«Щоб наші захисники не голодували»: як волонтерка створила у Вінниці гастрономічний батальйон

«Щоб наші захисники не голодували»: як волонтерка створила у Вінниці гастрономічний батальйон
Волонтерка Оксана Крилова
  • Вінницька волонтерка Оксана Крилова створила гастрономічний батальйон. До його складу увійшло декілька жінок. На кухні однієї із них вони ліплять вареники, пельмені, готують голубці та печуть пиріжки для переселенців та українських захисників.

«З вами гастрономічний батальйон, який заснувався 24 лютого», — радісно повідомляє в об’єктив камери журналіста волонтерка Оксана Крилова. Після початку повномасштабного вторгнення вона об'єднала навколо себе рідних, сусідок, знайомих та переселенок, які, власне, й перетворилися на вищезгаданий підрозділ.

Першим «спецзавданням» підрозділу, розповідає Оксана, було приготування борщу для захисників. А вже за кілька днів жінки вирішили ліпити вареники. Певний час обходилися виключно своїми силами: скидалися грошима, закуповували продукти, шукали місце для зберігання замороженої продукції. З часом до ініціативи почали долучатися небайдужі містяни та друзі волонтерки з-за кордону: фінансово стало простіше, а обсяги виробництва суттєво зросли.

— Так ця каша з вареників, пиріжків, голубців та пельменів і закрутилася, — усміхається Оксана. — Годуємо не лише військових, але й переселенців, передаємо продукцію людям у звільнені населені пункти. За весь час ми вже зробимо півтора мільйона штук вареників, близько 50 кілограмів голубців, пиріжки не рахували, а пельменів вийшло десь три мільйони штук. 

Відео дня

Оксана 

Про візит на одне із виробництв, що воно за сумісництвом є кухнею будинку Оксаниних батьків, ми домовилися заздалегідь, на нас там чекали. Коли прийшли, на кухні вже активно працювало п’ять жінок. Пані Катерина, мама волонтерки, одразу усіх представила: «Одна мішальниця, дві різальниці і три ліпильниці»

— Батьки волонтерки не можуть не бути волонтерами, — пояснює пані Катерина. — Коли усе почалося, Оксана мені каже: «Клич сусідок і робіть щось». А що? «Не знаю. Вареники ліпіть». То ми п’ятеро сусідок скинулися по сто гривень і почали ліпити вареники. Потім сусідка купила нам три сітки капусти — готуємо голубці. Потім м’ясо купили — так пельмені пішли. Було таке, що місця в морозильних камерах не лишалося, то я кажу: Оксано, може вже досить? А вона мені: «Мама, у мене черга на пельмені! О, кажу, значить смачні вони у нас виходять. 

Катерина

Інша волонтерка, пані Олена, розповідає, що на початку війни мала проблеми зі сном. Але після приєднання до гастрономічного батальйону, відбій для неї тепер настає о 22.00-23.00.

— У вільний від пельменів час я ще й в’яжу, — говорить Олена. — Зв’язала дівчатам-волонтеркам патріотичні пов’язки для волосся. У них працюється веселіше. 

Інша учасниця ініціативи, пані Марія, розповідає, що останнім часом ліплять вони переважно пельмені. Замовлень багато, а отже й роботи. Втома, звісно, є, але нагодувати солдатів, каже, важливіше. 

— Головне, що нашим дітям-захисникам було що їсти, — пояснює вона. 

Марія

Серед присутніх була й пані Тетяна. Вона працює в одній із вінницьких шкіл. Поки уроки проходять дистанційно, навчальний заклад перетворився на пункт приймання переселенців. Готує й там, й тут. 

— Там борщі, а тут пельмені готуємо, — продовжує пані Тетяна. — Ліпимо не як у ресторанах, мініатюрні, а для чоловіків: щоб взяти п’ять штук та наїстися. Вони у нас великі, багато м’яса кладемо. Таке дозвілля набагато краще, ніж сидіти вдома і плакати, воно має антистресовий ефект, розслабляє та відволікає. 

Також до волонтерок приєдналася Аліна. Вона переселенка з Чернігівщини. До Вінниці її з дитиною привіз чоловік. У нашому місті, каже дівчина, їй сподобалося одразу, бо люди у нас доброзичливі. 

— Іноді й додому не хочеться повертатися, хоча, звісно, за ним я сумую, — говорить Аліна. — Сподіваюся, що війна скоро закінчиться, наші хлопці повернуться живими та здоровими, бо ж на них чекають вдома. І ми також всі повернемося додому. 

Вінницький гастрономічний батальйон. Зліва-направо: Марія, Олена, Оксана, Катерина, Тетяна, Аліна

Усі охочі можуть приєднатися до Вінницького гастрономічного батальйону. Для цього потрібно написати Оксані Криловій на фейсбуці, або зателефонувати їй: (093)918-70-46. 

Крім того, можна підтримати ініціативу, передавши продукти або кошти, які витратять на їх закупівлю. Потреба в продуктах, каже Оксана, є завжди.

Дивіться відео з нашого візиту до гастрономічного батальйону:

Відео: Наталія Корпан
 

Читайте також:

«Будемо робити сєтки для бєсєдки, коли настане мир». Про вінничан, що вісім років плетуть для армії

«Не я сина привела у волонтерство, а він мене». Про 15-річного хлопця, що не сидить без діла

Коментарі (5)
  • Oksana Weber

    Дівчата, ви чудові! Браво!
  • Angel Vishnya

    Часто на сторінках можна прочитати, що хтось - та допомагає бійцям, 6одує їх вареники, пельменями , навіть вишуканими стравами     -   голубцями-  пиріжками та борщем. Дивно. Бо з фронту хлопці повідомляють, що їдять нормально ОДИН раз, на обід, коли страви привозять саме волонтери. А от ввечері їм же також потрібно підкріпитися, бо ж на світанку   -- в бій. Але немає навіть консерви, не кажучи про якусь там тушонку.
    І це не вигадка, а , на жаль,  реалії нашого життя. Куди надходить та допомога, до чиїх рук, що бійці не війні не доїдають  не мають 2 місяці у що переодягтися, бо роба їхня , пропитана потом війни, вже стоїть також струнко. Немає. Зате високопарних гасел  -- до чорта!!

    Виктория Сусол reply Angel Vishnya

    Angel Vishnya, гірка але правда. Так було в 2014, є тепер і буде надалі 😢😢😢
  • Юрий Панарин

    Им бы что нибудь покалорийней! Им ведь драпать от ополченцев!
  • Yehor Lobuznov

    Орфографію перевірте

keyboard_arrow_up