«Є Царське село, буде ще Золотий хуторок?». 15 гектарів лісу у П’ятничанах — для 322 багатіїв

«Є Царське село, буде ще Золотий хуторок?». 15 гектарів лісу у П’ятничанах — для 322 багатіїв
Переважною більшістю голосів учасники слухань висловилися проти забудови Пятничан
  • Міська рада винесла на громадські слухання документацію про забудову П’ятничан.
  • Людей зібрали у піковий час — напередодні свята Незалежності, коли всіх застерігали від масових заходів.
  • 15,6 га території хочуть віддати під котеджі для 322-х багатіїв.

На громадські слухання скликали у понеділок, 22 серпня. Відбувалися вони у Палаці дітей та юнацтва. Розпочалися о 17.30 і тривали до 20-ї години. На обговорення винесли містобудівну документацію з непростою назвою: «Детальний план території, обмежений озером Гуральня, струмком, що впадає в річку П’ятничанка, старою межею м.Вінниці та лісовим масивом у м.Вінниці».

Презентували документ два посадовці. Один з них керівник відділу архітектури та містобудування міськради Юрій Самойленко. Другий — інженер-проектувальник КП «Вінницький муніципальний центр містобудування та архітектури» Олександр Попович.

Відео дня

Замовником документації є департамент архітектури та містобудування міської ради.

Іншим забороняєте, а самі що робите?

Почалися слухання не з того питання, яке пропонували для обговорення. Один з присутніх, який назвав себе Андрій Верич, звернувся до організаторів із зауваженням. Мовляв, у ці дні ми багато чуємо повідомлень про заборону проведення масових заходів. Про це говорять керівники держави, області та й міські посадовці такої ж думки.  

— Ви іншим забороняєте, а самі що робите? — каже чоловік.

Йому відповіли, що у випадку сигналу тривоги, обговорення зупинять, і всі мають спуститися в укриття. Як туди пройти, видно з покажчиків з написом «Укриття».

Після цього чоловік вийшов із зали. Згодом приїхала поліція. Але проведення слухань не зупинила. У залі в цей час знаходилося понад 60 людей.

— Це ви викликали поліцію? — запитав пана Андрія журналіст 20minut.ua після слухань.

— Так, — говорить він. — Поліцейські сказали після зборів прийти на Пирогова, 4,  написати заяву. Уже після всього писати заяву? Який смисл? Ще один приклад подвійних стандартів.

Для кого котеджі?

Присутніх мешканців П’ятничан особливо вразила цифра, яку навів інженер-проектувальник  Олександр Попович. Його запитали, скільки людей проживатиме у котеджному містечку.

— 322 людини, — відповів доповідач.

— Ви не помилилися? Може, три тисячі? — повторно звернулася молода жінка на ім’я Мар’яна.

— 322 людини, — таким само спокійним голосом сказав пан Попович.

Організатори слухань з самого початку попередили, що здійснюється відеозапис, тому при бажанні відповідь можна перевірити.

— Понад 15 гектарів лісу віддаєте для 322 людей? Значить, це буде елітне житло? — знову звернулася пані Мар’яна до Поповича.

— Ні, це не буде елітне житло, — сказав у відповідь Попович.

— А хто ж його зможе купити? Для кого воно? — продовжувала ставити запитання пані Мар’яна.

Він сказав, що крім житла у плані передбачили побудувати тенісні корти, спортивні майданчики, реабілітаційний центр, навіть теплицю.

— У мене не виникає сумніву, що це буде ще одне Царське село, вінницький Золотий хуторок, — сказав після слухань у розмові з журналістом згаданий Андрій Верич. — Їм важливо зайти на цю територію. Аби почати… Далі з вулиці Нова підуть відгалуження, будуть рубати ліс для нової забудови. Скільки коштуватиме там житло, можна тільки здогадуватися. Зрозуміло, хто його зможе купити. Дивує, чому площу рахують не у квадратах або кількості квартир, а на число людей.

Це крадіжка у вінничан лісової зони у час війни

Після того, як на сайті міськради з’явилося повідомлення про дату проведення громадських слухань, мешканці П’ятничан занесли листа до міської влади.

Вони виступають проти забудови цієї території. Копію надали журналісту 20minut.ua. Ось фрагмент тексту:

«Вважаємо, що пропонований план забудови мікрорайону П’ятничани між вінницьким лісом, озером Гуральня та приватним сектором є таким, що порушує інтереси громадян, які вже проживають у даному мікрорайоні. Адже для забудови відсутня каналізація, тепломережа, водовідведення, транспортні розв’язки. Нова забудова спричинить збільшення руху транспорту, потягне за собою подальше будівництво…».

— Зараз наші військові, і пятничанські в тому числі, на фронті, вони захищають землю, а ви в цей час хочете вкрасти її у вінничан, — каже жінка на ім’я Вікторія. — Це крадіжка лісової зони не тільки у мешканців П’ятничан і Кореї. Ви крадете у всієї громади міста, бо туди приїжджають на відпочинок навіть з вулиці Чехова, особисто знаю таких людей, не кажучи про Вишеньку. Назвіть ще одне таке місце у Вінниці, де було б стільки лісу? Другого такого точно нема.

