Намагався отримати 250 тисяч від держави. Вінничанин розповів про участь в програмі «єРобота»

Намагався отримати 250 тисяч від держави. Вінничанин розповів про участь в програмі «єРобота»
Максим Бахновський: «Ці гранти можна було б роздавати просто так. Держава в будь-якому випадку залишається у виграші. Бо якщо закрився бізнес протягом трьох років — маєш повернути всю отриману суму»
  • З 1 липня в Україні стартував урядовий проект «єРобота»: це можливість отримати гроші з держбюджету на розвиток чи початок власної справи.
  • Однак підприємцю Максиму Бахновському двічі не вдалося отримати грант від держави, який він хотів взяти не для себе, а для друга і батька.
  • Чоловік поділився своїм досвідом і розповів про «підводні камені» програми.

Нещодавно ми розповідали про гранти, які дають бізнесу на відновлення або запуск нової справи. 

Серед цих програм наймасштабнішою є державна «єРобота», де заявку на суму від 50 тисяч до 10 мільйонів гривень можна подати через «Дію». Гроші дають на будь-який бізнес в нашій країні. А кошти з гранту повертати не треба.

Але в піар-кампанії урядового проекту не кажуть про «підводні камені», з якими добре ознайомився вінницький підприємець Максим Бахновський. Чоловік двічі подавався на отримання гранту від держави за програмою «єРобота». Двічі йому відмовили, і як каже підприємець, за абсолютно безглуздих причин.

Відео дня

Про дві невдалих спроби

Процедура видачі гранту така: ви подаєте заявку в «Дію», потім банк перевіряє вашу ділову репутацію і після цього викликають на співбесіду в службу зайнятості, де розглядають бізнес-план.

З першу, Максим Бахновський допомагав взяти грант товаришу, на відкриття нового бізнесу у сфері машинобудівництва. А саме на виробництво багі, яке могли б використовувати й в ЗСУ.

— Друг має ступінь в машинобудівництві та багаторічний досвід в конструюванні. Побачивши новину, що держава дає кошти на створення нового бізнесу, склали разом з ним заявку на отримання 250 тисяч гривень. Планували закупити обладнання, запчастини. Приміщення під бізнес вже мали, — говорить Максим Бахновський.

Заявку заповнювали на «Дії». Потім товариша, який хотів започаткувати новий бізнес, виклали на співбесіду в центр зайнятості. І там йому відмовили в отриманні гранту.

— Моєму товаришу сказали, що відмовлено у схваленні грантової заявки через помилку в бізнес-плані, в пункті «сплата податків та зборів», — каже Бахновський. — А на пояснення, що помилки не може бути, адже бізнес-план складали підприємці, які розуміються на цьому — мій друг отримав хамську відповідь від фахівців служби зайнятості. Помилку не дали виправити. Хоча, за моїм досвідом, усі грантодавці дають можливість виправити помилки й подати заявку ще раз.

У обласній службі зайнятості нам сказали, що так званої «хамської відповіді» бути не може. Оскільки всі співбесіди ведуться під відеозапис, про що повідомлені учасники цього. Відтак, фахівці служби зайнятості чудово розуміють, що некоректним ставленням можуть нашкодити тільки собі та службі зайнятості.

Згодом Максим Бахновський подав ще одну заявку на грант в сумі 250 тисяч гривень. Вже від імені свого батька, який володіє одним з вінницьких СТО.

— Планували закупити нове обладнання. Аналогічно, отримав відмову в «Дії». Причина — за результатами співбесіди. Якої насправді у батька в службі зайнятості не було! — сказав підприємець.

Співробітники «Дії» пояснили, що співбесіду скасовано після автоматичного скринінгу банком ділової репутації його батька. Та порадили звернутися ще за поясненнями до служби зайнятості. 

Максим Бахновський переписувався з Центром зайнятості. І там йому відповіли, що є помилки у бізнес-плані.

