Зима близько. Як вінничанам підготуватися до опалювального сезону

Зима близько. Як вінничанам підготуватися до опалювального сезону
Усім в багатоповерхівках доведеться померзнути. В уряді вже анонсували, що планують знизити температурний режим у квартирах до +16 градусів
  • Через війну найближчу зиму називають однією з найскладніших за всю історію України.
  • Бо скільки не запасай вугілля та газу, росія може бити по котельнях і магістральних трубопроводах, що загрожує зриву опалювального сезону в містах та навіть цілих областях.
  • То як самостійно підготуватися до холодів?

За останні шість місяців великої війни росіяни знищили сотні об’єктів енергетичної інфраструктури — котельні, газогони та інші важливі комунікації. Можуть статись і нові руйнування, наслідки яких буде непросто усунути. Що зробити, щоб зберегти тепло у своїй оселі?

Чим запастися на зиму

Бойові дії можуть спричинити відключення світла, газу, тепла і водопостачання, коли на вулиці — мінус 20 градусів. Тому крім «тривожної валізи», в якій мають бути документи, гроші та предмети першої необхідності, необхідно подбати про власний «енергозапас»: батарейки, ліхтар, радіо, свічки, сірники. 

Також треба мати мінімальний запас дров і купити сокиру, оскільки, як показує практика прифронтових міст, люди змушені готувати їжу на вогні просто біля під’їзду.

Відео дня

У шведському урядовому посібнику на випадок війни людям радять запастися вовняним одягом, теплими куртками та штанами, шапками, шарфами, рукавицями, ковдрами, спальними мішками. 

Якщо в приміщенні стане холодно, вікна варто завісити ковдрами, зібратися всім в одній кімнаті, застелити ковдрами або килимами підлогу в ній. Можна завісити ковдрами стіл та зібратися під столом. Тільки не забувайте провітрювати приміщення та гасити на ніч свічки та обігрівачі, щоб уникнути пожежі.

Пережити тривале відключення опалення допоможе буржуйка — це відносно не дорогий та простий спосіб, завдяки якому ви не замерзнете.

Але варто не забувати про правила безпеки: буржуйку не можна ставити впритул до стіни; щоб уникнути пожежі, пристрій ставлять на металевий лист або на бетонну підлогу.

Не поспішайте з обігрівачами

Якщо ваш бюджет не дозволяє зробити масштабне утеплення стін, то варто хоча б перевірити вікна на протяги, радить експерт громадського руху «Всі разом» Євген Савісько. 

— Головне завдання — зберегти наявне тепло. Тому вже зараз варто перевірити вікна на протяги. Якщо є щілини у дерев’яних рамах, то їх треба законопатити та заклеїти. Якщо це металопластикові вікна — наклейте гумовий ущільнювач. Його можна використати й для вхідних дверей, — сказав Євген Савісько.

А от електрообігрівачі, які у Вінниці вже важко знайти, експерт радить купувати після того, як дізнаєтесь про стан електромережі будинку.

— Спершу перевірте, чи розрахована електромережа у вашому помешканні на використання таких приладів. Якщо ні — не ризикуйте власним життям і здоров'ям. Не купуйте і не використовуйте, — каже Євген.

Щілини — наш головний ворог

Приватний будинок варто перевірити на герметичність, стверджує технічний директор приватного підприємства «Теплоексп» Олександр Андреюк. Бо через щілини холодне повітря взимку заходить, а тепле виходить — відтак будинок швидко остигає.

— Завдяки пристрою «Аеродвері» можна перевірити дім на витоки тепла, — каже Андреюк. — У будинку заклеюється система вентиляції, в комп'ютер вносяться кількість кубів повітря в будинку і площа огороджувальної конструкції, куди входять підлога, стіни та стеля.

Опитування

Чи готується ваша родина до опалювального сезону?

— З приміщення відкачується повітря. Театральний дим демонструє всі щілини у будинку. Комп'ютер показує, скільки кубів теплого повітря губиться з будинку через неконтрольовані щілини. Отримані дані можна перерахувати в гроші, зрозуміти, скільки це коштує власнику за опалювальний сезон, — продовжує фахівець.

Плюс, за допомогою тепловізора можна побачити, які дефекти конструкцій будинку треба усунути.

Як точно не треба утеплювати дім

Технічний директор підприємства «Теплоексп» Олександр Андреюк розповів і про розповсюджені помилки під час утеплення фасадів будинків.

— Хибним є утеплення фасаду у так званий «п’ятиточковий спосіб». Тобто, на лист теплоізоляції наносять клей не суцільним шаром, а ставлять лише п’ять точок. Таке утеплення не працює, бо між утеплювачем і стіною утворюється щілина, через яку будівля охолоджується, — розказав Андреюк.

Часто при утепленні покрівель помилково підбирають матеріал по щільності, через що утворюються щілини між дерев’яною конструкцією та теплоізоляцією.

— Подекуди й пароізоляційну плівку не проклеюють, вважаючи, що нашарування вирішить цю проблему. Але через це на верхньому поверсі будинку буде холодно, та й виникатимуть грибки й пліснява в теплоізоляції, — сказав Олександр Андреюк. —  І якщо взимку тепле повітря виходить з дому, то влітку зворотний ефект: повітря заходить через всі ці щілини в будинок, і ви цим усім дихаєте та можете захворіти.

Також розповсюджені проблеми із заповнювачем щілин при монтажі металопластикових вікон.

— Ви, напевно, помічали, що взимку, коли на вулиці вітряно, хитається тюль. Навіть при закритих вікнах. Тут все просто — порушення монтажу вікна. Тобто, монтажну піну просто затинькували, а потрібно зсередини обробити пароізоляційним герметиком, а ззовні вікна — гідроізоляційним. Також можна використовувати аналогічні спеціальні стрічки для захисту піни, — додав Андреюк.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про те, як повернути переплату за газ.


Читайте також:

Опалювальний сезон не за горами. Чи буде тепло в оселях вінничан?

Окупиться за два-три роки. Вінничанин пропонує відмовитися від газових котелень

Чому вода з-під крана пожовтіла і чи це небезпечно? Пояснили у «Водоканалі»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (79)
  • Світлана Тихолаз

    Дай Боже
  • Ніна Грига

    Нарубали дров ,покладали щоб підсохли і будемо зимою палити

    Елена Савостьянова reply Ніна Грига

    Ніна Грига не думаю. Я их покупаю. Но не рискую в лесу рубить деревья. Дороже окажуться дрова.

    Ніна Грига reply Ніна Грига

    Елена Савостьянова А ви що думаєте що дрова нам в селі задарма приходяться

    Елена Савостьянова reply Ніна Грига

    Ніна Грига это хорошо. Только Вам каждый пенек в лесу пощитают. Такие деньжища заплатите, что ....
  • Тетяна Чернявська

    Ви за мир та перемогу моліться ! Вистоїмо ! Незамерзнемо !
  • Olha Kostishina

    В зиму війдемо в мирі і спокої!Слава ЗСУ!!!

keyboard_arrow_up