«Будемо робити сєтки для бєсєдки, коли настане мир». Про вінничан, що вісім років плетуть для армії

«Будемо робити сєтки для бєсєдки, коли настане мир». Про вінничан, що вісім років плетуть для армії
  • З початком повномасштабної війни сотні волонтерів взялися за плетіння маскувальних сіток.
  • Та є у Вінниці  люди, які жодного дня не припиняли це робити з 2014 року.
  • Вісім років «Вінницькі павучки» безперебійно постачають на фронт необхідні для воїнів речі.
  • І мова йде не тільки про сітки.

Продовжуємо серію публікацій про Героїв тилу.
Раніше ми писали про 15-річного хлопця, який не сидить без діла й усіляко допомагає в цей складний час, і про вінничанку, яка шиє прапори для військових та гордиться, що стала в нагоді ЗСУ. Тепер читайте про команду «Вінницькі павучки», що трудяться на користь армії вже вісім років. 

У молодіжному центрі «Квадрат» ще зовсім недавно збиралися молоді люди, щоб покреативити, послухати лекцію чи майстер клас, записували підкасти, влаштовували виставки тощо. Нині на вході озброєні військові, а всередині — кипить волонтерська робота. У великій залі — розставлені рами з сітками, якісь уже майже готові, в якісь тільки  почали вплітати шматочки тканини.

По всій залі — короби з обрізками, біля них жінки та чоловіки і навіть підлітки нарізають смужками текстиль. Найдосвідченіші у цій справі тут — «Вінницькі павучки», які плетуть сітки вже вісім років.

Відео дня

— Ми не громадська організація. У нас була дівчина, яка це все організувала, а ми цю справу підхопили  і потягнули далі, — розповідає Валентина Процюк. — Нас усі знають. По всьому фронті цінуються сітки від «вінницьких павучків», але ми не зареєструвалися, бо не вважали, шо від того буде більше користі. Ми собі знаємо що треба робити. А ті всі звіти, писанина нам вона не підходить. У нас не було постійного місця, ми як партизани — де нас прийняли, там тулилися. Бувало, що зимою  в неопалювальних приміщеннях працювали, без туалету. Хлопці в бліндажах, а ми в холоді. Та на це не звертали уваги, робили, бо треба було робити.  

— Скільки ж ви сіток за ці роки сплели? — запитуємо.

— Приблизно по сто сіток у рік — рахуйте. Як мінімум 800. А зараз, в період війни, то вже й не рахуємо, — відповідає Валентина.

Поряд з Валентиною працює Юля Брилюк. Вона приєдналася до «Павучків» у 2015 році. З тих пір плела сітки на вихідних, а з лютого намагається приходити щодня. 

— Ми завжди старалися робити хлопцям дуже якісні сітки. Самі їх возили на передову, я теж особисто там була. Цим сіткам з камуфляжної тканини ціни немає. Вони настільки гарно маскують, що накритий БМП в лісі можна не помітити навіть. Ми свій почерк бачимо завжди, — каже Юля.

Під час розмови жінки не припиняють роботи, роблять надрізи на обрізках, протягують крізь них обрізки і утворюються смужки. 

— У нас набита рука. Вже все пройшли, знаємо як воно і що. Спиш і думаєш, де його взяти, коли його привезти і як його зробити, — розповідає Валентина. — Тому що ми  чорне-синє-червоне в горошок і всяку всячину не беремо. Тільки комуфляж  і зелене. Друзі волонтери привозять з Могилева, Ямполя, хто де звідки може. Тільки віддали, і знову треба плести.  Може вже наступить мир, то вже не будемо… Або будемо робити сєтки для бєсєдок.

— Так, і кольорові для дискотек, — усміхаючись додає Юля.   

— Вісім років цього чекаємо, але все ніяк цей мир не настане, — зітхає Валентина. — Вже думали не будемо подушок робити, ковдри шити, але воно все продовжується, і продовжується. Не можемо знищити того… хай не кажу кого.

