«Центр стане гармонійним доповненням ринку» — позиція замовника будівництва ТЦ перед Центральним ринком

«Центр стане гармонійним доповненням ринку» — позиція замовника будівництва ТЦ перед Центральним ринком
«Будівництво, можливо, почнеться через місяць». Представники замовника будівництва ТЦ письмово відповіли на питання журналіста
  • Цієї осені стало відомо, що перед Центральним ринком почнуть будувати торговельний центр, висотою у чотири поверхи та з підземним паркінгом.
  • Місце під будівництво — автостоянка. Але проти новобуду висловилися підприємці з ринку, які у середині вересня проводили протест.
  • У цій історії ми дізналися позицію замовника будівництва торговельного центру.
  • Хто власник? Коли планують почати будівництво? Чи буде перекритий прохід до ринку? Та чи будуть прибирати «ракушки», які у рядах перед ринком?

Увечері 26 вересня на територію перед Центральним ринком завезли будівельну техніку. Там, де нині стоянка авто, готувались рити котлован під майбутній ТЦ.

Але почати роботи не дали підприємці з базару, які перекрили проїзд техніці та викликали на місце поліцію. Того дня люди змусили техніку та будівельників виїхати з місця забудови.

— Цього дня ми відстояли. Власник землі пообіцяв з нами зустрітись і відповісти на всі питання, — говорила журналісту підприємниця з ринку Лілія Грицак.

Відео дня

Ми й самостійно шукали контакти до власника майбутнього ТЦ. У своїх матеріалах пропонували їм висвітлити власну позицію в історії з будівництвом і протестом підприємців з ринку.

Зрештою, з журналістом зв’язалися представники «АВМ-Агроінвест», фірми яка є замовником будівництва торговельного центру. Вони письмово відповіли на питання, які цікавили як підприємців з базару, так і журналіста 20minut.ua. 

У форматі питання-відповідь даємо позицію замовника будівництва ТЦ.

Про прохід до ринку, стоянку і «ракушки»

Чи буде перекритий під час будівництва головний прохід до ринку? І також чи буде перекритий (або забудований) прохід після здачі в експлуатацію нового об’єкта? 

— Проектом не передбачено перекриття головного проходу. Також під час будівництва будуть збережені всі безпечні відстані, щоб жоден відвідувач та підприємець мав безпечний прохід вглиб Центрального ринку

На якій відстані від фасаду Центрального ринку буде знаходитися будівля нового ТЦ? 

— На достатній відстані, відповідно до державно-будівельних норм. Наразі проводяться розрахунки.

Будівництво відбуватиметься виключно в площі двох автостоянок? Чи велися розмови з власниками «ракушок» перед ринком, про їх перенесення чи викуп? 

— Будівництво вестиметься виключно на ділянках відповідно до проекту. Ніякі торговельні точки зноситись не будуть, тому відсутня необхідність переговорів щодо викупу або перенесення будь-яких сторонніх комерційних об’єктів.

Де буде організована стоянка на час будівництва ТЦ? Відомо, що після здачі об’єкта в експлуатацію буде підземний паркінг. На скільки місць? 

— Підземний паркінг буде аналогічний чинному надземному, також, в проекті передбачено, що він виконуватиме функцію укриття в разі ракетних атак або інших загроз.

Коли почнеться будівництво

Підприємці з ринку готові «лягати під будівельну техніку», щоб не допустити будівництво нового ТЦ. Чи були перемовини з ініціативною групою і до чого вони призвели? 

— Перемовини з ініціативною групою були, і, на нашу думку, з більшою частиною ініціативної групи є порозуміння. На жаль маємо часткове порозуміння із власниками Центрального ринку, адже весь він сконцентрований в руках декількох відомих вінничан.

Відео з акції протесту, яка відбулася 19 вересня

Прокоментуйте відкриття кримінального провадження окружною прокуратурою проти забудови перед ринком. Чи були повідомлені про нього? Зокрема, там йдеться про те, що у замовника будівництва не було дозволу на підготовчі роботи.

— Відкриття кримінального провадження і ведення кримінального провадження — це дві зовсім різні речі, тому жодних дій та проваджень по будівництву немає. Завтра будь-хто може принести заяву і відповідні органи реєструють відкриття кримінального провадження. Але це не означає, що в діях іншої сторони є склад кримінального злочину. Наразі будівництво повністю законне.

Коли плануєте почати будівельні роботи? Хто фактично є замовником будівництва та хто забудовник? 

— Замовником є ТОВ «АВМ Агроінвест» не треба шукати жодних підводних каменів у будівництві. Будівництво розпочнеться, як тільки проведуться всі необхідні організаційні та підготовні роботи. Можливо через місяць, але точної дати наразі назвати не можемо.

Про власників ТЦ і вартість оренди площ

Якою буде назва торговельного центру? Коли плануєте запустити в роботу ТЦ?

