Проблема — вирішення: Якщо тебе без тебе судили, то що робити? Запитали поради в юриста

Проблема — вирішення:  Якщо тебе без тебе судили, то що робити? Запитали поради в юриста
  • Коли суд не повідомляє людину про судове засідання або вирок — це порушення її прав?
  • Так, і це легко довести, якщо справа, наприклад, кримінальна чи господарська.
  • А коли це адміністративка і ти був/була не в курсі, де і коли вона розглядалась?
  • Накладно потім знімати арешти з рахунків та майна через якийсь дрібний штраф, про який ти ні сном, ні духом...
  • Як уникнути ситуації, коли тебе засудили без твоєї участі в суді — поговорили з юристом.

Близько дванадцятої ночі, підприємець Вікторія їде за товаром. Частину оплати за товар жінка скинула на картку, частину везе готівкою. На Немирівській об’їзній попереду волочиться мерс, жінка його обганяє. Коли проїхала Немирівське коло, як на Вінницю їхати, газель Вікторії наздоганяє якась автівка і починає притискати до узбіччя.

— В голові одна думка, що хочуть відібрати гроші, — розповідає жінка, і вона вирішує від переслідувача тікати.

Але через кілька кілометрів її переслідують вже дві автівки — мерс та фольцваген, намагаються притиснути до узбіччя та зупинити. Вікторія не дається, і доїжджає аж до Вінницької об'їзної, де бачить патрульний автомобіль. Біля нього зупиняється.

Відео дня

Потім з’ясувалося, що автівка, яка першj. почала її наздоганяти, — це саме той мерс, якого жінка обігнала. І за словами водія, під час обгону, вона бортом свої газельки зачепила йому ліве дзеркало і подряпала.

Вікторія пробувала щось пояснити, пропонувала поставити машини поруч, щоб стало ясно — борт газелі вище, ніж дзеркало мерса, тож вона ніяк не могла його зачепити. Але патрульна поліція особливо слухати її не стала, склали два адмінпротоколи: перший за вчинення ДТП — це 124 стаття, а другий залишення місця ДТП — це 122 стаття. І ось ці два протокола пішли в суд.

Вікторія сиділа і чекала повістки, або дзвінка про дату та час судового засідання. Не дочекалася. Пройшло три місяці з моменту ДТП (це строк притягнення до адмінвідповідальності), вона поїхала до суду дізнатись, що і як. В суді почула: «Пані, вас півтора місяці тому вже засудили, позбавили водійських прав на рік».

Що робити, якщо тебе без тебе судили?

— «Мені тепер тільки вагітніти і народжувати», з такими словами звернулась пані Вікторія по юридичну допомогу, — розповідає юрист Ярослав Мартинюк. — Тому що весь бізнес жінки був зав'язаний на автомобілі, без нього вона, як без рук.

За словами юриста, було два протоколи, три пояснення осіб, її також на драгері продули, вона була твереза. В справі не було схеми ДТП, а це маст-хев, якщо людині кажуть, що вона створила аварію, не було зафіксовано пошкодження мерса (все це вказується в схемі). Не було фото та відео фіксації пошкоджень. Втім, суддя вирішив, того що є достатньо — вона винна, але дав по мінімуму, тому що за залишення місця ДТП позбавляють водійських прав на строк від року до трьох.

— В апеляційному суді ми рішення скасували, справу закрили за відсутністю складу правопорушення, — говорить Ярослав Мартинюк. — Це мав би зробити суд першої інстанції, але на тому етапі людину не повідомили про дату та час судового засідання, та навіть рішення суду ніхто не прислав. Вона сама схаменулася через три місяці — «ой, а що там з моєю справою», тому що в неї забрали права, а щоб їх повернути, потрібно на руках мати рішення суду. Коли Вікторія приїхала до суду, то попросила на руки рішення, і в суді збереглась її розписка тим числом (коли вона приїхала). Ми від цього відштовхувались, просили суд поновити строк на апеляцію, тому що він був пропущений (на оскарження рішення дається 10 днів).

Це порушення прав людини

— Виходячи з практики европейского суду, кожна людина має бути почута, і це має забезпечити суд, шляхом повідомлення її про дату та час слухання. Якщо суд цього не робить, він порушує права людини, — говорить юрист. — Може, в цієї людини є якісь аргументи, які вона хоче оприлюднити і сказати: «дивіться все, що там написано, то неправда».

Як каже Ярослав Мартинюк, є звичайно, заочні судові рішення — це коли відповідач не приходить на судове слухання. Тобто є справа, є позов, і суд каже — приходьте розкажіть нам свою позицію по справі. Відповідач отримав документ — один раз не відреагував, другий. Тоді суд має право винести заочне рішення.

