Почали все з нуля. Історія «солодкого» бізнесу, що переїхав з окупації у Вінницю

Почали все з нуля. Історія «солодкого» бізнесу, що переїхав з окупації у Вінницю
  • Кілька десятків різновидів натурального морозива та крафтові торти від херсонців віднедавна можна скуштувати у новій кафе-кондитерській у центрі Вінниці. 
  • Пара переселенців Анна та Костянтин Воскобойники наважилися розпочати все заново, і перевезли свій бізнес у чуже для них місто.
  • На свої заощадження і кредитні кошти закупили нове обладнання, знайшли приміщення і набрали персонал. 

«У Херсоні ми залишили все, що у нас було, та ризикнули почати все з нуля у Вінниці. Наважилися, бо ми віримо у перемогу», — говорить співзасновниця кафе-кондитерської Анна Воскобойник. 

Ми завітали у кафе, що відкрили переселенці на Соборній, у будній день в розпал робочого дня. У закладі пропонують покуштували кілька десятків різновидів морозива та крафтові торти. Увагу відвідувачів найчастіше приковують до себе вистроєні коробки з фірмовими тортами «Херсон».

Це авторський торт Анни, який підкорив серця херсонців, а тепер покоряє й вінничан. У складі торта: коржі безе з волоськими горіхами, крем-сир з курагою і білим шоколадом, а зверху молочний бельгійський шоколад. 

Відео дня

На виготовленні морозива та десертів пара з Херсону спеціалізується вже 15 років. Співзасновниця кафе розповідає, розпочинали вони з роботи в Залізному порті, де з чоловіком відкрили перший кіоск з морозивом. Костянтин готував морозиво, а Анна продавала. Через три роки пара відкрила першу джелатерію у Херсоні, яка згодом переросла у велике виробництво. 

— До початку широкомасштабної війни у нас працювало понад сотню співробітників. Після 24 лютого ми давали людям вибір: виїхати чи залишитися, — розповідає Анна. — У Вінницю ми з сім'єю переїхали два місяці тому. Місто мені одразу дуже сподобалося: затишне та приємне. Вінниця така ж невелика, як і Херсон. Вона нагадує мені рідне місто. 

Заклад, який відкрили підприємці з Херсона, працює лише тиждень, однак вже знайшов своїх прихильників. Поки ми розмовляємо з Вікторією, відвідувачі підходять до неї та бажають успіхів. Цього разу це були вінничани, які хочуть всіляко підтримувати релокований бізнес.

— Підходять люди, яких я вперше бачу. Це дуже надихає. Які ж у нас українці добрі, ми просто непереможний народ, — говорить жінка. — До нас часто приходять й херсонці, і дуже радіють відкриттю нашого Perfetto. 

«Найважче — наважитися на перший крок»

— Ми переїжджали з Херсону самотужки. Виїхали, залишивши все, що у нас було, там. Тут почали з нуля, відкривши новий заклад, — говорить Анна. — У нас були свої заощадження і перед самим початком широкомасштабної війни ми взяли кредит. За ці гроші й відкрили кафе-кондитерську. 

За словами переселенки, вони майже все обладнання купляли заново. Вивезти щось з тимчасово окупованої території складно. 

— Найбільша складність у відкритті бізнесу під час війни — це наважитися на перший крок. Було дуже страшно. Ми ж не знаємо, що буде завтра, — каже вона. — Але зараз я дуже рада, що ми відкрилися. У мене, нібито виросли крила. Я відчула, що життя продовжується і вірю, що все буде добре. Ми відбудуємо міста, зробимо свою економіку сильною. 

Наразі у кондитерській працює 10 осіб, троє з яких — переселенці. Загалом, додамо, Вінниця прийняла вже більше сотні релокованих підприємств, які дали роботу 569 людям. 

— У нас працюють й наші співробітники з Херсону, це чудово, адже вони знають специфіку роботи, — каже переселенка. — Коли ти надаєш людям роботу, то разом з тим даєш якусь надію на хороше майбутнє. У мене теж всередині є відчуття, що я роблю гарну місію, а не просто виїхала зі свого рідного міста, засмутилася, і нічого не роблю. 

У планах в Анни з Костянтином розширювати свій бізнес, пара хоче, щоб їхні смаколики куштували у кожному місті України. 

— Останні роки в Україні все легше відкривати бізнес. Під час війни особливо нічого не змінилося. У нас є «Дія», багато чого можна робити в онлайні. Я вважаю, що Україна чудова країна для власного бізнесу, — каже співзасновниця кафе. — Навіть зараз треба пробувати, ризикувати, працювати. Тим самим поповнювати казну країни та створювати нові робочі місця.

Читайте також:

Мобілізовані тепер без зарплати на старій роботі. І ще чотири зміни нового закону про працю

Перелік організацій та фондів, які допомагають українцям під час війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Інна Мороз

    Дуже смачне морозиво,ми в житті такого не їли.І натрапили з донею чисто случайно.Смакота!
  • Надежда Белецкая

    Адреса?
  • Natalia Boyko

    Ми раді таким ентузіастам!! Але міська влада дуже рекламує підприэмства, які переїхали !хіба це правильно? Для ворога ця інформація що треба. Чи хочете ,щоб і нас бомбили .А коректувальники.є ,що прикро!!!
  • Пархоменко Людмила

    Процвітання, успіху! Нехай ваші привабливі смаколики тішать вінничан.

keyboard_arrow_up