Загальна мобілізація під час війни. Відповідаємо на питання, що хвилюють вінничан

Загальна мобілізація під час війни. Відповідаємо на питання, що хвилюють вінничан
  • Мобілізація — тема, яка зараз турбує людей. Зібрали відповіді на найпоширеніші запитання про загальний призов-2022. 

Верховна Рада продовжила строк воєнного стану і загальної мобілізації до 23 серпня. Українців продовжують призивати до війська. 

Як пояснюють у Міноборони, призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань України здійснюється в обсягах, визначених мобілізаційними планами. Наразі ці плани є з грифом «секретно».

Раніше ми вже писали публікацію про загальну мобілізацію, в якій відповіли на наступні питання: 

Відео дня
  1. У скільки етапів проходить мобілізація?
  2. Яка зараз «хвиля»?
  3. Які бувають повістки? Як має відбуватися процес їх вручення?
  4. Як діяти, коли людина помітила, що повістка складена неправильно?
  5. Хто не може бути мобілізований?

Якщо ви ще її не читали, то переходьте за посиланням: 

Цю публікацію активно читали та коментували вінничани, тому ми вирішили написати продовження цієї теми. Для цього попросили вінничан ставити свої запитання щодо загальної мобілізації під час війни, і на кілька з них даємо відповіді у цьому матеріалі.

Допомагали нам у цьому керівниця Юридичної клініки та професорка кафедри цивільного права і процесу Донецького національного університету, що тимчасово розташований у Вінниці, Лілія Амелічева. Також ми користувалися роз'ясненням Ганни Маляр та інформацією з Центру протидії дезінформації.  

Найбільше питань вінничани задали саме про внутрішньо переміщених осіб. Питали, чому не роздають повістки переселенцям? Чи є якась різниця під час мобілізації, кого забирати до війська: ВПО чи людей із пропискою підконтрольних Україні територій?

На ці обурливі звинувачення, що переселенці не воюють, відповіла заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр. 

«У зв’язку з активними бойовими діями з боку окупанта сотні тисяч переселенців (частина з них — військовозобов’язані призовного віку 18-60 років) змушені були рятувати свої сім’ї та переміщатись в безпечні місця. Чоловіки призовного віку для отримання статусу ВПО зобов’язані стати на військовій облік у ТЦК та СП та відповідно до загальної мобілізації вони мають бути призвані до війська», — пояснює вона. 

А щодо вибіркової мобілізації, то Ганна Маляр запевняла, що працівники ТЦК та СП просто фізично не можуть робити вибірковий чи принциповий підхід до призову громадян. Мобілізація проводиться на загальних підставах для всіх верств населення.

Також на це питання відповіла у коментарі для 20minut.ua керівниця Юридичної клініки Лілія Амелічева. 

— Статус внутрішньо переміщеної особи, яка переїхала з територіальної громади, що розташована в районі проведення бойових  дій, тимчасово окупована або знаходиться в оточенні, не є підставою для відмови у мобілізації, — пояснює спеціалістка. — В Україні оголошена загальна мобілізація, а не часткова як у 2014 році, коли під призов не підпадали військовозобов’язані Донецької та Луганської областей.

За словами Лілії Амелічевої, військовозобов’язані, в тому числі ВПО, при переїзді в іншу місцевість повинні стати на облік в територіальному центрі комплектування і соціальної підтримки за новим місцем мешкання впродовж семи днів. 

— З 24 травня 2022 року триває третя черга (хвиля мобілізації), коли призивають  мобілізаційний резерв: військовозобов’язаних громадян, які закінчили військові кафедри ЗВО як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній, — пояснює вона. — Однак терміни хвиль загальної мобілізації не є чіткими.

Наступне запитання звучало так: «Чи мають право посилати на Схід тих, хто проходить строкову службу? Контракт не підписували». 

— Згідно з Указом Президента №230/2022 демобілізація, яка мала пройти у квітні-червні, відтермінована (планове звільнення в запас військовослужбовців зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань), — пояснює нам Лілія Амелічева. 

Демобілізація відбудеться не раніше її оголошення в установленому порядку.

Під час загальної мобілізації військовослужбовці строкової служби виконують відповідно до отриманої спеціальності військовий обов’язок, пов’язаний з обороною всієї України, її незалежності та територіальної цілісності. Підписання або не підписання контракту на участь військовослужбовця у бойових (воєнних) діях під час загальної мобілізації не впливає.

Ще одне запитання, яке нам поставили: «Викликають до військкомату для проходження медкомісії. За спеціальністю я медсестра. Робочого стажу немає зовсім, бо я не працювала за фахом. Є неповнолітня дитина. Виклик було здійснено в телефонному режимі. Що мені робити в такому випадку і на скільки правомірно було повідомлено для явки до військкомату?»

— Виклик в телефонному режимі до військкомату для проходження медкомісії не є законним, якщо ви не давали письмову згоду на такий спосіб повідомлення-виклику завчасно, — пояснює юристка. — Жінки, які перебувають на військовому обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями, можуть бути призвані у військові частини на військову службу.

Час навчання військовозобов'язаних без досвіду служби від 5 до 15 діб.

«На обліку стою, але по останній приписці не живу і не приписаний. Чи прийде повістка? Якщо так, то куди?», — питає наш читач. 

— Треба уточнити облікові дані в територіальному центрі комплектування і соціальної підтримки, вказати місце фактичного проживання. Далі треба дати письмову згоду на виклик телефоном чи за допомогою смс. Повістка вручається персонально під підпис уповноваженою на то особою, — розповідає Амелічева.

Яка відповідальність за ухилення від призову? 

У Центрі протидії дезінформації при РНБО пояснили, що просто викинути повістку і, наприклад, сховатися десь у селі не вийде. 

«За неявку до військкомату без поважних причин передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 1700 до 3400 грн. А за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації загрожує кримінальна відповідальність від 3 до 5 років», — йдеться у повідомленні. 

Читайте також:

Дружина морпіха з Вінниці: «Не знаю, як вони витримали пекло «Азовсталі». Вистояли на характері»

Зарплати до 124 тисяч гривень: як начальники сервісних центрів МВС охороняють двері військкомату

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Валентина Кричильська

    Чи буде діяти ЗУ про бронь вчителів на тих ,хто вже служить?Поверніть вчителів.
  • Валентина Кричильська

    Коли буде відбуватися демобілізація тих,хто служить не за контрактом вже півроку?
  • Читач17

    До якого віку беруть на контракт під час військового стану?

    Читач08 reply Читач17

    Граничний строк перебування на військовій службі для рядового складу 60 років
  • Читач03

    Доброго дня!Також цікавить чи підлягає мобілізації чоловік на утриманні якого двоє неповнолітніх дітей?((

    Читач08 reply Читач03

    Підлягає. Не підлягає у випадку, якщо він самостійно їх виховує.

    Ирина Кубан reply Читач03

    На одному сайті пише що мають право забрати на іншу, що не мають, кому вірити не знаю ((

keyboard_arrow_up