Під час війни вінничани продали товарів за кордон більше, як торік. Тільки борошна зменшили

Під час війни вінничани продали товарів за кордон більше, як торік. Тільки борошна зменшили
Харчосмакова фабрика серед бгатьох найменувань продукції почала продавати діжонську гірчицю французам і німцям
  • За пів року з нашої області експортували продукції на $582,5 мільйона, це майже на 14% більше, ніж за той самий період у 2021-му.
  • В область завезли з-за кордону товарів майже на $250 млн., це менше, ніж торік на 20%.
  • Що вивозять і що завозять? Яким маршрутом експортують зерно?

У 118 країн світу продавали продукцію з нашої області у перші шість місяців 2022-го року.

Війна суттєво вплинула на логістичні маршрути. Попри це, продаж зернових культур зріс на 41,4% у порівнянні з першою половиною 2021-го року.

Нагадаємо, у нас є що продавати. Минулий рік видався врожайним на зернові. Область зібрала хліба стільки, скільки не збирала за всю свою історію. Навіть у радянські часи не було таких показників. Загальний вал зерна склав у 2021-му 6,6 млн. тонн.

Відео дня

Для потреб нашого краю на рік вистачає трохи більше 200 тисяч тонн зерна.

Новий маршрут — через Молдову

Південні порти Одеси й Миколаєва, як відомо, були заблоковані. Тільки недавно відновили відправку зерна морем. І то незначними партіями. Як же тоді нашим вдалося вивезти більше, ніж торік?

Один з підприємців, який займається експортом продукції, пояснив, що рятівною соломинкою стало наше географічне розташування з Молдовою.

— Область має з Молдовою залізничне сполучення, — каже співрозмовник. — У Могилеві-Подільському розташований залізничний міст через Дністер. Саме цим шляхом скористалися. З Молдови далі на Румунію. Вивозили також автомобільним транспортом. Логістика ускладнена. Витрати більші, ніж це було раніше через порти Миколаєва і Одеси, але це був вихід із ситуації.

Свої розкупили борошно і крупи

Тим часом експорт борошна і круп суттєво скоротили майже на 66% у порівнянні з тим, що продали у першій половині минулого року. Пояснення просте. З початком війни люди активно скуповували борошно і крупи. Не треба було витрачатися на ускладнену логістику. Розкуповували на місці.  

Більше продали за кордон жирів та олії на 20%.

Хоч як дивно, але область продає за кордон також машини, обладнання, механізми  та електротехнічне обладнання. Статистика не уточнює, що це за вироби, тільки називає загальну суму,яку виручили за їх реалізацію — $36,6 млн.

Молока, молочних виробів, яєць птиці та меду продали загалом на $10,4 млн.

Текстильних виробів  — на $9,3 млн.

Діжонська гірчиця харчосмакової фабрики
Діжонська гірчиця харчосмакової фабрики

Що імпортують?

Основу імпорту складає продукція хімічної промисловості та пов’язаних з нею галузей виробництва (20,6%), машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання (18,7%), засоби наземного транспорту (15,2%).

Завозять в область також недорогоцінні метали та вироби з них (6,1%), деревина і вироби (5,3%), текстильні матеріали та вироби (5,0%).

У публікації використали дані обласного управління статистики.

 

Читайте також:

«Є Царське село, буде ще Золотий хуторок?». 15 гектарів лісу у П’ятничанах — для 322 багатіїв

Що нового та цікавого у Вінниці. Новини вінницьких компаній

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Tetyana CHEGEROVA

    Пишаюсь Вінничиною!!!

keyboard_arrow_up