«Заявку на 243 тисячі погодили». Як підприємець у Вінниці отримав грант від держави

«Заявку на 243 тисячі погодили». Як підприємець у Вінниці отримав грант від держави
«Хоча документи всі погоджені, гроші з гранту поки не отримав. Банк каже, що затримка з боку Держказначейства, а в казначействі це спростовують», — сказав підприємець Роман Козумляк.
  • «Я залишився приємно вражений, фахівці готувалися до співбесіди й ставили питання по суті», — каже Роман Козумляк.
  • Він є співвласником компанії «Lord of Boards», яка через війну виїхала з Києва до Вінниці. І тепер тут виробляє та продає настільні ігри українською мовою.
  • Щоб отримати кошти на розвиток бізнесу, чоловік запросив 243 тисячі гривень від програми «єРобота».
  • Розповідаємо його досвід, а також даємо п’ять порад підприємцям щодо заповнення бізнес-планів на грантову заявку.

Просто під час війни держава роздає гроші на розвиток підприємництва, за програмою «єРобота». Державні гранти — від 50 тисяч до 10 млн грн — можна отримати через заявку в «Дії», на будь-яку власну справу.

Натомість бізнес зобов’язується створити робочі місця, а кошти з гранту можна повертати у вигляді сплачених податків, протягом наступних трьох років. Тобто, виходить такий собі «безвідсотковий кредит».

Але грант від держави не просто отримати: вінничанин Максим Бахновський двічі подавав заявки в «Дії» — для свого товариша, і для свого батька, на суму по 250 тисяч гривень кожен з цих грантів. Розказав, що обидві заявки відхилили через «помилки в бізнес-планах».

Відео дня

Бахновський зауважив, що місцеві чиновники дивляться не на ідею бізнесу, а одразу на те, скільки бізнес заплатить податків після отриманого гранту.

Натомість підприємцю Роману Козумляку вдалося отримати грант по проєкту «єРобота». Він є співвласником фірми «Lord of Boards», яка продає та виробляє настільні ігри українською мовою. Чоловік поділився своїм досвідом.

«Сподобався підхід у службі зайнятості»

Роман Козумляк запросив 243 тисячі гривень державного гранту, щоб втілити масштабний проєкт — придбати ліцензію на відому настільну гру, перекласти її українською, зробити наклад і продавати в Україні.

Процедура видачі гранту така: ви подаєте заявку в «Дію», потім банк перевіряє вашу ділову репутацію і після цього викликають на співбесіду в службу зайнятості, де розглядають бізнес-план.

— Що мені дуже сподобалося, то це підхід у центрі зайнятості. Я відчув себе наче на допиті такого пристойного кредитного комітету банку, — поділився враженнями Роман Козумляк. — Фахівці служби зайнятості готувалися: зробили аналіз ринку настільних ігор, ознайомились, як все працює, ставили питання щодо ризиків. Тому, з точки зору платника податків, я був приємно здивований, що кошти бюджету не роздають за просто так.

Підприємець додав, що йому нескладно було підготувати грантову заявку, адже до створення власної справи, він 18 років пропрацював у банківській установі.

— Я добре знаюсь на тому, як складати кредитні заявки. І варто розуміти, що грант по «єРобота», це не зовсім й грант. Це «кредит», який вам доведеться повернути протягом трьох років у вигляді сплачених податків. Тому мені зрозуміло, чому більшість питань на співбесіді були саме про податки: держава хоче знати, коли і як ви повернете їй бюджетні кошти, — розповів чоловік.

Наразі Роман Козумляк очікує гроші від «Ощадбанку» і радить іншим підприємцям не поспішати витрачати свої, якщо відбувається затримка виплати гранту.

— Кошти виплачують на рахунок зі спеціальним режимом використання, вони мають чітке цільове призначення. Тобто, якщо є затримка, а вам потрібно робити проплати по проєкту, то грантові кошти ви не зможете просто забрати собі, як компенсацію. Тому варто закладати та такий ризик. Бо у нас, наприклад, були подані документи до банку ще три тижні тому, а грошей з гранту досі не отримали, — сказав підприємець.

Схвалили грантів майже на 9 млн грн

39 з 59 кандидатів по проекту «єРобота» у Вінницькій області отримали схвалення на видачу гранту.

Загалом, вінницькі підприємці запросили 8,5 млн грн безповоротної фінансової допомоги. За умовами грантів, підприємці зобов’язані створити 68 нових робочих місць.

«Серед напрямків підприємництва, в яких заявники планують реалізувати себе, найчастіше зустрічаються такі як вирощування сільськогосподарської продукції, продаж харчів, артезіанської води, пошиття одягу, манікюрний сервіс», — вказали у Вінницькій обласній службі зайнятості

За загальноукраїнською статистикою, Вінниця є серед п’ятірки міст, де підприємці найактивніше подаються на державні гранти. З 1604 заявок — 7% припадають на наше місто. Більше, тільки у Полтаві (8%), Рівному (13%) та Києві (22%).