— Це частина Центрального ринку, тому про окрему назву поки що не йдеться. Робоча назва — «Центральний ринок».

Підприємці з ринку неодноразово говорили, що «ТЦ буде належати Моргунову та Гройсману». Чи могли б ви спростувати/підтвердити зв’язок свого об’єкта з цими політиками?

— Єдиного власника у майбутньому комерційному центрі не буде, всі торговельні площі будуть розпродані, тому власниками нової комерційної площі можуть стати всі, хто в цьому зацікавлений, в том числі й читачі вашого видання. Номер телефону центру продажу – 067-444-77-22. Тому говорити про якогось єдиного власника є некоректним.

Якою буде вартість оренди в торговельному центрі перед ринком?

 — Вартість оренди визначить кожний власник, який буде здавати його в оренду.

Чим його плануєте «наповнити»? Йдеться про супермаркети, магазини речей, розважальні заклади. І чи є вже фізичні та юридичні особи, які замовили собі місце в майбутнього торговельному центрі? 

— На розсуд власників нерухомості комерційного центру. Зрозумійте, якщо ви власник квартири, то її забудовник немає права вказувати вам, якого виробника ванна у ньому має стояти.

На вашу думку, чи існуватиме конкуренція між ТЦ та Центральним ринком?

— Комерційний центр — це гармонійне доповнення Центрального ринку. Якщо говорити про конкуренцію, то між продавцями м’ясних виробів у м’ясному павільйоні теж є конкуренція. Тому конкуренція не може бути між однією частиною центрального ринку та іншою. Вона між підприємцями, які здійснюють підприємницьку діяльність на самому ринку.

Враховуючи, що торговельний центр буде знаходитися перед ринком, то чи матимуть вільний прохід до нього (як і зараз, просто з проспекту Коцюбинського) покупці, які прямуватимуть винятково на ринок?  

— Усі доступи й проходи будуть збережені. Це важливо для нас, і для розвитку Центрального ринку.

«Перемовин не було, надіслали листа Зеленському»

Лілія Грицак, підприємниця з ринку, голова ініціативної групи

— Перемовин з нами ніхто так і не провів. Передавали слова, що власник землі під ТЦ приїде, але цього так і не відбулося. 

Ми наразі підготували ще одне звернення до голови Вінницької ОВА Сергія Борзова. Направили звернення до президента України Володимира Зеленського. Ведемо діалог з нардепами від нашої області, аби відстояти Центральний ринок.

Натомість я бачу, що вже почали прибирати зупинки громадського транспорту перед ринком. Але як тільки нам почнуть перекривати прохід, ми цього терпіти не будемо. Буде новий протест, щоб не допустити цього будівництва.

Так, а в чому скандал?

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що перед Центральним ринком планують побудувати торговельний центр: його висота чотири поверхи, має бути підземний паркінг. Місце під будівництво — автостоянка перед базаром.

Проти нового будівництва виступають підприємці з ринку. Люди заявляють, що це перекриє головний вхід до базару. І поступово, на їхню думку, ринок припинить своє існування. А Вінниця втратить понад 2 тисячі 500 підприємців.

Ми з’ясували, що ділянки, на яких розміщена стоянка — приватизовані. Земля, на який розташований прохід до ринку — в оренді, передана замовнику будівництва «АВМ Агроінвест». Керівником фірми є Микола Цендра. Йому ж належить 50% від фірми. Решту має у власності Людмила Варганова. 

Фірма була заснована у квітні 2021 року, придбали ділянки перед базаром в липні 2021-го. Дозвіл на будівництво отримали 12 серпня 2022 року.

Міська влада не проводила громадських слухань щодо можливості побудови ТЦ перед ринком, оскільки діяли ковідні обмеження, які забороняють скупчення людей.

Опитування

Чи підтримуєте будівництво ТЦ перед Центральним ринком?

 

Читайте також:

«Базар зникне, люди втратять роботу». Підприємці проти будівництва ТЦ перед Центральним ринком

«ТЦ перед Центральним ринком не має бути!». Вінницькі підприємці вийшли на протест

Чому не обговорювали побудову ТЦ перед Центральним ринком? Ми дізнались

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Николай Каленчук

    Ну що шановні можна сказати .Ця когорта людей ніколи не нажереться.Чому не вкладають гроші в виробництво.У нас є дуже багато чого,що можна виробляти тут ,а не возити з Китаю але ж там треба думати ,а тут збацав коробочку і стрижи лаве.
  • Анатолий Гордий

    если  не  студенты  то  цедры  с  каждым  днем  все  интересней
  • Zinaida Dzuraeva

    Вважаю ,що в період війни  кошти потрібно залучати для оборони Держави і забезпечення військових  ,що поранені і не мають житла
  • Olga Roi

    — На достатній відстані, відповідно до державно-будівельних норм. Наразі проводяться розрахунки.



    Техніка заїхала, але ще проводять розрахунки. Там при своєму розуму люди?

keyboard_arrow_up