Вінничанам на замітку: як отримати матеріальну допомогу та скільки дадуть грошей

Вінничанам на замітку: як отримати матеріальну допомогу та скільки дадуть грошей
  • Повномасштабна російсько-українська війна змусила мільйони людей покинути домівки.
  • Однак постраждали не тільки переселенці, а й мешканці спокійної Вінниці: людей звільняють з роботи або відправляють у відпустку, залишаючи без заробітку.
  • Розповідаємо, на яку допомогу вони можуть розраховувати і також даємо корисні контакти.

Зараз основний акцент надається на допомозі переселенцям. Людям, які вимушено виїхали зі своїх домівок, часто поспіхом зібравши деякі речі, з держбюджету будуть виплачувати від 2 до 3 тисяч гривень щомісяця. Також у Вінниці до цієї справи долучилася і програма місії ООН, де можна отримати ще 2,2 тисячі гривень.

Але від повномасштабної війни постраждали й мешканці нині тихої Вінниці. Людей звільняють чи відправляють у довготермінову відпустку, тим самим залишаючи без стабільного заробітку. На яку допомогу можуть розраховувати вінничани?

Скільки платять безробітним

А варіантів не багато, від слова зовсім. Вінничани можуть отримати статус безробітного в центрі зайнятості та деякий час отримувати по кілька тисяч на місяць. Кінцева сума допомоги залежить від зарплати, яку ви отримували на попередньому місці роботи.

Відео дня

«Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої зарплати (доходу), визначеної відповідно до Порядку, затвердженого постановою уряду від 26.09.2001 № 1266 (далі – Порядок № 1266). Величина допомоги залежить від страхового стажу: до 2 років — 50% від вашого середнього заробітку; від 2 до 6 років — 55%, від 6 до 10 років – 60%, понад 10 років — 70%», — пояснюють на сайті Державного центру зайнятості.

Та й це ще не все. Залежно від тривалості безробіття допомога зменшується і виплачується у відсотках до визначеного розміру. Тобто, вам призначили суму допомоги по безробіттю і протягом перших 90 календарних днів ви будете отримувати її повністю.

Протягом наступних 90 днів сума зменшиться і становитиме 80% від первісної величини. Надалі — 70%.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом 2 років. Для людей, яким залишилося два роки до пенсії, тривалість виплати допомоги — не більше 720 календарних днів. 

А для людей, які шукають роботу вперше, та інших незастрахованих осіб (прим. — тобто, які працювали неофіційно) — 180 календарних днів.

Покрокові інструкції, корисні посилання, форми для заповнення заяв на отримання допомоги по безробіттю можна знайти на окремій сторінці сайту Державної служби зайнятості

Маєте ще питання? Звертайтесь на пряму до Вінницької обласної служби зайнятості. Ось номери «гарячої лінії» — (0432)55-17-96; (063)814-53-38; (050)195-09-24.

Скільки дають грошей малозабезпеченим

Якщо у родині все погано зі статками, і, наприклад, звільнили з роботи кілька членів сім’ї, є маленькі діти та відсутні заощадження, то тоді є сенс подаватися на державну допомогу для малозабезпечених сімей. 

Малозабезпечена сім’я — це сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Право сім’ї на цю допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.

Подати заяву на отримання такої допомоги можна в «Прозорих офісах» міста. Після призначення на кожного члена домогосподарства призначать певну суму щомісячної допомоги, яку розраховують від прожиткового мінімуму.

Варто зауважити, що раніше діяло правило, що допомога малозабезпеченим сім’ям призначалась на пів року і через шість місяців сім’я знову повинна підтвердити своє право на виплати.

Наразі його скасували: строк виплати продовжується на час дії воєнного стану в Україні та ще протягом одного місяця після його скасування/завершення.

Є питання щодо призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям? Звертайтесь на «гарячу лінію» вінницького «Прозорого офісу»: (0432)65-50-50; (067) 000-26-61; (073) 000-26-61.

Отримати консультації з питань щодо отримання послуг соціального характеру можна за цими контактами:

  • проспект Космонавтів, 30 – (097)101-58-40, (063)856-62-72, (0432)50-83-88, (0432)50-91-33, (0432)50-83-96;
  • вулиця Замостянська, 7 – (097)101-45-18, (063)856-62-75, (0432)50-86-70, (0432)50-86-77, (0432)50-86-69.

Консультації з питань щодо отримання послуг пенсійного забезпечення за телефонами: 0-800-219-108 (безплатний номер), (0432)50-88-81, (0432)50-88-82, (0432)50-88-83.

Раніше, нагадаємо, ми склали перелік перевірених оголошень про воєнні потреби Вінниці, який постійно оновлюється.

 

Читайте також:

Деякі перукарні Вінниці надають послуги переселенцям безплатно. Куди звертатись?

На «голому» окладі. Як вінничани будуть отримувати зарплату під час війни

Вінниця отримає 54 млн грн від Швейцарії. На які цілі їх витратять?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • олена оленич

    не треба так нападати на Олю Їй мабуть нелегко як і нам Нема роботи Нема що дати дітям їсти .акришу замість їди не подасиш
  • Тетяна Бабій

    Люди добрі не плачте на ваші голови бомби не падали ї криша  є над головою
  • Оля Кузьменко

    Вінниці не дають нічого. Нам і так дуже "добре" живеться

    Katja Katerina reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко це війна, влада неможе допомогти кожній області, кожному громадянину України, в день на війну іде 2млрд грн., важко всім так, але уви, треба тільки триматись, зціпивши зуби там де тихо і спокійно.

    Наталья БЕРЕЗЮК reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко 100% Начался ковид потеряла работу, биржа платила 9 мес.  Год проработала - война... фирме платить нечем.  Биржа труда платит пособие только 1 раз в 2 года, на что жить теперь? Цены выросли, аренда тоже, хоть бери и уезжай куда глаза глядят, что бы быть беженцем и хоть копейки какие-то получать, что бы выжить(((

    Наталия Войт reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко
    Плохо везде по-своему,но с деньгами у Винничан ЖОПА.
    Нет работы нет денег(((

    Роман Сивак reply Оля Кузьменко

    Mila Lyudmila а те що вінничина прийняла тисячі біженців , допомагае величезною арміею  волонтерів то не береться до уваги ??? треба буде взяти зброю ми візьмем но поки що ми робимо що можемо.

    РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ

    Оля Кузьменко reply Оля Кузьменко

    Mila Lyudmila я все прекрасно розумію.
    Навзаєм)

    Зелинская Мила reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко Це не крайнощі,а реалії нашого життя,мені шкода,що Ви не зрозуміли суть того,що я написала...
    Гарного Вам вечора та тихої ночі...

    Оля Кузьменко reply Оля Кузьменко

    Mila Lyudmila хіба я сказала що там краще живеться?
    Тим не менш ціни виросли не лише на житло, а й продукти. Багато хто залишився без роботи. І допомога була б доречною.
    А ви не впадайте в крайнощі.

    Зелинская Мила reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко Поїдьте в Маріуполь чи в Харьків і тд...там ще "краще" живеться,Вам буде з чим порівняти і маю надію,що нарешті зрозумієте,що таке "добре" жити в умовах війни...

keyboard_arrow_up