За безкоштовні пластикові пакети будемо тепер платити. Скільки та які їм існують альтернативи

За безкоштовні пластикові пакети будемо тепер платити. Скільки та які їм існують альтернативи
  • Вже за кілька днів з усіх магазинів мають зникнути безкоштовні пластикові пакети. Такі зміни продиктовані новим законом, який набирає чинність. 
  • Тепер до супермаркетів та аптек доведеться приходити або зі своїми пакетами, або купувати їх на місці. 
  • Додаємо кілька екологічних альтернатив шкідливим пластиковим пакетам: старі-добрі авоськи, екомішечки...

Днями в Україні знову почали обговорювати заборону пластикових пакетів. Цього разу мова йде про безкоштовні пакети, адже вже з 10 грудня такі мають зникнути звідусюди. Пов'язано це із тим, що саме у цей день набирає чинності перший етап закону № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». 

Це означає, що в магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг більше не зможуть розповсюджувати безоплатні пластикові пакети. 

Нові вимоги поки що не стосуватимуться біорозкладних пакетів і надтонких пластикових пакетів, що використовуються, як первинна упаковка для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду.

Відео дня

Пересічного споживача нововведення торкнуться хіба тим, що з торговельних залів зникнуть звичні для нього рулони та пачки з пакетами. Втім, за бажанням пакет можна буде придбати. Ось такі ціни орієнтовно мають на них встановити:

  • гранична ціна пакету без ручок і без бокових складок становитиме 2 гривні;
  • гранична ціна пакету з ручками, але без бокових складок — 2 гривні 50 копійок;
  • гранична ціна пакету без ручок, але зі складками — 2 гривні 50 копійок;
  • гранична ціна пакету з ручками та складками — 3 гривні.

За порушення вимог закону відповідатимуть власники магазинів, аптек тощо. За перше порушення для них передбачені штрафи від 1700 до 3400 гривень, за повторне — від 3400 до 8500 гривень.

Перевіряти дотримання виконання закону та складати протоколи про порушення буде Держспоживслужба. Метою нововведень, як йдеться на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, є запобігання утворенню пластикових відходів.

«Насправді не існує безкоштовних пакетів. Ціна за пакети, які нібито можна взяти безкоштовно, закладається у вартість середнього чека. Тож берете ви пакети в магазині чи ні, ви все одно за них сплачуєте. Відтепер будемо платити лише за те, що використовуємо. Для себе я порахував, що використання екоторбинки — це дешевше, ніж щоразу купувати пластиковий пакет. Це економічно вигідніше», — розповідав в. о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Якщо у вашому домі немає «пакету з пакетами», який почала складати ще ваша бабуся, це все одно не означає, що треба засмучуватися. Адже існує чимало альтернатив пластику. І ось кілька таких прикладів.

Багаторазові торбинки

Є екосумки для різноманітних речей, так звані шопери, а є екоторбинки для продуктів. Вони чудово підходять для фруктів та овочів, себто категорії товарів, де найчастіше використовують одноразові вагові пакети. Мішечки існують різної місткості, їх легко прати. Важливим є й те, що вони не залишають запахів на продуктах і не впливають на їхній смак. Розраховані на кілька років використання. 

  • Вартість: від 25 гривень

Авоська

Чудовий варіант для транспортування як вже згаданих фруктів з овочами, так і для величезної кількості інших товарів: побутової хімії, молочки, консервів, хлібобулочних виробів. Сьогодні авоську можна знайти на різний смак і гаманець. Крім того, деякі використовують її, як модний аксесуар.  

  • Вартість: від 99 гривень

Вощені серветки

Воскові серветки ще не такі популярні, як, наприклад, мішечки для овочів, проте вже є хорошою альтернативою поліетилену. Серветки просякнуті воском та спеціальними оліями, за рахунок чого вони тривалий час здатні зберігати свіжість продуктів. Наприклад, у них можна загортати канапки та брати з собою на роботу чи в дорогу. Серветки багаторазові. Вони легко промиваються під проточною водою. 

  • Вартість: від 300 гривень (комплект з трьох штук)

Пакети з крохмалю

З кукурудзяного крохмалю, якщо бути точним. Чудовий винахід, який за спеціальних умов можна самостійно компостувати за кілька місяців. Найбільш популярними у кукурудзяному сегменті є звичайні пакети-майки, але також можна знайти сміттєві та пакети для фасування. 

  • Вартість: від 150 гривень (рулон зі 100 штук)

Паперові пакети

Український винахідник Валентин Фречка вирішив робити екологічні пакети з опалого листя. І в нього це вийшло. І такі пакети вже можна придбати, як альтернативу пластиковим. Папір набагато більш екологічний, він швидко перегниває, він витримує доволі великі навантаження.

  • Вартість: 15 гривень

Додамо, що закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» набуває чинності поступово, в три етапи. Перший, як ми пояснювали вище, настане 10 грудня цього року.

Другий почне діяти з березня 2022-го, коли заборонять розповсюджувати всі пакети завтовшки менше за 50 мікрометрів. 

Третій набуде чинності 1 січня 2023 року. Тоді під забороною опиняться всі пакети до 50 мікрометрів. Це стосуватиметься навіть тих, що їх нині використовують для пакування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів тощо.

 

Читайте також:

У всіх на вустах. Десять нових закладів, які відкрилися у Вінниці у 2021 році

Проблема — вирішення: Як правильно давати в борг і точно гроші повернути, розповідає адвокат

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (47)
  • Людмила Вовк

    Пакет з пакетами настав твій час 😁
  • Наталя Швець

    А яка ціна так і не написали
  • Гриців Петро

    Цікаво, а де ви бачили безкоштовні пакети? Усе що є на території магазину давно закладено у вартості товару. Це приховане подорожчення послуг, як розподіл газу.
  • Лариса Костюк

    Супер

keyboard_arrow_up