Запеклі бої та мужні подвиги воїнів. Герой України «Шаман» розповів про війну

Запеклі бої та мужні подвиги воїнів. Герой України «Шаман» розповів про війну
  • Командир десантно-штурмового підрозділу 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Євген Шаматалюк розповів про те, як вони воюють проти ворога. 
  • Відзначає, що деякі завдання бійці виконують на грані неможливого. Каже — українські військові справжні Герої.

Головнокомандувач ЗС України опублікував відеоінтерв'ю з нашим земляком Євгеном Шаматалюком з позивним «Шаман».

Військовий розповідає, що бійці ведуть не рівні бої, коли ворог переважає. Попри це дають достойну відсіч.

— Були випадки коли залишалися на позиції. Сержант без руки, без ноги. Відповідно просто уже...давав координати, для своїх викликав артилерію. Коли він уже не міг евакуйовуватися, сказав я тут залишаюся, — пригадує «Шаман» подвиг побратима.

Відео дня

«Шаман» каже, що уже знищили багато противників. Зазначає, що від початку березня було багато боїв.

— Нещодавно був бій дуже-дуже запеклий. Коли противники стягнули не лише всіх зі свого полку, а й зробили таку посилену роту. Їм сказали зайняти першу вулицю, вони одразу побігли. Їм пообіцяли, що після бою їх змінять та відправлять додому. Ми їх запустили на першу вулицю і далі майже всіх знищили, — розповідає військовий. — Звідти вийшло з 20% відсотки техніки та майже 30-34%, це перша партія, яку вони змогли вивезти 300-тих. Ті, хто залишилися — не вижили. Тоді у бою також були взяті полонені. Багато документів.

Полонені розповідають, що у них наказ. Їм говорять візьмете цей населений пункт і тоді додому. Люди там деморалізовані. Це для них мотивація йти в атаку, щоб повернутися на росію.

«Шаман» каже, що постійно намагаються евакуйовувати людей. Але деякі відмовляються, чекають до останнього.

— Ми бачили, як росіяни відносяться до цивільного населення. Пам'ятаю, як на одній стороні села були наші підрозділи, на іншій стороні підрозділи противника. Через річку воювали. І праворуч від нас дорога по якій евакуювалися люди з Ізюма. Люди їхали автобусами, цивільними машинами. Противник їх постійно обстрілював. По всіх. Були свідками, як танк розстріляв автобус з цивільними людьми. Це не передати словами, коли бачиш жінок, дітей, літніх, які просто хочуть врятуватися від війни. Яким тре бути, щоб так розстрілювати мирних людей.

Лише за один день підрозділ Євгена Шаматалюка знищив 90 одиниць ворожої техніки. Кадри з війни та детальніше по бої у наступному відео:

Євген Шаматалюк родом з села Тарасівка Тульчинського району. Він — командир десантно-штурмового підрозділу 95 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Указом Президента України присвоїли звання Героя України та орден «Золота Зірка».

У червні ми публікували інтерв'ю з «Шаманом», де він розповів про звірства російських військових, які ті вчиняють проти мирного населення.

Редакція RIA/20 хвилин розпочала проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців. Щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися! Відстежувати новини про наших Героїв можна за посиланням.

 

Читайте також:

Танкіст з Літина, який став Героєм України, розповів свою історію боїв на Херсонщині

Замість музичних інструментів — зброя. Керівник оркестру з Вінниці пішов до війська

Готуються «смажити ворога». Брати-кухарі «Ара» і «Шеф» вступили у тероборону

«Замість книг у руках тепер автомат». Письменник із Вінниччини пішов захищати Україну

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Іра Сверділ

    Дай Боже ЇМ✨  🇺🇦💙💛 ❤️
  • Наташа Дяк

    Боже милосердний, бережи наших воїнів захисників!
  • Olha Vandiak

    Слава Воїнам ЗСУ!!! 🇺🇦🇺🇦🇺🇦
  • Валентина Масловская

    ви найкращі ✊💪
    ви суперГЕРОЇ ❤️🥰
    ви наші ангели охоронці 😍
    молимось за вас усіх 🙏

keyboard_arrow_up