Вінницькі дрони допомагають нашим захисникам виявляти ворога на передовій

Вінницькі дрони допомагають нашим захисникам виявляти ворога на передовій
  • Робили агродрони, а тепер військові коптери. Команда вінницьких конструкторів, з початком повномасштабної війни, перевели своє бюро на воєнні рейки.
  • Їхні літальні апарати стійки до ворожих систем радіоперехвату та мають чимало інших переваг перед комерційними аналогами.
  • Також вінницькі розробники збирають й повноцінні безпілотники, які здатні літати на відстань до 30 кілометрів. Загалом, на фронті працює десять вінницьких «пташок».

Про інші особливості вінницьких дронів та безпілотників розповів один з творців за позивним «Джокер», передає Ветеранський простір.

Понад два роки їхнє бюро займалося виробництво дронів для аграріїв. Після 24 лютого агродрони, які були у команди конструкторів, переобладнали під військові потреби.

— Перші прототипи були зовсім примітивними, але виконували свою роботу. На них чіпляли дешеву камеру, і так записували позиції ворога. Дрон міг відлітати тільки на 1-2 кілометри, бувало «пташку» перехоплювали росіяни, — каже розробник.

Відео дня

Розробники постійно вдосконалюють свою розробку. Зараз їхні дрони вже мають чимало переваг перед комерційними аналогами.

— Бійці розповідали, що дрони типу Мавіків швидко втрачають зв’язок через ворожу систему РЕБ. А якщо їх піднімають хоча б на 100 метрів висоти, то вже втрачається зв’язок з пультом та GPS, — каже «Джокер». — А у нашому дроні підсилена антена, тож при спробі його «придушити» наш дрон перемикається на інші доступні супутники (використовує одночасно 30 супутників для GPS-зв’язку - прим.).

Дрон, за словами вінницького конструктора, здатний літати на відстань до 10 кілометрів. Він здатний підіймати до 5 кілограмів додаткового корисного навантаження — а це три заряди по 1,5 кілограма. Натомість комерційний апарат після його дообладнання механізмом скидування здатний взяти тільки один касетний боєприпас.

— Нашим дроном хлопці відпрацьовують навіть броньовану ворожу техніку, — каже «Джокер».

Один з коптерів нещодавно ремонтували й знову відправили у бій.

— Робити більше коптерів поки немає можливості. Ми залежні не тільки від грошей, а й від імпортних запчастин, яких у нашому дроні 70-80%. І щоб їх закупити - доставити - частково переобладнати під наші потреби — на все це втрачається дорогоцінний час. Тому зараз ми наче тюнінгове ательє поодиноких виробів. А хотілося б, звісно, налагодити повноцінне серійне виробництво, — сказав чоловік.

А ще конструктори збирають літаки для Південного напрямку — безпілотники «Вінниця». Вони можуть пролітати відстань від 30 кілометрів, мають стійкий до перешкод зв’язок з пультом та свою систему телеметрії. Зроблені з карбону, який дешевший за скловолокно.

— Залежно від комплектації собівартість нашого безпілотника — 15-30 тисяч доларів. Враховуючи, що цикл життя в таких літачків до двох місяців (якими б літачки не були модернізованими, але їх збивають росіяни - прим.), то це краще, аніж «плодити» безпілотники по 60 тисяч євро, — зауважив «Джокер».

За його словами, на Південному і Північно-східному напрямку працює їх 10 літальних дронів.

Раніше, нагадаємо, ми спростували фейк росіян про озброєння на території лікарні Ющенка.

 

Читайте також:

США виділили 100 мільйонів доларів на навчання українських пілотів

Запеклі бої та мужні подвиги воїнів. Герой України «Шаман» розповів про війну

Графік доставки змінився через війну. У Вінниці з'явиться ще 35 трамваїв «Tram 2000»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Svetlana Reva

    Я теж не пойму цю iнформацию не треба виставляти у iнтернет, можливо це робитьсья спицеально....
  • Галина Савчук

    Хто це пише і для чого і для кого?????
  • Лана Лана

    Фільтрувати новини!!!!!мало прильотів!!!!!!???
  • Людмила Міщенко

    Будь ласка, неафішуйте, ворог не спить!!!

keyboard_arrow_up