до Вінницького індустріального парку. Нещодавно підписали меморандум щодо перспектив розміщення там виробництва сільськогосподарської продукції. З Харкова переведено потужності UBC Group. У Вінниці компанія налагоджує виробництво, у тому числі на майданчиках інших підприємств.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про державні гранти, які дають на розвиток чи започаткування свого бізнесу.

 

Читайте також:

«Наші ігри охоче замовляють і військові». У Вінниці працює бізнес, що робить настолки

Почали все з нуля: історія «солодкого» бізнесу, що переїхав з окупації у Вінницю

Під час війни вінничани продали товарів за кордон більше, як торік. Тільки борошна зменшили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • ამინა ამინა

    Навіщо це публікувати. Будь ласка не робіть цього. Мало нам  події 14 липня???!!!!

    ამინა ამინა reply ამინა ამინა

    Борис ЕрёминБорис Ерёмин раджу вам звернутися до психолога. Вам потрібно це. Не зволікайте з цим. Не треба ображати нікого.Ви прямо явно бачите нервовий розлад? Ви спеціаліст в цій області? Не смійте ображати нікого !

    Борис Ерёмин reply ამინა ამინა

    ამინა ამინა можу порадити вам гарного психолога, у вас явний нервовий розлад, що може швидко перецти в паранойю. До чого події 14 липня до того,що в Вінниці працюють люди. Чи ви вважаєте, що з 24 лютого всі мають з пвдвалів не вилазити?
  • Оля Ковальчук

    Побільше пишіть, давно за Маріупольский бізнес не згадували, а ще укажіть місце знаходження їх, щоб знали куди ракетам летіти!!!

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk Вже було, повторюєшся, кажу ж передбачувана...Тобі в палаті нудно?мене все однодо тебе не покладуть

    Оля Ковальчук reply Оля Ковальчук

    Борис Ерёмин підлікуйся хлопче, буде все добре

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk погано, що з тебе уже не вийдуть, раз лікарі тобі телефон дозволили, то на стійку ремісію вже не розраховують. Жаль, помірно агресивна,передбвчувана,зате смішна якби не опиралась терапії, то надія ще є

    Оля Ковальчук reply Оля Ковальчук

    Борис Ерёмин хлопчику гарно вжився в роль, продовжуй, будуть люди😉

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk те,що ти пацієнтка, це очевидно,ще й з неабияким стажем, раз в мені лікаря розпізнала. Раз вам ваш лікуючий діагноз не озвучив (до речі, як його прізвіще, я його повинен знати), то і я не буду, лікарська етика не дозволяє. До речі, вона не забороняє глузувати з чужих пацієнтів

    Оля Ковальчук reply Оля Ковальчук

    Борис Ерёмин це ж ти фб лікар ,а не я, ти тут діагнози ставиш, прошарений😃

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk а хто ж хворим про стратегію лікування розповідає? Відбій вже був, іди до ліжка, а то ротйде черговий лікар, вколе галоперідол з амвназіном, а на ранок тебе переведуть до наглядової палати,ще й телефон відберуть, а можливо, і до ліжка прив'яжуть

    Оля Ковальчук reply Оля Ковальчук

    Борис Ерёмин то буде мабуть ще прибій😉

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk мені байдуже,я в халаті. Відбій вже був, якщо

    Оля Ковальчук reply Оля Ковальчук

    Борис Ерёмин блін, я даже не знаю всіх подробиць😃 ти так хоть не світись, а то піймають. Мовчи тихенько 😉

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk Звичайно, я вільний! Це вам на вихід у місто письмовий дозвіл від лікаря потрібен. Якби ви виконували всі вказівки лікарів,а не викидали пігулки до унітаза і не писали всяку маячню в інтернет (лікарі ії теж читають, тому вам і дозволили телеіоном користуватися), вас би вже давно виписали

    Оля Ковальчук reply Оля Ковальчук

    Борис Ерёмин вільний хлопчику!

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk спалилпсь. та зрозуміло,що не прив'язали,якби ти тоді писала? Але,якби ти була не в палаті, то не ототожнювала б себе з тими «всіма»...

    Оля Ковальчук reply Оля Ковальчук

    Борис Ерёмин ну не думай що тебе там прив'язали в палаті то і уже всіх одразу. Як тобі там ще дали телефон цікаво 😄

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk мені цікаво, ти прямо з палати пишеш,чи під час війни вас по домівкам розпустили?

    Оля Ковальчук reply Оля Ковальчук

    Борис Ерёмин ботаніку собі зоставь ботанік)

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk а присадибній ділянці рослина сімейства адоксових, а в стодиці родич по батьківській лінії

    Оля Ковальчук reply Оля Ковальчук

    Борис Ерёмин тому що їх рахують за зрадників! Можливо так зрозуміло буде

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk сложно понять, как связаны работающие предприятия с прилетом ракет,  и почему эту информацию нужно держать в секрете

    Оля Ковальчук reply Оля Ковальчук

    Борис Ерёмин я так розумію що у вас не все гаразд,  раз не розумієте всієї ситуації!

    Борис Ерёмин reply Оля Ковальчук

    Olga Kovalchuk  вас з головою все гаразд? Може нпм поховатися по підвалах і почати істи мишей, як в Маріуполі? Тоді ніякі ракети нам будуть не страшні!
  • Nadejda Nadejda

    Доброго вечора. Можна контакти менеджерів підприємства для оптової закупівлі інструментіа.
  • Олег Каськов

    Складається враження, що інших підприємств в нашому місті немає,лише ця "компанія". Лише "20 хвилин" вже разів з 5 про неї писали...

keyboard_arrow_up