Де та які саме повістки можуть вручати? І ще п'ять питань про мобілізацію під час війни

Де та які саме повістки можуть вручати? І ще п'ять питань про мобілізацію під час війни
  • Чи можуть вам вручити повістку на блокпості ТРО-шники? Що обов'язково має бути вказано у повістці? Кого не мобілізують?
  • Зібрали відповіді на найпоширеніші запитання про загальну мобілізацію-2022. 

У перший день широкомасштабного наступу росії на Україну наш Президент Володимир Зеленський оголосив про проведення загальної мобілізації в Україні. Нещодавно ж Верховна Рада продовжила строк воєнного стану і загальної мобілізації до 23 серпня. Українців продовжують призивати до війська. 

Як пояснюють у Міноборони, призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань України здійснюється в обсягах, визначених мобілізаційними планами. Наразі ці плани є з грифом «секретно».

Розберімося з найпоширенішими запитаннями щодо мобілізації-2022.

Відео дня

У скільки етапів проходить мобілізація?

Про те, які є хвилі мобілізації розповіла керівниця юридичної клініки та професорка кафедри цивільного права і процесу Донецького національного університету, що тимчасово розташований у Вінниці, Лілія Амелічева. Вона разом зі своїми колегами-юристами запустили серію вебінарів, присвячених мобілізації, на Youtube-каналі Комісії з юридичної освіти і обізнаності. 

Отож, як дізнаємося, загалом є чотири черги мобілізації військовозобов'язаних. 

  1. Оперативний резерв (колишні військовослужбовці, які мають бойовий досвід; ветерани АТО/ООС; контрактники віком до 40 років).
  2. Оперативні резервісти, які не потрапили в першу чергу. Військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом. 
  3. Мобілізаційний резерв: військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри ЗВО як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних компаній. 
  4. Громадський резерв: інші громадяни, які не мають вікових і фізичних обмежень на призов, і можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань. 

Яка зараз «хвиля»?

За словами Лілії Амелічевої, Командування Збройних Сил України говорить, що хвилі мобілізації це не якесь стійке поняття.

— Не можна чітко прослідкувати, коли і яка «хвиля» розпочалася. Приблизно орієнтуються на певні дати, коли ці черги змінюються одна одну. А буває таке, що ці хвилі накладаються одна на одну, — розповідає спеціалістка. 

Виклик повісткою до військкомату, якщо ви ніколи не тримали зброю в руках, не означає, що вас відправлять одразу на передову. Військовозобов'язаний має пройти навчання, його строк нині в умовах війни встановлюється по-різному. За словами юристки, це залежить від професійних якостей людини та спеціальності. Зараз це навчання триває від 5 до 15 діб.

Втім, як кажуть в Міноборони, якщо вас без навичок володіння зброєю та підготовки направили на передній край, повідомте про це на телефони гарячої лінії. Для того, щоб оперативно розібратись і вжити заходів потрібно назвати ПІБ мобілізованої особи та номер військової частини, в яку направили. Звертатися можна за номерами:

  • 0-800-500-410;
  • 0-800-500-442;
  • 044-454-44-99.

Як має відбуватися процес вручення повістки? Які вони бувають?

Повістка — аркуш паперу, де має бути обов'язково вказано:

  • ПІБ призовника, рік народження та адреса;
  • місце роботи;
  • вид повістки;
  • дата, час та адреса, за якою потрібно з’явитися;
  • застереження щодо необхідних документів;
  • назва органу, печатка, підпис, ПІБ керівника ТЦКСП. 

Однак варто розуміти, що не завжди коли ви отримали повістку, то вас одразу ж відправлять у зону бойових дій. Вони бувають чотирьох видів:

  1. повістка для уточнення даних призовника;
  2. повістка-призов на строкову військову службу;
  3. повістка для призову на медкомісію;
  4. мобілізаційне розпорядження. 

Як пояснює Лілія Амелічева, якщо військовозобов'язаному вручили повістку першого виду, то насамперед військкомат хвилює: де працює чоловік/жінка, стан здоров'я, сімейний статус та наявність дітей. Щодо другого виду, то зазвичай після такої повістки забирають на строкову службу.

