Комплексу «BOGUN» у Вінниці не буде? Чому арештували земельну ділянку готелю «Південний Буг»

Комплексу «BOGUN» у Вінниці не буде? Чому арештували земельну ділянку готелю «Південний Буг»
Готель «Південний Буг» знесли, земельну ділянку арештували
  • Рік тому Вінницю облетіла новина: готель «Південний Буг» знесуть і побудують сучасний мультифункціональний комплекс.
  • Минулого року демонтовували готель, а будівництво багатоповерхівок так і не розпочали.
  • Як виявилося, земельну ділянку над Бугом, на якій стояв готель, арештували через заниження вартості.

У 2025 році на набережній «Рошен» у Вінниці мав запрацювати сучасний мультифункціональний житловий комплекс «BOGUN». Для цього минулого року у Вінниці демонтовували готель «Південний Буг». 

Взимку підрядники вивезли майже все будівельне сміття, що лишилося від колишнього готелю. Приблизно тоді ж стартували роботи зі зведення майбутніх висоток. Територію під майбутню забудову огородили високим парканом, паралельно відкривши відділ продажів та пост охорони. 

Відео дня

Наш журналіст був на будмайданчику наприкінці січня. Тоді там розпочинали рити котлован під 10-поверхівку. Після війни всі роботи зупинилися. Влітку на будмайданчику наразі не було помітно ані робітників, ні спецтехніки. 

Територія дотепер огороджена парканом. Відділ продажів спочатку перетворився на пункт видачі гуманітарної допомоги для переселенців, нині зовсім опустів. 

На будмайданчику залишилися купи з побутовим та будівельним сміттям. У котловані набралися калюжі з водою. Територія поросла травою.

Журналісти «20 хвилин» хотіли дізнатися про ймовірні дати відновлення робіт у відділі продажу, однак вказаний номер наразі недоступний. 

Арешт земельної ділянки

Виявляється, не лише війна призупинила роботи над зведенням комплексу «BOGUN». 29 липня Вінницький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу адвоката та залишив без змін рішення міського суду, яким наклали арешт на земельну ділянку під комплексом готелю «Південний Буг». Про це повідомила прес служба суду 29 липня.

«У своїй апеляційній скарзі адвокат просив скасувати ухвалу слідчого судді суду першої інстанції. Вважає арешт земельної ділянки, власником якої є ТОВ «Агро Дельта Плюс», незаконним, —  йдеться в заяві міського суду. — До речі, 2019 року це товариство стало переможцем торгів зі стартовою ціною понад 34 мільйони гривень, а 2021-го між ним та Вінницькою міською радою укладено нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу земельної ділянки вартістю понад вісім з половиною мільйонів гривень. Натомість в обласному управлінні Держгеокадастру її оцінили у 37 з лишком мільйонів. Це свідчить про можливе заниження вартості земельної ділянки під час проведення оцінки, чим нанесено збитків місцевій громаді в особливо великих розмірах».

У ній же зазначено, що ТОВ «Агро Дельта Плюс» як замовник будівництва та підрядна організація «АВМ Девелопмент» демонтували готель «Південний Буг» самовільно без дозвільних документів. Згідно з договором там мала бути лише реконструкція.

За словами адвоката, будівельні роботи на земельній ділянці не розпочали, бо процедура погодження проектної документації ще триває. Тим часом слідство перевіряє, чи є це майно доказом у кримінальному провадженні за фактом службового злочину.

Готель «Південний Буг» і рішення міськради

Готельний комплекс «Південний Буг» площею 10 920,4 м2 був введений в експлуатацію у 1971 році. Нагадаємо, що цілісний майновий комплекс готелю «Південний Буг» складався з двох частин (готель і ресторан), які з’єднані між собою холом.

В 2019-му вінницький готель «Південний Буг» виставили на аукціон, і він отримав нового власника. Торги за об’єкт відбулися 28 січня, виграло ТОВ «Агро Дельта Плюс». За майновий комплекс «Південного Бугу» товариство запропонувало 40 мільйонів 956 тисяч гривень.

«Реконструкція готелю з надбудовою» — саме так за документами визначені будівельні роботи, що протягом наступних трьох років розгортатимуться на площі Героїв Чорнобиля. 

Компанія «Агро Дельта Плюс» замовила комплексну експертизу будівництва готелю, маючи намір зберегти його, як основу під майбутній мультифункціональний комплекс. 

Автори проекту запевняють, що під час експертизи виявилося, що реконструкція неможлива через аварійний стан будівлі і планування приміщень. Технічний стан будівельних конструкцій готелю на момент продажу оцінили, як непридатний для нормальної експлуатації, тому він й підлягав демонтажу.

Крім того, стіни готелю були зроблені з блокових панелей, тому кожна стіна фактично була несучою. Тобто в будівлі розширити кімнати, коридори, сходові марші, ліфтові шахти та збільшити висоту стель фізично неможливо.

Виконком Вінницької міської ради 30 червня 2020 року надав товариству «Агро Дельта Плюс» вихідні дані на проектування. За текстом рішення йшлося, що замовник готуватиме проект під багатофункціональний центр. 

Вибір підрядника для демонтажу старого готелю провели на тендері, який виграла компанія «Техбудмеханіка-Спецпроект» з Києва. 

Після демонтажу будівлі, навесні 2022-го року, на місці «Південного Бугу» планувався початок масштабного будівництва нового комплексу «BOGUN City».

Мультифункціональний комплекс «BOGUN»

Найвища у Вінниці будівля, яку збиралися звести на місці готелю «Південний Буг», мала складатися з чотирьох башт висотою 21, 17, 14 та 10 поверхів. 

В комплексі планували офісні приміщення, торгові площі, підземний паркінг, готель і розважальні заклади. Також покупцям рекомендували дизайнерські апартаменти бізнес-класу, з чудовим виглядом на Південний Буг, фонтан «Рошен» і на місто. Ціни — від 1500 у.о з за квадратний метр. 

Споруду на набережній збиралися назвати на честь стародавньої назви нашої річки «Бог» та славнозвісного в наших краях полководця Івана Богуна, — казали представники компанії забудовника. Перед війною відбувалося активне бронювання житлових площ, адже вигідна інвестиція не мала конкурентів у регіоні. 

 

Читайте також:

Комплекс «Bogun» незабаром зведуть на набережній. Що буде з готелем «Південний Буг»?

Сучасний комплекс замість готелю «Південний Буг»: чи відновили роботи зі зведення хмарочоса?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (212)
  • Карабас Барабас

  • Алим Мила

    Побудуйте будинок для переселенців, для тих, кому більше нікуди повертатися
  • Николай Диденко

    Там бур'янами  за росло
  • Тыдыш

    ніколи такого не було!

    і ось знову)

keyboard_arrow_up