Жінка запитала, чому виникла необхідність вирішувати питання забудови у П’ятничанах саме зараз? Її також цікавило, чи є у Вінниці інші місця для будівництва житла.

— Забудова П’ятничан передбачена генеральним планому, — відповів Юрій Самойленко. — Чи є у місті вільні ділянки? Так, є. Наприклад, на території колишнього «Хімпрому». Але там сотні власників. Треба спершу вирішити питання із землею.

Втім, у П’ятничанах теж не вся земля відведена.

Запитували в чиновників, чи будуть вирубувати ліс. Ті запевняли, що не будуть. Але ж на плані на місці майбутньої забудови видно дерева різного віку, лісопосадка, велика ділянка молодих насаджень ялинок.

На запитання, чиї ялинки, пан Попович відповів, що йому про це невідомо. Так само він не знає, що з ними зробить власник дерев. Ділянка, де ростуть ялинки, на плані значиться як така, де має йти будівництво.

Багато запитань виникало стосовно прокладення водо- каналізаційних мереж, інших інженерних споруд, вирішення питання з транспортними розв’язками.

Ті, хто презентував містобудівну документацію, сказали, що припускають наявність у 322 майбутніх мешканців 150 автомобілів. Вулиця Нова виходитиме на об’їзну дорогу. Нинішні мешканці проти цього, вони відстоюють пропозицію, аби вона й надалі залишалася тупиковою.

Створіть ще один парк для вінничан!

Закінчилися громадські слухання несподіваним рішенням. Його запропонував Віктор Шемет.

— Все своє дитинство я провів на Гуральні і Соцьких озерах, — сказав чоловік під час обговорення питання. — Ця територія завжди була місцем відпочинку для людей. Тут природа, як кажуть, у всій своїй первозданній красі. І ось тепер ви хочете забудувати.

А чому влада не внесла іншу пропозицію, яку б підтримали не тільки ми, а громада в цілому?

Пропоную створити на цьому місці рекреаційну зону. Нехай би місто мало ще один парк. Він був би для всієї громади, а не так, як ви хочете збудувати котеджі для 300 людей.

— Дерева треба садити, а не рубати! — сказав на закінчення пан Шемет.

Його підтримав, зокрема, Максим Чорний і додав: «Якщо раптом вам все-таки вдасться протягнути свої наміри, ми будемо звертатися до суду».

Як голосували?

Організатори слухань зазначали, що участь у них, а отже, у голосуванні за прийняття рішення, може взяти кожен член Вінницької територіальної громади.

Представники П’ятничан і Кореї звернули увагу на те, що в залі частина людей не підтримує їх. Вони дружною компанією прийшли на зібрання і так само дружно залишили його. Тільки сиділи в різних місцях. Молоді хлопці спортивної статури, деякі з них у бейсболках…

Вони голосували проти створення рекреаційної зони і парку. Така пропозиція ними не була підтримана.

Втім, у залі виявилося достатньо тих, хто віддав свої голоси, щоб не забудовувати привабливу для відпочинку територію. Таких нарахували 47 осіб. Проти голосувало 14.

— Якщо справді на слухання привели тітушок, то за що тоді гинуть на фронті люди? — сказала у розмові з журналістом одна з жінок, виходячи із зали. — Будете писати, зверніться до Моргунова, скажіть, що у європейському місті не повинно бути такого явища, як тітушки. Йому не важко встановити, хто привів цих хлопців.

 

Читайте також:

«Купіть у нас квіти, гроші йдуть на ЗСУ». Як два брати допомагають армії

За підтримки американців у будинку біля «Ювілейного» встановлюють вікна

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (91)
  • Inneska Izakivs'ka

    У нашій країні війна, а ці хапуги все б розкрадали, руйнували, продавали. Хочуть збудувати містечко для мажорів. Та про що тут можна говорити, вирубати ліс щоб збудувати бідівлі, яка ганьба нашій владі. Як закінчеться війна, потрібно розвертатися в бік нашої влади і їх ставити на місця, бо вже в край офігіли.😠
  • Вадим Шмагалов

    Вибачте, що російською, але ця ситуація нагадала мені Михайла Жванецького: "Лес рубят... парк будут сажать..."
  • Вадим Шмагалов

    Я був особисто присутнім на цих слуханнях. Дивним є те, що "ініціатори" прийшли на громадські слухання з... "повітряними замками". Жодних документів, жодних узгоджень, взагалі нічого. На що сподівались ініціатори, мені так і не зрозуміло...
  • Рисинець Оксана

    МОРГУНОВ! Зупинись! Повне насирання на людські моральні закони, а головне - екологічні. І під  час війни.. Людей тримають ні за що. Звісно.. ми зараз налякані і нам, по розрахунках влади, має бути все одно.. Хтось на фронтах рве жили, а комусь можна під шумочок котеджики в лісі пхати. МОРГУНОВ!!! Це так в тебе називається.. МІСТО РОЗВИВАЄТЬСЯ???

keyboard_arrow_up