— Повістка третього виду дуже необхідна, у разі, якщо не з'ясований стан здоров'я військовозобов'язаного, якого хочуть мобілізувати. Людина проходить багатьох лікарів, і буде рішення, чи придатна вона до служби. Варто розуміти, що ця повістка не означає, що вже і зараз буде мобілізований такий військовослужбовець. Така повістка спрямована на те, щоб з'ясувати, чи придатна людина, — говорить професорка кафедри цивільного права і процесу Донецького національного університету імені Василя Стуса. 

За словами спеціалістки, якщо ж вам прийшло мобілізаційне розпорядження, то ви повинні впродовж 24 годин прийти на призовний пункт. 

Як пишуть експерти Асоціації правників України, вручити повістку може співробітник територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП). А також уповноважені особи органів місцевого самоврядування, керівники підприємств. І в тому числі закладів освіти, фізичні особи-підприємці, керуючі багатоквартирних будинків, власники будинків. 

Законодавством не встановлено місце, де можна або не можна вручити повістку. Тобто вручити повістку вам можуть на блок-пості чи вулиці, у магазині чи на роботі. 

Однак повістка має бути вручена тільки особисто, під розпис отримувача.

Як діяти, коли людина помітила, що повістка складена неправильно?

Як пояснюють експерти Асоціації правників України, неправильне зазначення ПІБ у повістці або незазначення дати явки знижують імовірність притягнення особи до відповідальності, якщо вона з різних причин не з’явилася за такою повісткою. 

«Оскільки співробітники військкоматів та органів влади можуть несвідомо зробити помилку, а захищати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України є обов’язком громадянина України, то все ж таки варто з’явитися на вказане в повістці місце й уточнити, чи була це помилкова повістка, чи громадянина справді мобілізували на захист країни», — кажуть спеціалісти. 

Хто не може бути мобілізований?

Про це детально написала заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр на своїй сторінці у соцмережі. Категорії, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації:

  • ті, хто був заброньований на період мобілізації і на воєнний час державними органами влади і іншими державними організаціями, органами місцевого самоврядування, за установами, підприємствами та організаціями;
  • ті, хто був визнаний медкомісією тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я (до шести місяців з необхідністю проходження повторної комісії);
  • чоловіки і жінки, на утримуванні яких знаходиться троє і більше дітей до 18 років (можуть бути призвані на військову службу лише у разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);
  • чоловіки і жінки, які одні виховують дитину/дітей віком до 18 років (можуть бути призвані на військову службу лише у разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);
  • чоловіки і жінки, які виховують дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;
  • чоловіки і жінки, на утримуванні яких перебуває дитина з інвалідністю (з видами порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження);
  • чоловіки і жінки, які виховують повнолітню (18 — 23 років) дитину, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • чоловіки і жінки, які є опікунами, усиновителями, прийомними батьками, піклувальниками, батьками-вихователями і утримують дітей-сиріт і тих дітей, які були позбавлені батьківського піклування (віком до 18 років);
  • ті, які займаються постійним доглядом за особами, що потребують піклування (в разі, якщо немає інших громадян, які можуть взяти на себе цей догляд);
  • народні депутати, депутати Верховної Ради АР Крим;
  • а також працівники певних органів, їх повний перелік можете дізнатися за посиланням ТУТ

Читайте також:

ТОП важливих та резонансних новин у Вінниці за цей тиждень (23-30 травня)

Де збирають або пропонують допомогу? Перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (37)
  • Читач22

    А яка категорія інвалідності не підлягає мобілізації ? Якщо людина отримала 3 групу на шахті, струс мозку, травму хребта, а він зараз в зсу . Чи мали взагалі право його мобілізувати?
  • Костя Хомячук

    Цікаво, а коли мій менший брат загинув у авіакатастрофі під Чугуєвом 25.09.20, який виконував військовий обов'язок...Мене теж можуть мобілізувати для захисту Батьківщини???  яка допустила загибель 19 курсантів і 7-ох членів екіпажу
  • Илона Выгонюк

    Як діяти з повістками для осіб з інвалідністю? Які групи підлягають мобілізації?
  • Сергей Высочина

    Чому депутатам не вручают,а бо дітям йхнім,які потікали чи десь на западні сидят і шикують,де справедливість,тіки вмієте ціни підняти и все і друге,Херсон здали,влада блять називається,оцю владу всю туди,шоб не сиділи там штани протерали,і гроші получали бешені,а прості селянини без робітні хліба нема за що купить

keyboard_arrow_up