Проблема — вирішення: Як правильно давати в борг і точно гроші повернути, розповідає адвокат

Проблема — вирішення: Як правильно давати в борг і точно гроші повернути, розповідає адвокат
  • Даєте в борг суттєву суму? Сподівайтеся отримати своє назад або готуйтеся до втрат.
  • Ви можете ніколи не побачити грошей та, ймовірно, більше не побачите і позичальника.
  • Щоб не залишитись в дурнях, можна образити людину відмовою або ж позичати їй гроші з розумом.

Як в нас люди дають в борг? Якщо це невеликі суми, то ясно як: «Долгани штуку?» — «Не питання. Тобі на картку?» — «Так»…

До речі, гроші, скинуті на карту, — це вже доказ того, що ви дали в борг. Єдине — потрібно в призначенні платежу ввести «гроші в борг», або «позика». Вивчіть свої картки, там є така функція (в Приват24 точно).

Якщо мова про суттєву суму, якої, наприклад, не вистачає на відкриття бізнесу, покупку авто чи квартири, то розглянемо три варіанти розвитку подій разом з адвокатом Ярославом Мартинюком.

Відео дня

1. У борг дають наївні

Приходить до такого наївного товариша інший товариш, просить: «Виручай, треба 10 тисяч доларів, я віддам, мамою клянусь».

Наївний каже: «Ти мій друг, брат, кум, сват, я тебе з дитинства знаю — на. Коли віддаси?». Поки-що товариш відповідає: «Через півроку».

Через півроку в нього там щось не зрослося, все в житті буває. І він починає годувати «завтраками». Це може тривати нескінченно або ж припиняється водночас, як і дружба з дитинства, родичання, кумівство.

— Зрозуміло, що борг зависає у повітрі, — говорить адвокат Ярослав Мартинюк. — Тому що, по-перше, немає жодного підтвердження, що ці гроші комусь і від когось передавались. А по-друге, немає жодної фіксації того, яка сума передавалась, і на який термін.

2. У борг дають наївні, але обережні

Приходить до обережного товариш і просить в борг. Йому відповідають: «Не питання, пиши розписку».

Але розписку треба теж вміти написати. По-перше, вона повинна бути написана від руки, ніяких надрукованих текстів. По-друге, паспортні дані боржника і паспортні дані того, хто дає в борг потрібно вказати обов’язково. Сума боргу має бути написана літерами. Потрібно прописати, за яких умов ця сума має бути повернена і коли. Наприклад: «Я Іван Іваненко, зобов'язуюсь повернути борг — десять тисяч доларів, Петру Петренку, до 10 квітня 2022 року в повному обсязі».

Можна цю розписку завірити в нотаріуса, але це не обов’язково, тому що вона і так має юридичну силу.

— За законодавством ця розписка, практично замінює «договір позики», — говорить адвокат. — Хоча, звичайно, краще скласти саме цей договір. А взагалі і розписка, і договір позики, свідчать про те, що гроші були дані в борг.

Якщо людина кошти не повертає, з розпискою можна піти в суд і просити ці гроші з боржника стягнути. Але якщо боржник голий та босий, на ньому немає жодного майна, рухомого чи нерухомого, офіційно він ніде не працює, це рішення суду, на вашу звичайно користь, ви можете хіба що засклити і повісити на стіну. І милуватися — я молодець.

3. У борг дають наївні, але розумні

До розумного приходить товариш і просить 10 тисяч доларів. Розумний каже: «Друже, перше, ми пишемо розписку і укладаємо договір позики. Друге — в тебе є якесь майно?».

Товариш каже: «Так, є машина, дача, квартира». Розумний каже: «Тоді укладаємо договір застави майна, наприклад на квартиру».

— А договір застави майна, якщо дуже просто — це гарантія виконання зобов’язань. В момент укладання договору застави майна на це майно автоматично накладається арешт і його неможливо продати, переписати і тд., — говорить адвокат. — Тобто, якщо за якихось причин людина гроші не поверне, можна буде не лише через суд витребувати в нього суму, а ще через Державну виконавчу службу стягнути майно боржника.

Наприклад, в боржника є однокімнатна квартиру, ДВС її продає за 20 тисяч доларів, 10 тисяч повертають розумному, 10 тисяч повертають власнику майна, тобто боржнику. Точно так буде з автомобілями, земельними ділянками, та дачами.

Але є деталі, і в них диявол…

Наприклад, чоловік взяв в борг велику суму грошей під заставу майна. Але в нього є дружина і діти, які взагалі не в курсі про справи чоловіка і батька. Раптом приходять виконавці і що?

— Якщо був підписаний договір застави, то це нотаріально завірений документ, і нотаріус все має перевірити та запросити дружину для письмової згоди, — розповідає адвокат. — Тобто дружина має вказати «я знаю, що мій чоловік бере гроші в борг, і згодна надати спільну квартиру в заставу».

Ок. Минає рік, грошей немає. Борг треба віддавати. Виконавці на порозі — і дружина рве коси на голові та згадує, що в неї малолітні чи неповнолітні діти, яких зараз викидають просто неба.

— Так, якщо є малолітні діти і вони прописані в цій квартирі, треба залучати органі опіки і піклування, — говорить адвокат. — Так що це може тягнутися дуже довго. І людина, яка дала гроші в борг, в кінці кінців отримає гроші, але і головної болі вдосталь.

У випадку розписки від руки. Написав боржник таку розписку, коли потрібно борг віддавати — грошей не дам. Йому під ніс розписку, а він у відповідь: «Це не я. Я нічого не брав і нічого не писав».

