Робіть пункти обігріву у своїх підвалах. А влада допоможе придбати обігрівачі?

Робіть пункти обігріву у своїх підвалах. А влада допоможе придбати обігрівачі?
  • Вінничан закликають вже зараз робити пункти тимчасового обігріву у своїх підвалах. Через війну цей опалювальний сезон буде надскладним.
  • У мерії кажуть, що обігрівачі та генератори людям доведеться купувати самостійно. Однак міський голова Сергій Моргунов висловився за ідею про співфінансування з бюджету громади.
  • То де правда? Робити обігрів доведеться за свої чи можна розраховувати на фінансову підтримку мерії? Дізнавались відповідь на це питання.

Усі посадовці в один голос кажуть, що зима буде складною. Ризики передусім воєнні. Бо через ракетні удари росіян по інфраструктурі окремі райони та навіть міста можуть залишитись без опалення. 

Державна влада закликає людей утеплюватись та задля економії газу планує зменшити температурні режими у квартирах. Місцева влада, на випадок аварійних ситуацій, готується облаштувати пункти обігріву, про що повідомляють на facebook-сторінці міського голови Сергія Моргунова.

«Пункти обігріву для населення організовуємо в бібліотеках і підліткових клубах. Додатково для мешканців багатоповерхівок це можуть бути відповідно підготовлені підвальні приміщення», — йдеться в дописі мера Вінниці.

Відео дня

Зробити пункти тимчасового обігріву можна у підвалах більше, ніж 1200 вінницьких багатоповерхівок. Але закупити обігрівачі та генератори для їх живлення мають самі жителі будинків. 

Буде співфінансування чи ні?

Днями по чатах ОСББ розсилали звернення від виконкому про потребу організації підвальних пунктів обігріву, які будуть діяти у випадку надзвичайних ситуацій — зокрема, руйнування вінницької інфраструктури росіянами.

Виконком міськради рекомендує жителям багатоповерхівок разом з ОСББ чи управлінськими компаніями перевірити цілісність віконних блоків, закрити слухові вікна у підвалах та виходи на покрівлі будинків.

«У зв’язку з відсутністю правових підстав міська рада не може спрямувати кошти на закупівлю обладнання для пунктів обігріву в місцях, які не належать до комунальної власності. Тому в цьому питанні надзвичайно важливе значення має самоорганізація мешканців будинку та влаштування тимчасових пунктів обігріву самостійно із залученням власних коштів», — йшлося у зверненні, яке підписав заступник міського голови Микола Форманюк.

Виходить, що міська влада не дасть грошей на обладнання пунктів обігріву. Але, міський голова Сергій Моргунов висловив протилежну пропозицію.

«Ми готові підключатися до роботи співвласників щодо облаштування своїх підвалів. На умовах співфінансування», — повідомив на своїй facebook-сторінці Моргунов.

То що тоді є правдою? Робити пункт обігріву доведеться виключно за свої чи все ж мерія підставить плече?

Пункт має працювати години, а не дні

Остаточної відповіді на питання, яке ми писали вище, поки немає.

— Заклик такий, що люди мають самоорганізуватись і за власні кошти спробувати організувати пункт тимчасового обігріву, — роз’яснив журналісту директор департаменту житлового господарства Роман Фурман. — Дійсно, міський голова запропонував ідею про співфінансування закупівлі обладнання для пункту. Але остаточного рішення ще немає. І на сьогодні ми не знаємо кількість будинків, які готові долучитись до цього питання.

Засідання оперативного штабу з підготовки до опалювального сезону / Фото: fb.com/SAMorgunov

Відтак, міська влада хоче дізнатись, хто і на яких умовах готовий облаштувати у своєму підвалі пункт тимчасового обігріву. Відповідні департаменти ведуть діалоги з головами ОСББ та управлінськими компаніями. А після серії консультацій з громадськістю прийматимуть рішення, в тому числі й про співфінансування робіт з облаштування пункту тимчасового обігріву.

І тут в мерії часто акцентують, що пункт обігріву має бути саме «тимчасовий».

— Такий пункт повинен буде використовуватись за форс-мажорних обставин, поки екстрені служби не усунуть наслідки аварії та не відновлять тепло-, електро-, газопостачання, — розказав Фурман. — Тобто, ми говоримо не про дні, які людям доведеться провести у підвалі, а про години. Бо завдання №1 всім службам від міського голови — максимально оперативне усунення наслідків аварійних ситуацій. Тому ми готуємось до різноманітних сценаріїв, аби в штатному режимі пройти цей опалювальний період.

