Проблема — вирішення: Як на рівному місці отримати штраф 17 тисяч та позбутись прав на рік по 130-тій

Проблема — вирішення: Як на рівному місці отримати штраф 17 тисяч та позбутись прав на рік по 130-тій
  • Щоб зупинити водія і запідозрити його в алкогольному чи наркотичному сп'янінні, поліції не потрібні додаткові дані, достатньо самого бажання це зробити.
  • Водій запросто може отримати адмінпротокол по 130 статті, «Керування авто в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння», якщо не погодиться з вимогами поліції. 
  • Поговорили з юристом про те, як можна вберегтися від загрози бути оштрафованим на 17 тисяч гривень на рівному місці.

— З початку року, я рази чотири чи п’ять їздив до наркодиспансеру і мочився в баночку, щоб довести представникам поліції свою тверезість, — розповідає вінничанин Олег. — Ну як їздив? Возили мене після того, як почав вимагати законних підстав для зупинки та дотримання протоколу. Наривався, одним словом. І щоб не нарватись на 130 статтю, вимушений був кататись.

Жодного разу Олег п’яний не був. Не був він і під дією наркотиків, на які його теж перевіряли. Просто кожен такий випадок забирав купу нервів і години дві часу. Але то дешевше ніж 130 стаття Адміністративного кодексу, яку з легкістю склали б на Олега в разі його відмови поїхати в наркодиспансер.

Презумпція поліції

За словами адвоката Ярослава Мартинюка існує інструкція, спільно затверджена МОЗ та МВС, де передбачений порядок освідування особи на стан алкогольного сп’яніння, і працівники поліції мають діяти відповідно цій інструкції. Там розписано, на які ознаки має зважати працівник поліції, щоб зробити попередній висновок про те, що особа може перебувати в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Відео дня

— Але ці положення такі загальні і розмиті, типу — тремтіння рук, запах з рота, розширені зіниці, блідість шкіри або навпаки почервонніня шкіри обличчя, — говорить адвокат. — І ні законом, ні цією інструкцією не передбачені якісь дійсно об’єктивні ознаки. Все на розсуд працівника поліції. Тобто він підозрює, або просто вирішив так. Це є презумпція працівника поліції, і він діє відносно неї.

Багато зловживань

Як каже юрист, в цій сфері є дуже багато зловживань, тому що можна зупиняти будь-кого і підозрювати теж.

— Особливо таку підозру викликають водії, які починають розказувати про свої права або пояснувати обов’язки поліції. Або ж коли починають хамити, — говорить Ярослав Мартинюк. — Поліції це не подобається, і в якийсь момент розмови поліцейський каже: «О, так ви п’яний, а давайте ми будемо вас освідувати». І якщо водій відмовляється, працівник поліції запрошує двох свідків (будь-кого, водіїв чи перехожих, головне, щоб не поліцейські) і в їхній присутності складається адмінпротокол по 130 статті, який направляється в суд.

За словами адвоката, в переважній більшості випадків суди кажуть: «Водій, ти винуватий, на тобі 17 тисяч штрафу і позбавлення права керування авто строком на один рік».

Дії поліції при підозрі

За словами адвоката, якщо виникла підозра на алкогольне сп’яніння, в працівників поліції має бути драгер (алкотестер). І він не просто має бути, а має бути повірений, сертифікований і всі ці документи в них мають бути на руках. Бо якщо, наприклад, драгер не повірений, або не сертифікований, або в поліції на руках немає цих документів — така перевірка драгером буде незаконною.

— Приміром, водій згодився, подув в драгер, показало більше, чим 0,2 проміле. Поліцейський каже: «Дивіться, драгер показує, що ви п’яний». А ви в курсі, що такого бути не може — треба наполягати подути ще раз, — розповідає адвокат. — Бо ці драгери бувають настільки повіренні і відкалібровані, що показують зовсім різні результати. Якщо водій не пив, а драгер каже інше, потрібно наполягати на освідувані в наркодиспансері, якщо це Вінниця, або в найближчій лікарні, якщо це район.

Процедура освідування на алкоголь

— Знову ж таки інструкція говорить, що в медзакладі мають бути проведені лабораторні дослідження, — розповідає Ярослав Мартинюк. — Тому в наркодиспансері дути в драгер, тільки інший (як зазвичай це відбувається) — це не лабораторні дослідження. У водія мають відібрати слину, сечу або кров. Як правило, це сеча. І мають її відібрати в дві ємності. Одну досліджують одразу, друга ємність з сечею зберігаються 90 днів, щоб можна було провести додаткове лабораторне дослідження, якщо первинне викликає сумніви.

За словами адвоката, якщо в сечі виявленні сліди алкоголю, складається акт, на його підставі робиться медичне заключення, що людина перебуває в стані алкогольного сп’яніння. Це заключення в трьох екземплярах видається — працівнику поліції, водію і одне залишається в медзакладі. Працівники поліції цей акт разом з адмінпротоколом направляють до суду.

На наркотики тільки в медзакладі

— Наркотичне сп’яніння представники поліції на місці ніколи не освідують, в них немає чим, — говорить адвокат. — Вони, якщо підозрюють наркотичне сп’яніння, везуть одразу в наркодиспансер. Інструкція така сама: має відбиратися сеча і тд… та проводитися лабораторні дослідження.

