«Пакет з пакетами — настав твій час». Як у магазинах Вінниці дотримуються нововведень

«Пакет з пакетами — настав твій час». Як у магазинах Вінниці дотримуються нововведень
  • Вже як три дні безплатні поліетиленові пакети мали зникнути з торгових закладів. Ми перевірили у трьох супермаркетах міста, як власники магазинів та самі покупці дотримуються нових правил.

Напередодні нововведень ми писали про те, як мають виконуватися нові правила. Зокрема, у законі про обмеження обігу пластикових пакетів на території України йдеться про те, що запрацював він 10 грудня. Його головна мета, щоб з магазинів, аптек, закладів харчування та інших магазинів з надання послуг зникли безоплатні пластикові пакети. 

Тобто, хочеш пакетик — плати, а, якщо не хочеш платити, то переходь на екологічну альтернативу. До слова, таких є вдосталь, і ми про них розкажемо. 

Наразі вимоги цього закону не розповсюджуються на два вийнятки. Можна безоплатно видавати:

Відео дня
  • біорозкладні пластикові пакети;
  • надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинне пакування.

Закон набрав чинності, а з цінами Уряд ще досі не визначився. У законі йдеться про пропоновані ціни, але не остаточні. Ось, про яку вартість йдеться у додатку до постанови Кабінету Міністрів України:

У супермаркетах ми ж бачимо зовсім іншу картину, вартість пакетиків: декілька копійок. 

Пояснимо, що «не існує безплатних пакетів. Ціна за пакети, які нібито, можна взяти безплатно, закладається у вартість середнього чека. Тож берете ви пакети в магазині чи ні, ви все одно за них сплачуєте. Відтепер будемо платити лише за те, що використовуємо». 

За порушення вимог закону відповідатимуть власники магазинів, аптек тощо. За перше порушення для них передбачені штрафи від 1700 до 3400 гривень, за повторне — від 3400 до 8500 гривень.

Яка ситуація у Вінниці?

У понеділок, 13 грудня, ми перевірили три вінницьких магазини. Розпочали з супермаркету «АТБ». Постояли кілька хвилин біля кас і помітили, що більшість людей все-таки купують товари у пластикових пакетиках. Навіть, якщо це в'язка бананів, на яку легко можна наклеїти цінник і покласти у сумку.

Саме для фруктів часто знадобляються поліетиленові пакети. І в супермаркеті біля стійок з рулонами (які стоять на своїх звичних місцях), відтепер є таблички з таким змістом: «З 10.12.2021 вартість пакетиків з ручками: 0,12 гривні. Пакет без ручок: 0,09 гривень. Пакети продаються поштучно для фасування вагових товарів. Просимо Вас поставитися з розумінням до таких нововведень». 

Помітили буквально дві-три людини з екоторбами. На наше запитання: чому обрали таку альтернативу пластиковим пакетам? Містянин з торбою відповів лаконічно: «Це зручно, і все одно рано чи пізно доведеться перейти на екосумки». 

Продавчиня, що розкладала товар на полиці, розповіла, що касир просто рахує, скільки і яких торбинок ви купили, та додає їхню вартість у чек. 

Наступний супермаркет, в який ми прийшли, був «Еко-маркет». Там біля стійок з рулонами пластикових пакетів традиційно людно. Вінничани набирають мандарини, картоплю чи банани — у пакетики. 

Бачимо оголошення, у якому йдеться: «Вартість одного пакету складає 0,10 гривень». У супермаркеті помічаємо, що у багатьох людей в руках поліетиленові пакетики, але принесені з дому. Визначити це можна легко: у магазині можна придбати пакетики лише білого кольору, а у покупців в руках: зелені, червоні, жовті. 

— Так, це з дому принесла одноразовий пакетик, бо, знала, що йду за мандаринами, — говорить пенсіонерка Олена, яку ми запитали про її ставлення до нових правил. 

У магазині, додамо, можна придбати багаторазові торбинки. За мішечок для овочів/фруктів доведеться заплатити від 32 до 42 гривень. 

Останній супермаркет, в який ми завітали, це «Сільпо». Там неподалік входу одразу ж помічаємо цілу стійку з різними екологічними альтернативами поліетиленовим пакетам. Маленькі мішечки-сітки для продуктів коштують 5 гривень за штуку. Набір з трьох штук мішечків з тканини — 129 гривень. Сумка-шопер — 99 гривень. Також у супермаркеті можна купити біорозкладні пакети та брендові шопери з закликами «пакуємо в натуральне». 

На касах помітили й людей, які клеять етикетки просто на овочі, а тоді кладуть їх прямо у рюкзак. Також помітили й вінничан, які користуються паперовими пакетиками. Та все ще більшість — підходить до стійок з рулонами поліетиленових пакетів. 

У самому магазині у кількох місцях є оголошення такого змісту: «Безкоштовно пакет надається для пакування продукції рибного відділу, а також відділу свіжого м'яса. Та брати пакет не обов'язково. Екодружньо купувати у свою тару, торбинки й мішечки. Або наклеювати наліпки з ціною просто на овочі та фрукти». 

Коштує пластиковий пакет у цьому супермаркеті теж 10 копійок, не залежно від розміру. Ми зустріли тут вінничанку, яка прийшла на закупи зі своєю торбою і сказала нам, що робить так вже близько року і не бачить у цьому складнощів. 

— Доводиться платити тих 10 копійок, добре, що дорожче не коштують, — сказав нам ще один покупець у магазині Андрій. 

Яка є альтернатива?

  • Авоськи. Їхня вартість стартує від сотні гривень. 
  • Багаторазові торбинки-сітки. Ціна залежить від розміру. Середнього розміру до 50 сантиметрів — від 25 гривень. 
  • Пакети з крохмалю. За рулон доведеться віддати орієнтовно 100-150 гривень. 
  • Паперові пакети. Можна купити гуртом, і за сотню штук заплатити 70 гривень. 

Читайте також:

У всіх на вустах. Десять нових закладів, які відкрилися у Вінниці у 2021 році

За безкоштовні пластикові пакети будемо тепер платити. Скільки та які їм існують альтернативи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • Людмила Онищук

    Щось би толкове наше государство придумало, а це кожного разу приймають тупіший закан тупішого. Всьо на благо простих людей, ідіоти керують Україною.
  • Gari Sheff

    Цінники в магазинах АТБ на ваговий товар не клеються, на касах для того є ваги. Про це потрібно було знати, перед тим як писати статтю.
  • Олег Кащук

    Дибіли)))((((
  • Katya Zasadniuk

    Та які нововведення,здирають гроші за незрозуміло ,що! Спочатку потрібно придумати альтернативу,а потім,доказувати комусь ,щось. Як зважити щось,ну навіть донести до каси?Як доказати на касі,що кульок я взяла з дому?

keyboard_arrow_up