Де взяти гроші на бізнес, щоб потім не повертати? Гранти для вінничан

Де взяти гроші на бізнес, щоб потім не повертати? Гранти для вінничан
Від 50 тисяч до 10 млн грн підприємці можуть отримати через «Дію». Грантовий проект має назву «єРобота»
  • Під час війни з’явилося чимало можливостей залучити безповоротну фінансову підтримку.
  • Бо, щоб Україна мала ресурси для опору росії, підприємці мають працювати й сплачувати податки.
  • Розповідаємо, які грантові програми допоможуть відновити свій бізнес або почати омріяну власну справу з нуля.

Найбільш масштабною є державна програма підтримки «єРобота» у «Дії», яка охоплює чимало сфер діяльності малого бізнесу та спрямована на створення нових робочих місць. 

Водночас підприємці також можуть отримати гранти від міжнародних організацій. Зібрали відкриті в Україні програми грантової підтримки бізнесу.

Гроші в «Дії»

Відтак, 50-250 тисяч гривень гранту можна отримати на створення справи «з нуля». Кошти можна витратити на: придбання обладнання; закупівлю сировини; орендну плату (не більше 25% від суми гранту); лізинг обладнання. Умовою для отримання гранту є створення хоча б одного робочого місця, працювати «в білу» не менше трьох років. Заяву слід подати до 12 грудня.

Відео дня

І саме створення нового бізнесу займає левову частку серед 7,5 тисяч заявок, які подали українці з початку дії програми «єРобота», про що розповів голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

«Серед трьох напрямів, які користуються популярністю серед заявників: відкриття кафе і кав’ярень (10,7%); створення підприємств роздрібної торгівлі (8,0%); бізнеси в індустрії краси (4,7%)», — написав посадовець у своєму Telegram-каналі.

Окрім того, держава дає гранти на створення нових переробних підприємств (до 8 млн грн); на створення нових садів (до 10 млн грн) і теплиць (до 7 млн грн). Чим більша сума гранту — тим більше потрібно документів та зобов’язань для підприємців.

Подати заявку можна на порталі «Дія», за цим посиланням.

По 20 тисяч на ветеранський бізнес

Український ветеранський фонд може надати мікрогранти ветеранам та членам їх сімей на розвиток чи відновлення власної справи. Дають 20 тисяч гривень на купівлю товарів та обладнання.

Програма розрахована на 500 учасників, і наразі виплати отримали 18 людей. 

Серед них є і дружина ветерана Тетяна, яка отримала 20 тисяч гривень на розвиток бізнесу з пошиття взуття.

— За гроші, які отримали від Українського ветеранського фонду, запустили рекламу. У результаті, за тиждень ми продали 20 пар взуття. З’явилися перші продажі та неймовірний оптимізм. Ці 20 тисяч — це як камінчик, за який можна вхопитися і йти вперед. Головне — це стати на ноги, почати, далі — все піде, — розказала Тетяна.

Для отримання мікрогранту заявник чи заявниця повинні мати статус ФОПа. Перелік документів вказаний в електронній заявці на участь в програмі.

Підтримка проектів, які працюють на перемогу

Український фонд стартапів підтримує проекти, які наближають перемогу. Готові виплатити до $35 тисяч. Претендентами можуть бути підприємці, що працюють у сфері оборони, кібербезпеки, інфраструктурної відбудови, охорони здоров’я чи освіти. У пріоритеті — проекти, які створюють інноваційну продукцію.

Читайте також: Вінницькі дрони допомагають нашим захисникам виявляти ворога на передовій

Подати заяву можна на платформі Українського фонду стартапів. Це можуть зробити підприємці та звичайні громадяни, які зобов’язуються офіційно оформитися. Заявки приймаються постійно, за цим посиланням.

Але, варто зауважити, що по цій програмі є обмеження щодо витрат: з гранту $35 тисяч на діяльність компанії дозволять витратити тільки 25 тисяч, а решта — йде на оплату послуг одного з акредитованих акселераторів.

Гранти від USAID

Американська організація готова надати 50 грантів малому та середньому бізнесу на загальну суму 36 млн грн. Заяву можна подати до 24 липня 2023 року.

Перелік бізнесів, які можуть подаватись на гранти, доволі розлогий: це  IT, інжиніринг, виробництво та послуги, серед яких виробництво меблів, текстилю, зооіндустрія, виробництво іграшок, косметики, товарів для дому, харчова промисловість та електронне обладнання.

А також грантову заявку можуть подавати креативні індустрії: зокрема, виробництво фільмів, аудіовізуальних матеріалів, мода та виробництво крафтової продукції. При цьому програма, як зазначають в організації, відкрита до заявок на підтримку інших секторів, які відповідають критеріям цього запиту. Подати заявку на отримання гранту.

