«У нас духовка не вимикається з початку війни». У Гайсині роблять енергетичні батончики для ЗСУ

«У нас духовка не вимикається з початку війни». У Гайсині роблять енергетичні батончики для ЗСУ
Якщо ти не годуєш свою армію, то доведеться годувати чужу. Олена Пугач готує їжу для військових з початку великої війни, й готова робити це аж до перемоги
  • Олена Пугач з мамою Наталією почали готувати для військових з перших днів повномасштабної війни.
  • Смажили для них курку, а коли нашим захисникам і захисницям захотілося солодкого — взялися пекти печиво через м’ясорубку.
  • Нещодавно почали робити енергетичні батончики. Розказуємо, в чому користь цього продукту, як гайсинчанки піклуються про алергіків та яким чином допомогти господиням.

— Щовечора, після роботи, готуємо смачненьке для військових, — каже Олена Пугач. — Під час готування, зазвичай, дивимось з мамою «Телебачення Торонто» чи Стерненка і додатково «заряджаємо» їжу русофобією. А телемарафон давно не дивимось. Увімкнемо телевізор тільки заради того, щоб почути, що Україна перемогла.

Після початку повномасштабної війни, Олена в Гайсині разом з мамою та своєю сусідкою взялися за готування їжі для військових. Дівчина розповіла журналісту про своє волонтерство, розробку нових рецептів енергетичних батончиків та про актуальні потреби, які можуть наблизити перемогу нашої держави у війні.

Довантажували їжею кожну машину, що їхала на передову

24 лютого, як і більшість українців, Олена Пугач була повністю розгублена. Але потім паніку змінили роздуми про те, що робити, щоб бути корисною. 

Відео дня

— Я працюю в «МХП», у відділі з управління персоналом. Домовилася про постачання курятини для армії. Ми з мамою, Наталією Пугач, почали її смажити. І ця робота руками, по суті, нас врятувала, вивела з апатії, — говорить Олена. — Зараз до нас доєдналася ще наша сусідка, яку також звати Наташа. Тому ми продовжуємо працювати вже у шість рук.

Дівчина живе у Гайсині. Як і у низці інших міст та містечок Вінниччині, тут також з перших днів широкомасштабного наступу росіян почав діяти волонтерський центр. Гайсинський «Рух нескорених» при храмі ПЦУ святого Пантелеймона підказував жінкам актуальні потреби військових в їжі.

— Отримали запит, що хлопці хочуть солодкого. І ми почали робити печиво з пісочного тіста, яке прокручується через м’ясорубку. Виходить така ковбаска, присипана пудрою, яка солодка і може довго зберігатись, — каже гайсинчанка.

Так, жінки робили щонайменше 20 кілограмів печива на тиждень, які безкоштовно передавали військовим. Дівчина каже, що Гайсин — проїзне місто, і кожну машину, яка прямувала на передову чи в госпіталь, довантажували кількома ящичками свого печива.

— Волонтери, друзі, підприємці допомагали фінансово з закупівлею продуктів. За увесь час використали не менше 200 кілограмів борошна, точно мішок цукру. А скільки яєць — то це вже рахунок на сотні пішов, — сказала Олена.

Втім, від виробництва печива для військових, жінки вирішили відмовитись. Причина не у нестачі коштів, а у самій поживності солодощів.

— Зрозуміла, що печиво — це смачно, по-домашньому, але це не є той продукт, яким можна наїстись. Відтак перейшли на виробництво енергетичних батончиків, бо такі вже робили волонтери в інших містах, і вони більш поживні, — розповіла Олена Пугач.

Зробили чотири види, щоб піклуватись про алергіків

Сумніви щодо користі енергетичних батончиків були, згадує дівчина. Бо такі саморобки, як правило, тануть в спеку та можуть бути небезпечними для людей з алергіями на горіхи, мед тощо. Але один випадок переконав Олену, що ця їжа знадобиться армії.

— Якось у волонтерський центр прийшов бувалий військовий. Він побачив пробну партію наших батончиків і сказав, що такі ж врятували хлопців у Дебальцевому. Це нас пробрало до мурах. Він сказав, що якщо один такий батончик з'їв, то кілька годин не будеш голодним, — згадала історію Олена Пугач.

На кожному батончику пишуть склад та дату виробництва

Тож проблему танення батончиків на сонці вирішили тим, що почали їх запікати. А щоб не було загрози для алергіків, разом з мамою склали чотири різновиди з додаванням різних інгредієнтів.

— Наприклад, один рецепт: це мигдаль, кокосова стружка, фінік, волоський горіх, але без меду. Інший вид — без мигдалю, з фініком, арахісом, медом. І ми на кожному батончику пишемо склад та дату виготовлення. Тож хто знає свої алергії, він побачить небезпечний для себе продукт в складниках і не буде їсти цей батончик. Але зможе обрати інший, тому не залишиться голодним, — сказала Олена.

Я хочу допомогти. Як це зробити?

Перша пробна партія, де близько 100 батончиків, вже поїхала на передову. Нещодавно жінкам вдалося назбирати грошей від благодійників аж на 62 кілограми горіхів та сухофруктів, для виробництва наступних батончиків.

— Зараз наше завдання — робити якомога більше енергетичних батончиків. Ми знайшли постачальника, який продає горіхи та сухофрукти за меншою ціною, аніж та, що є в магазинах, — говорить гайсинчанка.

Питаємо, як їм можна допомогти?

— Насправді, потрібно більше рук, — відповіла Олена. — Ми не зможемо нагодувати багато людей, якщо продовжимо працювати в трьох з мамою та сусідкою. Тому ми готові ділитися рецептурою наших батончиків, ділитися контактами постачальників для закупівлі продуктів. Якщо щонайменше в кожному населеному пункті Вінниччини буде хоча б одна хата, в якій готуватимуть їжу для військових, то, можливо, ми і швидше переможемо.

— Також нам можна допомогти фінансово. Ми не продаємо наші енергетичні батончики: військові їх отримують безоплатно. Але на закупівлю горіхів, сухофруктів потрібні кошти. Бо ми не плануємо зупинятись аж до самої перемоги, — підкреслила дівчина.

Допомогти фінансово можна за цими реквізитами: 4731 1856 3094 2214 (ПриватБанк)

Pay Pal: [email protected]

Зв’язатись з Оленою Пугач можна через її сторінку в Інстаграм: instagram.com/energia.zsu. Там же дівчина звітує про використані кошти від благодійників.

 

Читайте також:

«Щоб наші захисники не голодували»: як волонтерка створила у Вінниці гастрономічний батальйон

«Мій дім став пеклом з танками та орками»: історія переселенки з Херсона

Загальна мобілізація під час війни. Відповідаємо на питання, що хвилюють вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ольга Осипенко

    Дякую, бережи вас Боже, будь у допомозі
  • Наталі Гоменюк

    Умнічки
  • Лилия Кушнерёва

    Наші люди - прості люди це запорука нашої перемоги. Не байдужість, щирість, самопожертва, милосердя.
  • Larisa Kozachenko

    Дійсно смачно і поживно, до того ж зроблено з любов'ю і вірою в Перемогу! Молодці 💙💛

keyboard_arrow_up