Чому не обговорювали побудову ТЦ перед Центральним ринком? Ми дізнались

Чому не обговорювали побудову ТЦ перед Центральним ринком? Ми дізнались
Підприємці з ринку вийшли на протест, 19 вересня. Причиною стало повідомлення влади про обмеження руху на проспекті Коцюбинського, перед Центральним базаром
  • Перед Центральним ринком планують будувати 4-поверховий торговельний центр. 
  • Для цього в замовника будівництва є ділянки, на яких нині розміщена стоянка і прохід до базару.
  • Підприємці з ринку проти новобуду. Мають питання до влади, серед яких: «чому не було громадських обговорень можливості будівництва ТЦ?».
  • Їхні питання ми оформили у запит та надіслали до мерії.

У підприємців до місцевої влади є три конкретних питання: як земля перед ринком була виведена з комунальної власності; чому не було громадських слухань щодо нового будівництва ТЦ; і коли продавали землю перед ринком, чому їх не повідомили про торги.

Ми оформили питання в інформаційний запит та надіслали його до виконкому Вінницької міської ради. Далі читайте відповіді посадовців.

Обговорень не було, бо ковід

Відео дня

— Аукціон з продажу права власності на земельні ділянки 0510100000:03:002:0155, 0510100000:03:002:0156 не проводився.

Товариству «АВМ АГРОІНВЕСТ» (власнику ділянок перед ринком - авт.) також була передана в оренду земельна ділянка (3), на який нині є прохід до ринку. Ця ділянка також буде забудована?

— За даними Єдиної системи у сфері будівництва на земельних ділянках з кадастровими номерами 0510100000:03:002:0180, 0510100000:03:002:0155 тa 0510100000:03:002:0156 Державною інспекцією архітектури та містобудування надано дозвіл на виконання будівельних робіт від 12 серпня 2022 року №ІУ013220811486 стосовно об'єкта «Нове будівництво торговельного центру з підземним паркінгом по проспекту Коцюбинського, 13-А, 13-Б у місті Вінниця», клас наслідків CC3, замовник ТОВ «АВМ АГРОІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44370994).

Примітка від автора статті. За відповіддю посадовців міськради дозвіл на будівництво видавала державна інспекція з Києва. На паспорті об’єкта, що розміщений біля ринку, вказано, що дозвіл на будівництво дав вінницький департамент архібудконтролю.

Чому перед початком підготовчих робіт до будівництва ТЦ не було організоване громадське обговорення щодо можливості спорудження цього об'єкта?

— За постановою уряду №1236 (перелік обмежень через ковід - авт.), з метою уникнення масового перебування мешканців та для нерозповсюдження захворювання, заходи з зазначеного питання не проводились.

Примітка від автора. Попри ковідні обмеження та війну, міська влада у серпні 2022 року провела щонайменше два громадських обговорення: про план забудови Бригантини та околиці П’ятничан.

Обговорення плану забудови Бригантини, 2 серпня
Обговорення забудови П'ятничан, біля озера Гуральня. Відбулося 22 серпня

Обидва з цих заходів відвідали від 100 вінничан, що можна вважати «масовим перебуванням мешканців».

Чи мали повідомити підприємців з Центрального ринку про продаж землі перед ринком? Чи запрошували їх також на аукціон?

— Чинним законодавством не передбачено окреме повідомлення фізичних чи юридичних осіб, що діють по сусідству, про проведення земельних торгів на земельну ділянку. 

Порядок продажу земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах визначено главою 21 Земельного кодексу України (ст.134-ст.139 Земельного кодексу України).

Відповідь на запит:

Земля під ТЦ належала фірмі дружині мера

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що власником землі та замовником будівництва ТЦ перед Центральним ринком є вінницьке товариство «АВМ Агроінвест». Компанію було засновано у Вінниці трохи більше ніж, рік тому — у квітні 2021-го.

Землю перед ринком вони придбали 5 липня 2021 року. Набули право власності через договір купівлі-продажу.

Хто був попереднім власником? У держреєстрах таких даних немає.

Колеги з вінницької «Агенції журналістських розслідувань» раніше з’ясували, що ділянки перед Центральним ринком, на яких розміщена стоянка, належали товариству «Вітеком».

Серед співвласників компанії — дружина міського голови Наталія Моргунова. Точніше, вона була серед співвласників «Вітеком». За два дні після продажу землі перед Центральним ринком, 7 липня 2021 року, Наталія Моргунова вийшла зі складу бенефіціарів.

Підприємці з Центрального ринку неодноразово наголошували, що земля і сам майбутній торговельний центр належить Вінницькому міському голові Сергію Моргунову. 

Такі заяви досі не мають документального підтвердження, однак тепер є опосередковані докази, що оточення міського голови все ж було дотичне до цього новобуду.

Замовник будівництва ТЦ, відгукніться!

Ми готові надати слово компанії «АВМ Агроінвест», яка є замовником будівництва торговельного центру, щоб висвітлити їх позицію в цій історії.

Зокрема, журналіст хоче дізнатись відповіді на питання: наскільки близько буде розташований їх об’єкт до ринку; чи передбачена забудова головного проходу до базару та як вони реагують на заяву від підприємців з ринку, що ті «ні в якому разі не допустять нового будівництва».

Проте, на жаль, «АВМ Агроінвест» не відповідає на дзвінки, за тими контактами, що закріплені за нею у держреєстрах.

 

Читайте також:

«Базар зникне, люди втратять роботу». Підприємці проти будівництва ТЦ перед Центральним ринком

ТЦ перед Центральним ринком не має бути!». Вінницькі підприємці вийшли на протест

Реконструкція Батозької у Вінниці: чому зупинили й коли відновлять роботи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (84)
  • Читач56

    Іде війна! Люди всі копійки віддають армії, а ці падлюкт будують собі хлібні майданчики! Коли ви вже наїстеся, супостата! Ось прийдуть наші їх фронту, то нагодують!
  • Борис Борис

    Авантюра за участю міського голови.хай будують в полі.У Вінниці цих ТРЦ більше чим достатньо

    Сергей reply Борис Борис

    .
  • Оля Миколайвна

    Против.ринка
  • Тип со старого города

    Ганьба барыгам!

keyboard_arrow_up