П’ять порад підприємцям

У державній службі зайнятості склали рекомендації щодо заповнення бізнес-планів на «єРобота»: виконуючи їх ви підвищите свої шанси на отримання мікрогранту. 

  1. І заява, і бізнес-проект мають бути подані від імені юридичної особи чи ФОПа, або ж фізичної особи. Часто заяву заповнює власник компанії «Іван Петров», а бізнес-план подається від імені «товариства «Україна». Фізичні особи мають право подати заяву на отримання мікрогранту, але впродовж 15 днів з моменту ухвалення позитивного рішення вони мають зареєструватись як ФОПи або оформити нову юридичну особу, укласти угоду та відкрити рахунок в уповноваженому банку.
  2. Для отримання гранту використовуйте форму, затверджену  Міністерством економіки України. Її шаблон є в заявці на порталі «Дія».
  3. У бізнес-плані має бути прописана сума гранту, а не сума проекту. Далі — чітка структура всіх витрат і надходжень на період гранту, а це 12 кварталів, тобто 36 місяців. Якщо ви плануєте залучати власні надходження, їх треба прописати не тільки в заяві, а й в бізнес-плані. Ці суми, звісно, мають збігатися.
  4. Фінансуються з гранту лише ті статті витрат, які прописані у бізнес-плані. Усі пункти фінансуються відповідно до відсоткового відношення, прописаного у Порядку. Наприклад, послуги з маркетингу та реклами, обладнання не можуть перевищувати 10% від загальної суми, а оренда нежитлового приміщення - 25%. Якщо ці відсоткові співвідношення не відповідають поданим у бізнес-плані, його буде відхилено або надіслано на доопрацювання.
  5. Обов'язковою умовою отримання гранту є створення робочих місць та працевлаштування нових працівників. Сума податків розраховується з фонду заробітної плати. Оплата праці найманим робітникам не може бути нижчою за мінімальну. Додатково наголошуємо, що впродовж 36 місяців (термін реалізації проекту) розмір мінімальної заробітної плати може бути збільшений відповідним рішенням Уряду, тому не радимо відштовхуватися від її мінімальної зарплати.

Ознайомитись з порядком призначення грантів за програмою «єРобота» можна в постанові уряду №738. Подати заявку — в «Дії».

Консультації з питань грантової програми можна отримати у вінницькій обласній службі зайнятості за телефоном (050)-195-09-24. Телеграм канал Підтримка ДСЗ Вінниця https://t.me/DCZVinnytsa

Недержавні грантові програми

Крім «єРобота» для підприємців існують ще кілька можливостей отримати безповоротну фінансову допомогу. Ось, деякі з них:

  • Мікрофінансування від «Українського ветеранського фонду». Організація фінансує бізнес-ініціативи ветеранів війни та членів їх сімей. Сума гранту — 20 тисяч гривень. Подати заявку.
  • Підтримка проєктів, які працюють на перемогу. «Український фонд стартапів» виплачує до $35 тисяч підприємцям, які працюють у сфері оборони, кібербезпеки, інфраструктурної відбудови, охорони здоров’я чи освіти. У пріоритеті — проєкти, які створюють інноваційну продукцію. Подати заявку.
  • Гранти від USAID. Американська організація готова надати 50 грантів малому та середньому бізнесу на загальну суму 36 млн грн. Заяву можна подати до 24 липня 2023 року.
  • Гранти «айтішникам» від Google. Отримати грант можуть стартапи, продукти яких пройшли тестування та мають доведену прибутковість. Сума гранту — до $100 тисяч. Подати заяву можна до кінця 2022 року, за цим посиланням.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли, як вінничанам отримали гроші від міжнародних благодійних організацій.

 

Читайте також:

«Наші ігри охоче замовляють і військові». У Вінниці працює бізнес, що робить настолки

Намагався отримати 250 тисяч від держави. Вінничанин розповів про участь в програмі «єРобота»

«У нас духовка не вимикається з початку війни». У Гайсині роблять енергетичні батончики для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Оксана Крылова

    Що значно приємніше це те що завдяки главі Мінрегіону Чернишову Україна отримає кошти для закупки палива для опалювального сезону в розмірі 2 мільярдів доларів від США.
  • Оксана Крылова

    Що значно приємніше це те що завдяки главі Мінрегіону Чернишову Україна отримає кошти для закупки палива для опалювального сезону в розмірі 2 мільярдів доларів від США.ї
  • Оксана Крылова

    Що значно приємніше це те що завдяки главі Мінрегіону Чернишову Україна отримає кошт

keyboard_arrow_up