— Але є моменти, коли наприклад людині присилають повістку, а вона вже там не мешкає, — говорить юрист. — В нас була ситуація в 2019 році — жінка була відповідачем, з неї хотіли стягнути 60 тисяч грн. Повістки відправляли на стару адресу, два конверти повернулися і суд прийняв заочне рішення — стягнути з неї всю суму. Вона про це дізналася, коли ДВС наклала арешт на всі її рахунки, а позивач взяв виконавчий лист і пішов примусово стягувати з неї борг.

Юрист каже, що заочне рішення по цій справі вдалося скасувати, поновили розгляд справи, надали докази на спростування позиції позивача. І суд прийняв рішення на користь цієї жінки, відмовив позивачу в задоволенні позову.

— А скільки є справ, коли, наприклад, водій отримав штраф, не заплатив, тому що не знав про це (ніхто не повідомив), — розповідає юрист. — А інформація про штрафи, звичайно потрапляє до поліції, там пробивають по базі, штраф висить несплачений, його відправляють на примусове стягнення на ДВС. Тоді за 420 грн, або за 740 грн штрафу по адмінпротоколу, людині приходить арешт на всі рахунки або на майно.

Чому суди мовчать?

— Якщо запитати про офіційну версію — чого не повідомляють — кажуть, немає конвертів, щоб відправити повістку, — розповідає юрист. — Хоча в кодексі є така штука, як телефонограма. Тобто дзвонить секретар якогось судді і каже: «У вас на такий-то день призначене судове засідання — приходьте». Це якщо секретар відповідальний, а як ні, то можуть і не зателефонувати. Звичайно, коли мова про якусь резонансну справу, або коли сторони конфлікту по справі доволі активні, то щоб не виникло проблем, час та дату повідомляють. А коли мова про якісь адміністративні справи, все досить сумно.

До речі, є такий момент — вам може приходити смс на телефон, в судах є така програма називається суд-повістка. Але в чому прикол, людина сама має прийти в суд та написати заяву, що вона не проти смс-сповіщення. Якщо в справі є така заява, то це буде вважатись належним повідомленням. Але в 95% випадків ніхто таких заяв не пише.

Що робити, щоб тебе без тебе не судили?

— Я б рекомендував за цим слідкувати, тому що крім вас, то нікому не потрібно, — говорить Ярослав Мартинюк. — Наприклад, візьмемо ту ж саму 124 статтю админ кодексу, там у випадку доведення вини у відповідача можуть, або забрати водійські права, або накласти штраф. Ти відповідач, ти приходиш на засідання, якщо винен — покайся. І звичайно, можеш просити суд не позбавляти тебе водійських прав, а обмежитись лише штрафом. В іншому випадку буде, як з Вікторією.

До речі, за словами юриста в інших процесах, заява людини про те, що її не попередили належним чином про засідання, може бути підставою для скасування рішення суду. 

Але якщо кримінальний, господарський, громадянський кодекси нові і розписані докладно, то кодекс України про адміністративні правопорушення ще з Радянського союзу. Відповідно процес оскарження доволі скупий, і те, що тебе не повідомили та осудили, то твої проблеми. Та все одно в тебе є конституційне право, є право закріплене міжнародною конвенцією про права людини на справедливий суд.

— Звісно, нормально, коли людина сидить і чекає на повістку, але якщо ви знаєте, що в суді буде розглядатися ваша справа, і ви є стороною цієї справи, я рекомендую проявляти активну позицію, — говорить юрист. — Заходити на сайт суду (а всі суди представлені офіційними сайтами в інтернеті), знаходити розділ: «справи призначені до розгляду» і за власним прізвищем шукати свою справу. Або піти в суд й написати заяву про смс-сповіщення. Або ж найняти адвоката, який все це зробить за вас.

Для того, щоб у нашій рубриці «Проблема — вирішення» ми разом з юристами проаналізували те питання, яке вас цікавить, досить його написати у коментарях під цією статтею. Також запропонувати тему можна, зв'язавшись з автором у будь-який зручний для вас спосіб.  


Читайте також:

Проблема — вирішення: що робити, якщо вкрали речі з камери схову, пояснює адвокат

Проблема — вирішення: що робити, коли вигнали зі стажування і не заплатили обіцяне?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ivan Sobzyk

    Судову систему розробляли злочинці для захисту злочинців -тому пересічного громадянина загалом ця система карає.

keyboard_arrow_up