Проблема — вирішення: що робити, якщо вкрали речі з камери схову, пояснює адвокат

Проблема — вирішення: що робити, якщо вкрали речі з камери схову, пояснює адвокат
  • Не залишайте цінні речі, адміністрація закладу за їх втрату відповідальність не несе. 
  • Але одразу протиріччя — з торбами заходити не можна, залиште їх у камері схову.
  • І нікого не турбує те, що в спортзалі, на вокзалі, в супермаркеті, всюди, де є камери схову — заклад автоматично розписується під договором зберігання речей своїх відвідувачів.

Розпочинаємо проект «Питання — відповідь». Питання ставите ви, відповідь дає спеціаліст. Якщо у вас є проблема, і ви не знаєте, як її вирішити, пишіть про це у коментарях або журналісту у зручний для вас спосіб. Ми питання адресуємо компетентній у цій сфері людині і опублікуємо відповідь. 

А сьогодні поговоримо про втрату або псування речей з камер схову. Якщо звідти пропали речі, то кому претензії пред’являти?

В постанові кабінету міністрів № 833 від 15 травня 2006 «Про затвердження порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування...» сказано, що заклад має:

Відео дня
  • забезпечити доступ споживачів до торговельних об’єктів без здавання на збереження особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється у таких торговельних об’єктах;
  • створити умови для збереження речей споживачів, у разі, коли вхід до торговельного об’єкта з товарами, які реалізуються в таких закладах, заборонено.

За словами юриста Ярослава Мартинюка, кожен раз, коли людина приходить у заклад, де є камери схову, заклад і відвідувач цього закладу фактично укладають між собою договір зберігання речей. І підтвердженням цього договору є ключик від камери схову.

У випадку, коли речі відвідувача втратили або зіпсували, саме адміністрація відповідає за це і має відшкодувати. 

— І саме до неї першочергово потрібно звернутись, — говорить юрист. — Якщо адміністрація закладу відмовляється від відповідальності тоді  — другий крок: звернутись до них з письмовою претензією, з вимогою відшкодувати збиток. І паралельно звернутись до поліції.

У випадку, коли адміністрація закладу не визнає свою провину — можна звернутись до суду. З заявою про відшкодування не лише матеріальної, але і моральної шкоди.

Як пояснює юрист, тут бажано мати свідків, які бачили, що ви клали речі до камери схову. Якщо це цінні речі, добре, коли на них є чеки, якщо ні, то знати приблизну їх вартість. Адже заклад повинен відшкодувати вартість втрачених речей або суму, на яку знизилась вартість цих речей у випадку їх псування. 

— Алгоритм дій, коли ви відкрили камеру схову, а там пусто, простий, — говорить Ярослав Мартинюк. — Викликати представника адміністрації, викликати поліцію, вимагати відео з камер спостереження, попросити інших відвідувачів бути свідками, фіксувати все, що відбувається на камеру.

Якщо адміністрація закладу мирним шляхом вирішувати проблему не спішить, єдиний шлях — йти до суду. Варто зазначити, що заклади, які дбають про власну репутацію, до суду таких справ не доводять.

— У Вінниці був випадок зі спортивним клубом, там у хлопця поцупили речі з роздягальні.  — розповідає юрист.  — Кросівки вкрали за сто доларів, відвідувач спортклубу звернувся до адміністрації, і заклад все відшкодував.

На жаль, в більшості випадках до суду такі справи не доходять, або не доходять до фіналу через те, що самому позивачу все набридає. І як то кажуть: «овчинка вичинки не варта». 

Якщо у вас є запитання, які ви хочете поставити юристу, напишіть про це у коменатрях та слідкуйте за стрічкою 20minut.ua. В одній з наших наступних матеріалів ми опублікуємо відповідь.


Читайте також:

Афери з банківськими картками: яка схема — фейк, а що справді працює

«Поохали і поїхали далі». Чому у вінницькому автобусі впали двері та що робити у таких випадках

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Галина Семеняко

    Підкажіть хто повинен платити за розбитий телефон чужої людини у спортзалі,якщо телефон лежав на підлозі біля моїх ніг.А я випадково впустила готелю і вона впала на телефон.Телефон лежав з заду на підлозі.Тепер з мене вимагають гроші.Дякую за відповідь
  • Лариса Томашевич

    Я никогда не пользуюсь камерами хранения в магазине. Вы имеете полное право заходить с сумками и не предъявлять охране , только полиции, если есть на то основания.
  • Olex Zakharchuk

    "В постанові кабінету міністрів № 833 від 15 травня 2006 «Про затвердження порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування...» сказано, що заклад має:
    забезпечити доступ споживачів до торговельних об’єктів без здавання на збереження особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється у таких торговельних об’єктах " - тобто я не повинен здавати речі у камеру схову якщо у них в середині не є товарів, реалізація яких здійснюється у таких торговельних об’єктах ?!

    Yaroslav Martyniuk reply Olex Zakharchuk

    Доброго дня.
    Так, Ви можете залишати в камерах зберігання тільки ті речі, реалізація яких здійснюється в магазині.

keyboard_arrow_up