Забудують всю Бригантину. Крім ТРЦ буде Льодова арена, кав’ярні та басейни

Забудують всю Бригантину. Крім ТРЦ буде Льодова арена, кав’ярні та басейни
Півострів Бригантина знаходиться на лівому березі Південного Бугу, поблизу Київського мосту / Фото Сергія Дзвонка, знімок з екрана з панорами Google Maps
  • План перебудови півострова біля Київського мосту винесли на громадські обговорення.
  • У проекті роздивилися ряд нових споруд та дізналися відповідь на міську загадку «що будують замість башти на півострові?».
  • Де будуть нові зони відпочинку, а де — нові кав’ярні та спорткомплекс? А також розказуємо про те, кому належать майбутні об’єкти.

У Вінниці стартувало обговорення детального плану території півострова Бригантина. Йдеться про забудову чималої ділянки як самого півострову, так і набережної від Київського до Центрального мосту. 

Ознайомились з планом. Розповідаємо про зміни зліва-направо.

Найбільші об’єкти

Торговий центр, про побудову якого говорять щонайменше 14 років (!), розміщений за Київським мостом. До нього ведуть три заїзди з вулиці В’ячеслава Чорновола. Символічно те, що на плані він має номерний знак «14».

Відео дня

Праворуч від ТЦ хочуть розмістити дитячий ігровий майданчик (№15.1) і спортивний майданчик (№15.2). Ближче до річки знаходиться запроектована парковка для автомобілів.

Цю автостоянку відвідувачі ТРЦ мають ділити з гостями майбутнього спорткомплексу «Льодова Арена» (№16 на плані). Візуально, спорткомплекс за площею буде майже таким же, як і торговий центр.

На узбережжі річки архітектори запроектували оновлення пляжу, на якому залишилися тільки 2-3 іржавих «грибочка». За пляжем будуть розміщені три басейни та кав’ярня. І ще тут розмістять тенісний корт.

Що побудують на березі річки

Кілька нових споруд з’явиться навколо церкви Ксенії Петербурзької. 

Детальний план нарешті вніс ясність у міську загадку «Що будують біля церкви на Бригантині?». Відповідь — кав’ярні.

На місці однієї зі споруд роками стояла башта (прим. — на плані вона виділена ледь помітним «червоним колом», поблизу №22) — залишки фільтраційної системи для першого міського водогону, запроектованого Григорієм Артиновим.

Споруда пам’яткою архітектури не стала, і наприкінці минулого року її почали перебудовувати. Навколо спорудили каркас з металопрофілю і цегли, поставили вікна тощо.

Ще одне кафе (у плані воно під №3) вже будують на березі, праворуч від церкви. Чи не є порушенням те, що заклади, буквально, на половину знаходяться у річці Південний Буг? 

«Реконструкція, реставрація та капітальний ремонт існуючих об'єктів у прибережних захисних смугах дозволяються відповідно до вимог статті 89 Водного кодексу України», — повідомили журналісту в департаменті архібудконтролю міськради у відповідь на інформаційний запит.

Фото робили наприкінці листопада 2021 року

За церквою, під номером «2», накреслений «об’єкт комерційного призначення». Йдеться про будівлю колишньої водонасосної станції, яка після реконструкції стане багатофункціональною будівлею: офіси, магазини та інші приміщення під комерцію.

Також на узбережжі планують побудувати два причали. Під №18 запроектували причал «Бригантина», а під №22 запроектували паромну переправу. 

За наміром міських архітекторів паром має ходити між занедбаним парком Панорама (або як його ще називають Кумбари) і Бригантиною.

Крім цього в проектному плані вказаний заболочений берег, вздовж набережної від Бригантини до Центрального мосту, який заріс очеретом. Цю ділянку планують розчистити.

А щодо жовтої лінії, що проходить по всьому узбережжю Бугу, то це — пішохідна «Алея 12.7». Амбітний план міських чиновників по перетворенню лівого берега Південного Бугу на майже 13-кілометровий променад. Про це читайте в матеріалі: Алея 12,7. Проекти, які за десять років, змінять всю вінницьку набережну

Хто все це побудує?

Замовником детального плану є департамент архітектури та містобудування міськради. Після його узгодження на обговореннях і на сесії міськради, окремі об’єкти з цього плану будуть пропонуватися до реалізації інвесторам.

Втім, вже відомі підприємства, які будуватимуть деякі об’єкти.

До слова, через різних осіб та компанії, фірма пов’язана з власником готелю «Південний Буг». Об’єкт повністю знесли й там побудують «Bogun City», в якому будуть житловий будинок, комерційні приміщення та готель.

Одна зі споруд, яка раніше належала «Водоканалу» / Фото з архіву «20хвилин»

Серед інших співвласників фірми «Цитадель-проект» — відомий бізнесмен Сергій Капуста та його партнери по іншим підприємствах (1, 2, 3, 4): Віталій Пшеничний, Андрій Жуков, Олександр В’ячеславович Цихомський.

Півострів Бригантина / Скріншот з публічної кадастрової мапи

Щодо того, хто володіє землею на Бригантині, то наразі маємо такий порядок: 

  1. — земельна ділянка у власності товариства «Бригатина - В»;
  2. — комунальна земля, надана «Бригатина - В» в оренду;
  3. — приватна земля, ТОВ «Цитадель-Проект»;
  4. — комунальна земля, для будівництва та обслуговування об'єктів фізичної культури та спорту.

Куди скаржитися

Свої пропозиції та зауваження щодо детального плану забудови Бригантини вінничани можна подати до 24 лютого 2022 року включно за цими адресами:

  • у письмовій формі за адресою: м. Вінниця, вул.Соборна, 59, каб. 710, тел. (0432) 59-51-55, 59-51-59,
  • або за допомогою електронної пошти: [email protected]

У повідомленнях потрібно вказати своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання та поставити особистий підпис. Юридичні особи мають подати пропозиції із зазначенням найменування та місцеперебування юридичної особи. 

«Анонімні пропозиції розглядати не будуть», — зауважили у департаменті правової політики та якості міськради.

Це опитування не є частиною громадських обговорень. Але не виключено, що на результати будуть дивитися міські чиновники, які дотичні до плану забудови Бригантини

Опитування

Як ви ставитесь до плану забудови Бригантини?

Раніше, нагадаємо, ми опублікували план змін правого берега Південного Бугу. Хочуть перебудувати пляж Кумбари

 

Читайте також:

Усе майно трьох парків Вінниці коштує 14,6 млн гривень. Чому так дешево?

Мер Вінниці звітує: що було зроблено у 2021-му і які плани на 2022 рік?

Ще 211 млн грн готові витратити на очищення річки Південний Буг. Що зроблять за ці величезні кошти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (58)
  • Читач14

    Зачем там еще и ледовая арена? Пусть бы уже был ТРЦ возле дороги, но остальная часть должна остаться парком! И парковку обещали на крыше или под ТРЦ, а теперь под нее вырубят огромное количество деревьев
  • AK

    Один з останніх зелених клаптиків на ближньому Замості. Зеленої зони майже не залишиться. Подякуйте Гройсмано-Моргунову.
  • Татьяна Гонта

    Мало в нас ТРЦ😂
  • Roman Yakovlev

    Всі обурені йдіть голосуйте за проекти!

    AK reply Roman Yakovlev

    Проекти по підтиранню попок дворовим цобачкам? По супєр-пупєр-хабам?

keyboard_arrow_up