— Я забув додати до заявки в «Дії» документ про план надходжень та витрат. Попросив додати готову таблицю в уже сформовану заявку. Отримав відмову, бо вносити правки не передбачено порядком. А другий раз заявку подати не можна — говорив підприємець. — Тобто, неважливо, яка у тебе ідея бізнесу, що ти хочеш корисного для держави зробити на грантові кошти. Спеціалісти, які розглядають заявку, навіть на це не дивляться!

Набивши «гулі» на попередніх заявках, Максим Бахновський все ж планує ще раз звернутися по грант на «єРобота». На його думку, цю безповоротну допомогу можна було роздавати значно простіше.

— Нещодавно Кабмін посилив вимоги, за якими на основні засоби (сировина, обладнання тощо) можна витрачати не більше 20% від гранту! Але ж ці гранти можна було б роздавати просто так. Держава в будь-якому випадку залишається у виграші. Бо якщо закрився бізнес протягом трьох років — маєш повернути всю отриману суму, — каже підприємець.

Тепер помилки в бізнес-планах можна виправляти 

А взагалі, хтось з вінничан зумів отримати грант по програмі «єРобота»? Звернулися за коментарем до Вінницької обласної служби зайнятості.

Так, станом на 1 серпня, з 59 кандидатами провели співбесіди, 39 — отримали схвалення на видачу гранту. Загалом, вінницькі підприємці запросили 8,5 млн грн безповоротної фінансової допомоги. За умовами отриманих грантів підприємці зобов’язані створити 68 нових робочих місць.

«Серед напрямків підприємництва, в яких заявники планують реалізувати себе, виділяються як розповсюджені (торгівля продовольчими та непродовольчими товарами, вирощування сільськогосподарської продукції, пошиття одягу, відкриття кафе та кав`ярень, пекарень), так і мало поширені (виробництво катерів, виготовлення настільних ігор)», — зазначили в службі зайнятості.

Також там повідомили, про те, що помилки в бізнес-плані тепер можна виправляти.

«Згідно зі змінами порядку надання мікрогрантів, які набули чинності 17 серпня 2022 року, передбачено можливість доопрацювання бізнес-плану за результатом його розгляду з перенесенням дати повторного розгляду у наступному періоді в межах встановленого кінцевого строку за результатами його доопрацювання», — повідомили у Вінницькій обласній службі зайнятості.

Там також зауважили, що крім співбесіди у службі зайнятості, заявник проходить оцінку ділової репутації в «Ощадбанку» (саме банк уповноважений видавати гранти - авт.). Детально з правилами отримання гранту можна ознайомитись в постанові Кабміну №738 від 21 червня 2022 року.

Недержавні грантові програми

Крім «єРобота» для підприємців існують ще кілька можливостей отримати безповоротну фінансову допомогу. Ось, деякі з них:

  • Мікрофінансування від «Українського ветеранського фонду». Організація фінансує бізнес-ініціативи ветеранів війни та членів їх сімей. Сума гранту — 20 тисяч гривень. Подати заявку
  • Підтримка проектів, які працюють на перемогу. «Український фонд стартапів» виплачує до $35 тисяч підприємцям, які працюють у сфері оборони, кібербезпеки, інфраструктурної відбудови, охорони здоров’я чи освіти. У пріоритеті — проекти, які створюють інноваційну продукцію. Подати заявку.
  • Гранти від USAID. Американська організація готова надати 50 грантів малому та середньому бізнесу на загальну суму 36 млн грн. Заяву можна подати до 24 липня 2023 року.
  • Гранти «айтішникам» від Google. Отримати грант можуть стартапи, продукти яких пройшли тестування та мають доведену прибутковість. Сума гранту — до $100 тисяч. Подати заяву можна до кінця 2022 року, за цим посиланням.

У нашій області, нагадаємо, триває грантовий проект «Відновлення та розвиток економічних зв’язків».

 

Читайте також:

Скільки у Вінниці коштує орендувати квартиру та як змінився ринок нерухомості під час великої війни?

Як вберегти банківську картку та не стати жертвою шахраїв: поради поліцейських

Робіть пункти обігріву у своїх підвалах. А влада допоможе придбати обігрівачі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up