Ще 211 млн грн готові витратити на очищення річки Південний Буг. Що зроблять за ці величезні кошти?

Ще 211 млн грн готові витратити на очищення річки Південний Буг. Що зроблять за ці величезні кошти?
Південний Буг почали чистити ще три роки тому. До роботи залучили спеціальну техніку: три земснаряди, дві баржі, буксир і ще три екскаватори, один з яких розмістили просто в річці, на понтоні / Фото: vmr.gov.ua
  • На погану якість води з-під крана нарікають всі вінничани. У мерії вважають, що вода стане кращою, якщо почистити джерело — Південний Буг.
  • Тому з 2018 року дно річки поглибили та підняли сотні тисяч кубометрів намулу, аби збільшити проточність.
  • У 2022 році почнуть виконувати другий етап цієї програми. Підряднику, якого нині шукають, готові заплатити 211 мільйонів за чистку річки.
  • Що входить в перелік робіт і що потім роблять з річковим мулом?

У «Прозоро» триває пошук підрядника на очищення дна річки Південний Буг. Мета проекту — поглибити дно, що має підвищити проточність річки та якість води, яка подається водогоном до вінничан.

Візьмуться за ділянку, довжиною 3,7 км — від школи № 29 до острова Кемпа. За роботи готові виплатити 211 мільйонів 467 тисяч гривень. Що конкретно має зробити майбутній підрядник?

Викачають понад 900 тисяч мулу

З тендерної документації дізналися про обсяги робіт по чищенню дна річки. Спочатку підряднику треба виконати підготовчі роботи — видалення аварійних дерев, чагарників з берегів Бугу. Кількість у штуках не зазначено, але відомо, що підряднику, після обрізки зелені, треба буде викорчувати 163 пні.

Відео дня

Наступний етап — поглиблення дна річки та викачування намулу. Для цього будуть застосовувати екскаватори на понтонах і земснаряди. Проектанти порахували, що треба викачати 935 тисяч кубометрів мулу.

Фінальний етап — узбережжя Південного Бугу засадять новими деревами та газоном. У проекті порахували, що треба засіяти 4,5 гектари газоном луговим та 1,1 га із суміші газонів партерних, мавританських та звичайних. Потім в підготовлені лунки треба висадити 204 дерева і кущів.

Підрядника на ці роботи збираються обрати в лютому 2022 року. На виконання очищення дна Південного Буга компанії дадуть час до 30 листопада 2023 року.

Перший етап закінчили на 72%

Мерія має амбітні плани — за кілька років очистити річище Південного Бугу в межах Вінниці. А це 13,4 кілометра. Перший етап — очистка розпочали виконувати ще три роки тому.

До роботи залучили спеціальну техніку: три земснаряди, дві баржі, буксир, плаваючий екскаватор, екскаватор з грейферним ковшем, екскаватор для навантаження на автосамоскиди намулу, який вивозиться на полігон, та 2 автосамоскиди «Татра».

Вони працювали від клеверного мосту, що на об’їзній до водозабору обласного Водоканалу. Загалом, це три кілометри річища. І зокрема, в ділянці, з якої беруть воду для вінничан, поглибили дно з 1 до 4-5 метрів. У мерії вважають, що це один із чинників, які дозволять покращити якість води з-під крана.

До настання холодів роботи завершили на 72% — з дна Південного Бугу підняли понад 245 тисяч кубометрів грунту. Це приблизно як 3000 залізничних цистерн (за умови, що одна цистерна має об’єм 83 кубометри).

Генеральним підрядником є столична компанія «ПМК-Київ». За умовами тендеру, завершити роботи по першій черзі вони мають до кінця листопада 2022 року.

Відтак, перша черга робіт по очистці Південного Бугу вартуватиме для бюджету громади 60,2 мільйона гривень.

Що роблять з намулом?

У департаменті комунального господарства і благоустрою, що керує цим проектом, пояснили, що піднятий з дна річки ґрунт вивозять на Стадницький полігон та частково залишають на берегах Південного Бугу.

— На полігоні його використовують для пересипки (засипка ґрунтом відходів, аби усунути запах розкладання сміття - авт.). Ще мул використали для спланування та укріплення берегу Південного Бугу. Зокрема, на правому березі засіяли газон, а наступного року висадять дерева, кущі, — сказав заступник директор департаменту комунального господарства та благоустрою міськради Юрій Ковальчук.

Втім річковий мул, при додатковій підготовці — перемішати разом з гноєм, торфом та іншими родючими речовинами — стає натуральним добривом.

То чому ж у міськраді не продумали цей варіант: доставати мул з річки — обробляти — продавати, що було б додатковим джерелом коштів для громади.

— Ми міркували над тим, щоб намул використовувати на потреби «Вінницязеленбуду», — відповів Юрій Ковальчук. — Його пробували підсипати на міські клумби, але цей ґрунт виявився непридатним: адже земснаряд, коли викачує пульпу (грунт + вода) з дна річки, перемішує і родючий шар, і мушлі, і відсів тощо. І ще намул має неприємний запах, що є ще одним негативним моментом для використання річкового мулу для міських клумб.

Намул з річки скидали на берег / Фото: vmr.gov.ua

Раніше, нагадаємо, ми пояснювали чому на Бузі з’явилися маслянисті плями

 

Читайте також:

(Не) сортування сміття: куди везуть відходи вінничан, які вони викидають роздільно?

«Пакет з пакетами — настав твій час». Як у магазинах Вінниці дотримуються нововведень

У Вінниці вирішують, що робити з малими річками. «Під прицілом» Дьогтянець

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Анатолий Гордий

    как  бы  я  хотел  бы  поучаствовать  в  этом  бесконечном  прожекте     акуда  сливает  свою  срань     города  и  поселки   выше  по  течению  реки   и  маетки    чуть  ниже  водозабора  водоканала   по  левой  и  правой  стороне  буга  7
  • Ivan Sobzyk

    А вміють пиляти-професійно.
  • Василь Кіріс

    Потрібно відновлювати озера,малі річки та заболочувати місця які були знищені меліорацією .
  • AK

    Риба дохне бо кисню немає у воді, особливо на пологих водоймах зимою. Наші предки очерт у ополонки засовували, щоб мору риби не було. Це не  від малої глибини дна. Глибина дна та гниючий намул, який кисень споживає — це вторинний фактор. Але до цього важко доперти середньостатистичному чинущі, який тільки табличку ділення у школі вивчив, а біологію та хімію у курилках просидів.

    Потрібно штучну аерацію русла річки проводити — поставити 5-6 донних аераційних станцій (можна від сонячних панелей, достатньо, щоб лише вдень у сонячну погоду працювали), в Мізякові, Лаврівці, Стрижавці та за 300м до водозабору у Вінниці. У воді буде більше кисню і менше риба буде дохнути, це ж очевидно!

    Болото копаємо, бабло капає, дерева розводимо, а потім їх солимо, гроші відмиваємо.. Хлор купуємо у конячих дозах у воду додаємо, дохлу рибу не приховує, а шкіра потім чешеться.

    AK reply AK

keyboard_arrow_up