Валентина працює тут щодня, але каже, що тільки до 17 години, бо «ще ж їсти варити треба, чоловік вдома є.»

— Валентина тут завжди є, — не погоджується зі старшою колегою Юля. — Ми її називаємо генерал. Тому що тільки завдяки їй ця справа жива. Без неї все б давно за ці роки розсипалося.

Лаура Смоля плете сітки вже шість років. Вона працює бухгалтером, а після роботи всі роки три рази на тиждень приходила до «павучків».

— Як почалася війна, швиденько стараюсь на роботі все зробити і біжу сюди, — розповідає Лаура. — Це для нас не просто робота, ми всі дружимо. Валентина збирає нас на свята. Кожен рік в кінці року в нас була дошка оголошень і Валентина там писала: «Павучки», ми за цей рік зв'язали стільки шкарпеток, стільки сіток, подушок, килимків.. Наш напрямок текстиль. Ми робили подушечки невеликі. Солдати із задоволенням їх  брали. У нас є швея — Ольга Миколаївна, скільки вона цих подушок перешила! І шкарпетки в'язали. Я кожен день приходила з робити ввечері, якщо не йду плести сітку, то вдома в'яжу на спицях перед телевізором. Потім стала килимки в'язати. Такі, як колись в селах бабусі робили приліжкові килимки. Вони теж дуже зручні для солдат: і в автомобіля стають у пригоді, і взимку під ноги в бліндажі.

Тетяна Ковальчук — також давно з «павучками».

— Отам висять прапори з підписами, які хлопці з передової нам передавали в знак подяки. Там є позивні їхні, — розповідає жінка.

— А це — Юрій Іванович Литвинов. Він кандидат економічних наук, закінчив МГУ, був викладачем, завідувачем кафедри в Краматорську. У 2014 році він переїхав сюди та з того часу кожен день приходить і плете сітки, — розповідають жінки. — Жодного дня не пропустив з 14 року. Це наша легенда. Нещодавно, вже тут, у «Квадраті» ми його вітали з 81-річчям. 

Пан Юрій пише вірші, один з них він присвятив «павучкам».

Якщо у вас немає можливості подивитися відео, ось текст вірша:

Без выходных и день за днем

Ничто не требуя за труд

Забыв о возрасте своем

Сеть дружно «пауки» плетут

Стоят погожие деньки

Но для прогулок недосуг

Вот если б так и пауки

Переловили бы всех мух.

Так много дел, не только сеть

Подарки для солдат собрать,

Ещё и в госпиталь успеть

Бойцов морально поддержать.

Здесь всё работает на фронт

И все живут одной мечтой:

Пусть посветлеет горизонт

Но только не любой ценой.

Ми дуже сподіваємося, що дуже скоро «посветлеет горизонт» і «павучки» плестимуть виключно сітки для бесідки, ну, або для дискотек.

 

Читайте також:

«Не я сина привела у волонтерство, а він мене». Про 15-річного хлопця, що не сидить без діла

«У мене весь дім зібраний в рюкзак». Репортаж з гуманітарного Центру речей для переселенців

Герої тилу. Прапори, які шиє вінничанка, відправлять до звільненої Київщини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • таня Добровольська

    І ми навчались у цих Героїв тилу. Дякуємо вам за вашу працю. Ви неймовірні!!! Слава Україні 🇺🇦

    Vladislav Shafranskiy reply таня Добровольська

    Геннадий Куценко приїдь допоможи бо нам сітки потрібні Борова не може знайти для бійців 4*4, 5*4м    5 - 6 штук

    таня Добровольська reply таня Добровольська

    Геннадий Куценко в нас і так гарно виходить

    Геннадий Куценко reply таня Добровольська

    таня Добровольська то можна же і швидше ,і зручніше!

    таня Добровольська reply таня Добровольська

    Геннадий Куценко ножицями

    Геннадий Куценко reply таня Добровольська

    таня Добровольська А ріжете тканину як?

keyboard_arrow_up