«У мене весь дім зібраний в рюкзак». Репортаж з гуманітарного Центру речей для переселенців

«У мене весь дім зібраний в рюкзак». Репортаж з гуманітарного Центру речей для переселенців
  • У Вінниці кілька днів тому, 4 квітня, розпочав роботу гуманітарний Центр речей для переселенців з «гарячих» точок. 
  • Там люди можуть безкоштовно обрати одяг, взуття та інші речі. 
  • Поговорили з українцями, які втекли від війни і зараз облаштовують тимчасово своє життя у Вінниці. 

Дорослий та дитячий одяг, іграшки, ковдри, подушки, дитяче харчування, підгузки та інші речі переселенці можуть безкоштовно взяти у Центрі, який нещодавно відкрився у Вінниці.

Ми прийшли туди в обід, і Центр був наповнений людьми, які потребують допомоги. На вході всіх переселенців записують, та перевіряють у них довідку внутрішньо переміщеної особи. Відбувається все швидко. Після перевірки документів на вході люди йдуть обирати собі потрібний одяг, взуття тощо.

Відео дня

— Одяг надіслали закордонні благодійники, а також сюди речі приносять місцеві волонтери, містяни, — розповідає керівниця Центру Вікторія Вдовцова. — Наше місто домовилося з підприємцями, і останні надали це велике приміщення для роботи Центру. Тепер в одному місці ми облаштували великий гуманітарний штаб. 

За словами керівниці Центру, речі довозять кожного дня і їх тут сортують. Приходить сюди багато людей, до прикладу, 5 квітня сюди завітали 1 698 людей. 

— Люди можуть брати стільки речей, скільки їм потрібно, — каже Вікторія Вдовцова. — Найбільшим попит є подушки, ковдри. Є люди, які приїжджають без нічого. Керівниця Центру додає, що дитяче харчування видається при наявності довідки, якщо дитинка маленька або жінка вагітна. 

Попри весь цей масив негативних подій, у Центрі нам траплялися позитивні люди. Більшість з ким ми говорили, вражені підтримкою та піклуванням вінничан.

Підходимо до чоловіка, який обирає собі сорочку — це харків’янин Владислав. У нього за плечима невеликий рюкзак. Каже, у цьому рюкзаку весь його дім.

— Дружину з дітьми вдалося вивезти закордон, а я буду тимчасово облаштовувати життя у Вінниці. Приїхав сюди тиждень тому і наразі лише привітні люди потраплялися. Тут у мене є знайомі, зараз працюю над пошуком роботи, волонтерства, — каже чоловік. — У Харкові наш будинок вцілів, але у сусідній був приліт. Там було важко знаходитися.

Обирали речі у гуманітарному Центрі для свого маленького сина й родина киян. 

— У Києві ми тиждень послухали вибухи, потім переїхали на дачу, що в Калинівці Київської області. Але й там нас переслідувала війна. У 300 метрах від нас три будинки знесло повністю, — розповідає киянин. — Тут нас прихистили знайомі. Нам подобається Вінниця, люди тут турботливіші. Наприклад, наші нинішні сусіди, як дізналися, що ми переселенці, то одразу принесли нам поїсти. 

Поруч для свого синочка обирає речі Надія з Бучанського району. Каже, їм вдалося виїхати до початку всіх цих кривавих подій.

— Чоловік залишився там, він працює у Києві, а нас відправив сюди, у більш безпечне місце, —  говорить жінка. — У Вінниці ми вже зверталися за продуктовими наборами та фінансовою допомогою, а тепер потеплішало і ми прийшли за одягом. 

Вдалося поговорити нам ще з одними харків'янами. Велика сім'я з дітьми обирала для себе одяг на весну. Кажуть, приїхали у всьому зимовому, а потепліло і немає у що одягатися. 

— Біля нашого будинку було бомбардування тричі, і після цього ми прийняли рішення їхати. Було дуже страшно, діти були перелякані, вони й досі лякаються від гучних звуків, — розповідає Ольга. — З пошуком квартири було складно, щоб знайти тут за нормальну ціну. Але зараз вже вдалося нормально облаштуватися. 

Отож, адреса гуманітарного Центру речей: вул. Кармелюка, 2 (другий поверх). Графік роботи Центру: з 10.00 до 17.00, з понеділка по п’ятницю. 

Щоб отримати необхідне, потрібно пред’явити довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або документ, що посвідчує особу (паспорт або через застосунок «Дія»).

 

Читайте також:

Вінничанам на замітку: як отримати матеріальну допомогу та скільки дадуть грошей

«Благаю Бога, щоб Вінниця залишалася мирною». Біженка з Харкова про життя і роботу в нашому місті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up