Будівництво на Бригантині. Вінничани підтримали проект на громадських слуханнях

Будівництво на Бригантині. Вінничани підтримали проект на громадських слуханнях
  • У Вінниці 2 серпня відбулися громадські слухання з обговорення містобудівної документації. На розсуд вінничан представили проект, яким передбачено забудову півострова Бригантина. Його підтримали одноголосно.

Півострів Бригантина таки чекає велике будівництво. 2-го серпня відбулися громадські слухання з обговорення містобудівної документації — «Детального плану території обмеженої вулицями Чорновола, Київська, площею Героїв Чорнобиля, річкою Південний Буг». На розсуд вінничан представили проект забудови півострова ще 21 січня. Громада мала можливість розглянути документ і внести свої пропозиції. Переважною більшістю голосів проект громадськістю підтримано.

Торгові та розважальні центри

Громадські слухання відбулися в укритті колишнього заводу «Кристал». Загалом на забранні було зареєстровано 128 осіб.

Відео дня

Замовником виготовлення документації є департамент архітектури та містобудування Вінницької міської ради. Розробник — МКП «Вінницький муніципальний центр містобудування і архітектури».

У «Детальному плані території» заявлено цілий ряд об'єктів, зокрема ТРЦ, дитячий ігровий майданчик, спортмайданчик, спорткомплекс «Льодова арена», автостоянки, причалу «Бригантина», кафе, рекреаційної зони активного відпочинку, майданчику для обслуговування Київського мосту та паромної переправи у бік вулиці Оводова. 

Також на  півострові Бригантина побудують чотирьохрівневий ТРЦ «Brigantina». Загальна площа — 60 тисяч квадратних метрів, а під оренду власники віддають 48 тисяч. В ТЦ розташується 70 магазинів і підземний паркінг на 600 місць, супермаркет на 3000 м2, магазини одягу та взуття, магазини товарів для дітей, фудкорт та кінотеатр.

Будівництво вже почалося

Півострів Бригантина розташований між вулицями Київською та Чорновола, а його береги омиває річки Південний Буг та Тяжилівка. Також поблизу знаходиться Київський міст. У 1911 році на Бригантині була зведена православна церква Храм Св.Блаженної Ксенії Петербурзької. Поблизу півострова знаходидяться міські пляжі Хімік та Кумбари.

Бригантина донедавна була напівдиким «парком». Вінничани сприймають цей півострів як тихе місце, де можна погуляти з дітьми, вигулювати домашніх улюбленців, посмажити шашлики на свята і займатись спортом.

Але якщо відкрити кадастрову мапу, то ледь не половина землі Бригантини має своїх власників. Наприклад, там, де стоять колишні споруди Водоканалу — приватна земля товариства.

«Цитадель Проект». Цій фірмі, до речі, дозволили перебудувати водонасосну станцію під багатофункціональний об’єкт. Ділянка поблизу узбережжя Бугу — у комунальній власності, під будівництво та обслуговування об’єктів спорту. А земля, біля вулиці Чорновола, де під час реконструкції складали демонтовані балки Київського мосту, належить товариству «Бригантина-В». 

З минулої осені на Бригантині триває будівництво. Наприкінці листопада вінничани спостерігали, як робітники розбирали цегляну башту, частину першого міського водогону. 

Інша бригада будівельників взялася за перебудову захаращеної будівлі, що також на узбережжі річки, ліворуч від церкви. Місцеві жителі розповідали, що тут раніше була катамаранна станція і часто стояли рибалки.

Навколо обох споруд робили новий металевий каркас і ставили великі панорамні вікна. А от яке призначення матимуть будівлі? Незрозуміло. Паспорту об’єкта не вдалося знайти.

Щодо забудови на Бригантині було тільки два дозвільних документи — на будівництво ТРЦ біля вулиці Чорновола і містобудівні умови та обмеження, які видані на реконструкцію колишньої водонасосної станції, що знаходиться за церквою.

В лютому на будівельному майданчику тут встигли повністю зібрати цегляні «коробки», висотою під три поверхи та засклити їх. У міськраді на запит відповіли, що ці два об’єкти є закладами громадського харчування. Одна з них вказана на проекті Детального плану забудови Бригантини як кав’ярня.

Чи не є порушенням законодавства, що будівлі частково знаходяться в акваторії річки Південний Буг? Виявляється, що ні. Адже відбувається не будівництво нових об’єктів, реконструкція існуючих.

«Реконструкція, реставрація та капітальний ремонт існуючих об’єктів у прибережних захисних смугах дозволяються відповідно до вимог статті 89 Водного кодексу України, — йшлося у відповіді міських посадовців на запит журналістів «20 хвилин». — Відповідно до вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» після завершення будівництва, об’єкт будівництва приймається в експлуатацію шляхом подачі визначених чинним законодавством документів».

 

Читайте також:

Комплексу «BOGUN» у Вінниці не буде? Чому арештували земельну ділянку готелю «Південний Буг»

Символ незламності. Вінничани просять відновити Будинок офіцерів, як пам'ятку архітектури

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (77)
  • Sergii Derepa

    А так , чтобы дитячі майданчики , но без торгового комплекса ?
  • Анатолий Гордий

    как  эти    барыги   так  называемые   городские  власти  осточертели    128  продажных  идиотов  решили   за  400  тысяч  людей    как  надоели  эти  игры  в  народовластие  как  то  был  на  одном  подобном   шабаше     послушал  двух   молодых  горисполкомовских   деятелей  и  понял    кто нами  руководит
  • Ігор Дуб

    Це моргуновсько-соколовське кодло згребачів баблосів
  • Dmytro Dibrovskyi

    Дурня якась

keyboard_arrow_up