Але що робить наркодиспансер? В них є мультитести на 9 видів наркотиків (смужки, які змінюють колір при наявності того чи іншого наркотика в організмі), і вони сечею капають на той тест.

— Якщо раптом якась смужка посіріла, лікар каже: «О, дивись, вона змінила колір, значить в тебе є наркотики в організмі», саме така ситуація сталася з одним нашим клієнтом, — розповідає Ярослав Мартинюк. — На нього склали протокол по 130 статті (підстава — водій у стані наркотичного сп’яніння), направили в суд. Водій каже: «Це якась маячня, я в житті нічого не приймав. Так, пити — пью, але не коли треба за кермо, які наркотики? Там взагалі лікар десь вийшов, медсестра глянула на смужки, одна на її погляд змінила колір, от і написали що є амфетамін».

Коли водій звернувся по юридичну допомогу, адвокат заявив клопотання, щоб провели експертизу в бюро судово-медичної експертизи.

— В наркодиспансері у водія за інструкцією відібрали дві ємності сечі, ми наполягали, щоб провели адекватне лабораторне дослідження, а не смужки мочили, — розповідає адвокат. — Суд задовольнив клопотання, витребували в наркодиспасері другу ємність з сечею, направили її на судмедекспертизу, судмедексперти жодних наркотиків не виявили. Справу закрили. По іншій справі в судове засідання навіть викликали лікаря, який проводив освідування. То лікар сам підтверджував, що ці мультитести мають похибку 2-4 % і можуть показати наркотики там, де їх немає.

Є цікаві моменти

— Водії, які дійсно сідають за кермо в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, звісно не хочуть проходити освідування, — говорить юрист. — Працівники поліції складають протокол направляють до суду. А в інструкції є один момент, освідування особи має відбутися не пізніше, ніж протягом двох годин з моменту наявності підстав. От зупинили водія — запідозрили, і дві години на освідчення. Є такі хитрі, на місці зупинки відмовилися дути в драгер чи їхати в наркодиспансер, але мають знайомих лікарів, або можливість впливати на висновок експертизи. Тому самостійно їдуть в наркодиспансер і проходять освідування там протягом двох годин, отримують висновок — все ок, тверезий. Потім приходять в суд з цими заключеннями, кажуть: «Дивіться, я тоді не мав часу, але я встиг, прийшов, зробив і я чистий». Суди, як правило, дуже критично дивляться на ці висновки.

— Але. Якщо суддю «попросили», то справа може бути закрита, при бажанні можна поритися в реєстрі, є і такі і такі справи, при чому один і той самий суддя, за однакових обставин, приймає або одне, або інше рішення, — говорить адвокат.

Якщо в поліції немає драгера?

— Навіть якщо представники поліції вам просто відмовляють у тестуванні драгером (ну от не хочуть), це буде вважатись порушення інструкції, але адмінпротокол по 130 статті виписати все одно можуть, якщо водій відмовляється їхати в наркодиспансер, — розповідає Ярослав Мартинюк. — І його направлять в суд, і суд визнає вас винним, бо відмовились. Так, водій може подати апеляцію, але ні в першій інстанції, ні в апеляції він не доведе, що був тверезий. Ну, якщо ми говоримо про законні дії.

А якщо людина реально дуже спішить, може, вона, наприклад, взяти пляшку, зібрати туди сечу, прямо на камеру, також зафіксувати акт-прийому передачі цієї пляшки в руки наприклад свідка. Чи буде це вважатись згодою на освідчення?

— Інструкція говорить, що освідування проводиться в присутності особи, яку освідчують. Тобто часткова присутність особи, у вигляді її сечі, не рахується, — говорить адвокат. — В будь-якому випадку, якщо ви навіть дуже поспішаєте, але впевнені, що не перебуваєте у стані алкогольного сп’яніння, пройдіть всі процедури освідування. Якщо відмовитеся, автоматично отримаєте адмінпротокол і в суді вже не доведете, що ви не пили.

Якщо у вас є запитання, які ви хочете поставити юристу, напишіть про його у коментарях та слідкуйте за стрічкою 20minut.ua. В одному з наших наступних матеріалів рубрики «Проблема — вирішення» ми опублікуємо відповідь.


Читайте також:

Проблема — вирішення:  Якщо тебе без тебе судили, то що робити? Запитали поради в юриста

Проблема —  вирішення: що робити, коли вигнали зі стажування і не заплатили обіцяне?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Oleksandr Chornyy

    Реклама адвоката і нічого по суті.

    Андрей Зайченко reply Oleksandr Chornyy

    Oleksandr Chornyy о, точно, ни о чем
  • Олександр Пархотько

    А яке покарання можу отримати поліцай за такі дії

    Kolia Melnuk reply Олександр Пархотько

    Саша а ти вдягни цю форму і пороби зо рік  і я тебе спитаю пізніше як ти на це дивишся .

    Олександр Пархотько reply Олександр Пархотько

    Kolia Melnuk за незнання законів за перевищення повноважень яке відчувається скрізь і повсюдну одів форму і вважає себе царем і богом

    Kolia Melnuk reply Олександр Пархотько

    Олександр Пархотько за які саме що бухі їздять за рулем .
  • Александр Андреевич

    Им только денег срубить
  • Стас Галецький

    Що робити, як дружина іхала закермом, створила ДТП, а намене оф
    ормили 130,що я відмовився від експертизи?

keyboard_arrow_up