Чи готові люди зробити обігрів у підвалі своїм коштом

Що саме має бути в пункті обігріву? Належний санітарно-технічний стан приміщення, освітлення, рекомендується придбати прилади обігріву та джерело автономного енергопостачання, яке дозволило б отримати живлення для обігріву, про що нам розказали в департаменті житлового господарства.

Навіть, якщо ваш підвал не потребує ремонту, то на масляний обігрівач доведеться витратити від 4 до 20 тисяч гривень, на електрогенератор, який працює на бензині чи дизелі — від 4,6 до 21 тисячі гривень, про що дізнались з порталу prom.ua. Плюс, треба мати й запас палива: середня вартість бензину у Вінниці — 50 грн за літр, дизелю — 53 грн.

Тобто, тільки на мінімальну кількість обладнання, вам доведеться витратити тисячі, а то й десятки тисяч гривень. І більшість вінничан від такої новини не зраділи.

На наше опитування в соцмережах (1, 2) «Чи будете робити пункт обігріву за свій рахунок?» люди відповідали наступне:

«Як завжди — маємо дбати про себе самі! Порятунок людей, що тонуть — у руках самих потопельників», — написала Наталія Синицька.

«У нас нормальне укриття. Але ніхто не може дати дозвіл на те, щоб мешканці провели світло у приміщення! Перекидають з установи в установу. То про який пункт обігріву може йти мова?», — пише Вікторія Волинець.

«Наш підвал у комунальній власності. Але я сумніваюсь, що нам зроблять пункт обігріву. Усе, як завжди — якщо щось хочете, то тільки за свої гроші», — пише Вікторія Ксенчина.

«Це логічно, багато коштів і так ідуть на фінансування оборони нашої країни. Так буде важко, але ми сильна нація і подолаємо будь-які незгоди», — пише Богуслав Охотников.

«Пункти обігріву повинні бути в будь-якому випадку. Але наше місто не в зоні бойових дій. І опалення повинно бути. Та й міжнародної допомоги ми теж отримали достатньо. Тому, влада, думайте більше про городян, а не про будівництво торгових центрів», — додає Анна Шміляк.

Раніше, нагадаємо, ми давали поради, як «дешево і сердито» підготуватись до опалювального сезону.

Опитування

Чи будете робити пункт обігріву в підвалі за свій рахунок?

 

Читайте також:

З'явилася нова онлайн-мапа з найпростішими укриттями. Таких у Вінниці понад тисяча

«Доступне для усіх охочих»: як виглядає та де знаходиться одне з кращих укриттів Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (41)
  • Юрий Пархомчук

    Найбільше дивує, коли обговорюють те, чого ще не усвідомили. Вище  ж сказано - у випадку прильотів   в тец і розподільчі  станції. А окупанти без сумніву  битимуть по вузлах, які взимку найкритичніші для людей. Та  й із запасами газу не добрий день, Вітренко й зеуряд просрали підготовку до зими. Автономне опалення в цій ситуації якраз найвразливіше буде. Почитайте досвід грузинів і нашого ж Маріуполя. Або цей матеріал, тут прозуторно розписано, як готуються люди, котрі не сподіваються на чудо https://www.myvin.com.ua/news/16248-misiia-iak-vinnytsi-perezhyty-voiennu-zymu-pry-mozhlyvii-vidsutnosti-opalennia%E2%80%A6

  • Sancho

    У всіх будинках з централізованим опаленням у підвалах і так тепло. І за це опалення мешканці вже платять гроші.
  • Людмила Пастушенко

    Я не зовсiм зрозумiла про цi пункти обiгрiву?Це що?На що?Як не буде тепла у домi.то ТИМЧАСОВIпункти навряд спасуть У пiдвалах.якiтечуть й смердять фекалiями якi влада вже пiдписала укриттями оце все немомжна нi встановити .нi зберегти.Наскiльки я пам'ятаю.ранiше пункти обiгрiву були у палатках.де люди взмозi посидiти.погрiтися бiля буржуйки й попити гарячого чаю .оце так влада взмозi зробити.а не перекладати на людей нiкчемне вкладання коштiв.Люди модуть.хто взмозi.купити генератори собi й встановити на балконi з таким же успiхом й не вкладуватися у неясно що.

    Читач reply Людмила Пастушенко

    Людмила, якщо казати народною мовою, то умови життя будуть як в Маріуполі, тільки може, менше пострілів
  • Вячеслав Онищук

    Гроська теж в підвал піде з моргуном??

keyboard_arrow_up