— Таке теж може бути. В такому випадку в судовому порядку призначається почеркознавча експертиза, — говорить Ярослав Мартинюк. — Експерти за почерком встановлюють, він писав чи не він. Вони навіть можуть визначити, в який час писалась ця розписка, дослідивши папір і чорнила ручки.

Це, напевне, купу грошей коштує? І щоб повернути свої власні кошти, потрібно буде ще гарно заплатити?

— Так, ми по одній справі просили встановити відповідність почерку в п’яти чи шести розписках, і там експерти реально загнули 70 тисяч грн. Хоча, як правило, вартість таких експертиз коливається в районі 10-15 тисяч грн, — говорить адвокат. — Але якщо суд приймає рішення на вашу користь, всі судові витрати та витрати на експертизу, покладуть на іншу сторону.

Якщо так сталося, що твій брат, кум і сват — більше тобі не друг. І враховуючи величезні судові, експертні, та що там казати, моральні витрати, починаючи з якої суми (виданої в борг) можна взагалі не рипатись і просто забути?

— Ну, скажімо, дві-три тисячі доларів того не вартують, — каже адвокат. — Але ми пам’ятаємо, якщо рішення суду на користь людини, яка дала в борг, то їй повертаються всі судові витрати. Але вони повертаються за рахунок боржника. І знову є але. Це у випадку, якщо в боржника є що брати.

Наскільки реально через суд витягнути в людини гроші? Адже якщо дійшли до суду, то зрозуміло, що там вже капець.

— Якщо в людини гроші є, або ці гроші є де в неї взяти, то все реально, хоча виплати можуть бути по тисячі гривень в місяць і, напевне, все життя, — говорить Адвокат. — Тобто якщо людина десь працює, в неї є майно, гроші на рахунку, то це цілком реально. А якщо нічого немає, за офіційними даними (хоча насправді все може бути інакше), то практично нереально.

Коли боржник офіційно ніде не працює, немає активів і зареєстрованого на нього майна, але має дружину/чоловіка і дітей. Вони можуть відповідати за борги батька/матері і чоловіка/дружини?

— Діти точно не можуть віддавати борги батька чи матері, дружина чи чоловік теж, як правило, ні. Але, якщо вона чи він виступали поручителем, тоді точно так, — говорить адвокат. — Коли крім договору застави був підписаний договір поруки, тоді один з подружжя відповідає за борги іншого.

Дуже не хочеться відповідати за дурість та необдумані вчинки навіть близької людини. Особливо, коли їх чинили без відома, наприклад, дружини чи дітей. Тому, якщо через борги наприклад чоловіка (дружини), до дітей чи до дружини (чоловіка) приходять витребувати борги, вони можуть звернутись до суду?

— Можна написати заяву в поліцію про те, що в вас необгрунтовано вимагають грошові кошти, — говорить Ярослав Мартинюк.

Уявімо ситуацію. Людина взяла і переписала все майно на дітей чи дружину/чоловіка, а по ходу напозичалася грошей. До неї прийшли за боргами і чують: «А в мене нічого немає».

— Ну от в Вінниці була подібна історія про валютника, який позичив у багатьох людей, здається, пів мільйона доларів і втік, його звісно знайшли, і що? В нього нічого брати, всі залишились при своїх інтересах, — говорить адвокат.

Товариш позичає велику суму грошей. В нього є квартира, яку він пише в договір застави. Пише розписку про те, що гроші поверне через рік. Але протягом року він одружується і в нього народжується дитина. Він прописує в цій квартирі і дружину, і дитину (тепер є конфлікт інтересів). Грошей він не віддає. Як стягнути майно та отримати позичені гроші?

— В договорі застави, як правило, є пункт що вписки чи виписки можуть відбуватися тільки за згодою заставодержателя, — говорить адвокат. — Але це ніхто не перевіряє. Тому треба судитися, і гроші можна повернути, але це буде довгий-довгий шлях. І це в теорії, а як це буде в кожному конкретному випадку, ніхто не скаже. Адже є різні судові рішення, навіть в одного судді.
Тому головне правило, яке можна виділити жирним і червоним — в борг варто давати стільки, скільки не шкода потім втратити.

Якщо у вас є запитання, які ви хочете поставити юристу, напишіть про його у коментарях та слідкуйте за стрічкою 20minut.ua. В одному з наших наступних матеріалів рубрики «Проблема — вирішення» ми опублікуємо відповідь.


Читайте також:

Проблема — вирішення. Як уникнути штрафу в 34 тисячі і більше, за порушення правил карантину по 44–3 статті

Проблема — вирішення: Як на рівному місці отримати штраф 17 тисяч та позбутись прав на рік по 130-тій
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Елена Савченко

    Кредити під 0 - гарний спосіб економії і отримати його мріє кожен. Ніхто не хоче переплачувати і витрачати додаткові кошти на оплату позики. Гроші потрібні всім і, як правило, закінчуються вони не в самий зручний момент. Швидко вирішити фінансові проблеми можна за декілька кліків. На допомогу приходить https://www.vinnitsa.info/news/yaki-mikrofinansovi-orhanizatsiyi-vydayut-bezvidsotkovyy-kredyt-onlayn.html Всі умови, відгуки зможете прочитати за посиланням

  • Galina Panasiuk

    Треба навчитися говорити людям "НІ"!!! І жодних проблем!!!

keyboard_arrow_up