Крім цього, USAID виділила $1 мільйон на 20 грантів для розширення присутності українського бізнесу на іноземних ринках та участь у міжнародних торговельних заходах. Отримати від $25 тисяч до $75 тисяч можуть неурядові організації, ФОПи та приватні підприємства. Останній термін подання заяв — 25 листопада 2022 року. Подати заяву.

Кошти для стартапів

Google виділив $5 мільйонів на грантову програму з підтримки українського бізнесу. Отримати грант можуть стартапи, продукти яких пройшли тестування та мають доведену прибутковість. Сума гранту — до $100 тисяч.

Додатково, підприємство отримає Google Cloud та підтримку від менеджерів компанії. Стартапи відбираються на основі критеріїв та оцінки співбесіди. Подати заяву можна до кінця 2022 року, за цим посиланням.

  • 17 українських стартапів Google вже відібрав. Це:
  • Almexoft: Low-code платформа для автоматизації бізнес-процесів та ефлектронного документообігу.
  • CareTech Human: Повністю автоматизоване рішення plug-and-play для щоденних перевірок стану здоров'я та раннього виявлення захворювань.
  • Discoperi: Система відеоконтролю на основі штучного інтелекту, яка збирає дані про дорожній рух, щоб запобігти автомобільним аваріям і зробити дороги безпечнішими.
  • Dots Platform: Хмарна платформа для доставки їжі «все-в-одному».
  • Elai.io: Платформа перетворення тексту у відео, яка дозволяє користувачам створювати з тексту відеоконтент із віртуальними доповідачами.
  • Effy.ai: Програмне забезпечення для управління персоналом, яке дає лідерам можливість створювати високопродуктивні команди.
  • Handy.ai: Внутрішня комунікаційна платформа, що пропонує співробітникам персонального віртуального помічника.
  • Lab24: Маркетплейс цифрових медичних лабораторій, що підключає клієнтів до доступних послуг.
  • Mindly: Платформа з надання психологічної допомоги онлайн, яка пропонує допомогу пацієнтам та автоматизацію клінічного адміністрування на основі штучного інтелекту.
  • PRAVOSUD: Платформа для аналізу судових спорів, що дозволяє юристам розробляти успішні юридичні стратегії.
  • pleso therapy: Платформа психічної допомоги, яка ефективно поєднує пацієнтів із психологами.
  • Private Tech Network: Платформа «венчурний капітал як послуга», керована штучним інтелектом, розроблена, щоб зробити збір коштів швидшим та ефективнішим.
  • Releaf Paper: Перший у світі виробник паперових виробів з опалого листя.
  • Respeecher: Високоякісна система клонування голосу (перетворення голосу) для авторів контенту.
  • Skyworker: Додаток для найму, що надає послуги з рекрутингу та підбору кадрів у сфері технологій.
  • VanOnGo: Платформа доставки споживачам на основі штучного інтелекту.
  • ZooZy: Універсальний мобільний додаток для догляду за домашніми тваринами, що впорядковує всі потреби вашого вихованця — їжу, поради щодо дресування, охорону здоров’я та інші необхідні речі — на єдиній платформі.

Допоможуть налагодити нові зв’язки з вінницьким бізнесом

У нашій області зараз діє грантовий проект «Відновлення та розвиток економічних зв’язків». Мета — налагодити спільну ефективну діяльність між вінницькими підприємствами та тими бізнесами, що через війну переїхали до Вінниччини з інших регіонів України. На думку організаторів, бізнеси допоможуть створювати нові продукти та вийти на нові ринки збуту продукції.

Для участі треба заповнити анкету, в якій треба розповісти про поточний стан компанії та потенціал співпраці з іншими бізнесами. Консультацію щодо грантового проекту «Відновлення та розвиток економічних зв’язків» можна отримати за цим номером телефону — (063)778-16-16, Олександр Печалін, голова спілки підприємців «СТІНА».

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про державні гранти на бізнес у цьому матеріалі: Дають гроші на бізнес, які можна не повертати. Хто, як і скільки може отримати?

 

Читайте також:

Скільки у Вінниці коштує орендувати квартиру та як змінився ринок нерухомості під час великої війни?

Як вберегти банківську картку та не стати жертвою шахраїв: поради поліцейських

Робіть пункти обігріву у своїх підвалах. А влада допоможе придбати обігрівачі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ols Kat

    Пацаны, не ведитесь. Если Гетманцев что-то хвалит, дело табак
  • Валентина Бузуверя

    Уже через ''Дію'' пенсіонери ''отримали допомогу''.Стояли в чергах,падали в юбморок,а потім детально пояснили хто може отримати гроші.Складається враження,що зробили перепис пенсіонерів

keyboard_arrow_up