Афери з банківськими картками: яка схема — фейк, а що справді працює

Афери з банківськими картками: яка схема — фейк, а що справді працює
  • Приходиш на банкомат зняти гроші, а в ньому стирчить чиясь картка. Після того, як спробуєте її дістати, підійде група чоловіків і скаже, що тільки що ви зняли їхні гроші. 
  • Чи дійсно зловмисники працюють за такою схемою? Як вберегтися від шахраїв? І як правильно користуватися банкоматом?

У соцмережах «ходить» інформація про шахрайство з банкоматами ПриватБанку. Люди, начебто, підходять, щоб зняти гроші, але виявляють у банкоматі чиюсь забуту картку. Як тільки ви її дістаєте, невідомо звідки береться компанія чоловіків, які говорять, що тільки-що ви зняли з неї їхні гроші

«Якщо побачили забуту картку в банкоматі — не діставайте її. Дочекайтеся, поки він її не «з'їсть», або чекайте власника — нехай він сам її витягне. Це недовго! Не натискайте кнопки скасувати. Взагалі відійдіть від банкомата ! Компанія мужиків — «свідків» з'являться, як з-під землі і на вас будуть «тиснути»: ви перед банкоматом стояли, на клавіатуру натискали, на карті є ваші відбитки пальців, і взагалі, вони «все бачили» — з карти тільки що зняли гроші! А зняла їх, просто перед вами літня жінка, яка вже теж тут крутиться — «власниця картки»?, — так у фейсбуці описують схему афери.

Відео дня

А раніше аналогічні дописи поширювали у сусідній Росії. Тоді мова йшла про банкомати «Сбербанку». Й далі українці почали скаржитися на таку саму проблему. Пишуть, що «попастися» на таку вудочку можна на банкоматах ПриватБанку. 

Редакція 20minut.ua звернулася до цього банку. У прес-службі такі махінації назвали фейком. В поліції також повідомили, що нічого подібного у Вінниці не було зафіксовано. Втім випадки, коли шахраї видурюють гроші через банкомати, — нерідкість. 

«Історія цікава, але мало ймовірна»

— Справді часто зустрічаються випадки, коли клієнт може забути картку у банкоматі, але для цього у банку існує окрема процедура безпеки та збереження коштів, — каже прес-секретар ПриватБанку Олександр Жильцов. — Насамперед, якщо ви забули картку в банкоматі, протягом трьох хвилин вам зателефонують з банку та повідомляють про згубу. Ви можете встигнути повернутись та забрати власну картку. 

Скористатись нею в банкоматі наступному користувач не вдасться, адже для виконання будь-якої функції необхідно повторно ввести пін-код, каже Жильцов. Якщо ж ви не встигли повернутись та забрати картку — вона потрапить в окремий бокс банкомату, де буде заблокована. Ви зможете звернутись до найближчого відділення банку та перевипустити картку. 

— Якщо ж виникають сумніви, що ви стали жертвами шахраїв, як описано в даному зверненні, рекомендуємо звернутись до правоохоронних органів. Ця історія цікава, але мало ймовірна, — розповідає Олександр. — Служба безпеки тісно співпрацює з органами правопорядку та на відповідний запит зможе надати вичерпну інформацію по рахунку. Пам'ятайте, запорука вашої фінансова безпеки у вашій обізнаності та фінансовій грамотності.

Які шахрайські схеми працюють

— На сьогоднішній день більшість банкоматів ПриватБанку оснащені спеціальною системою анти-скімінга, яка блокує роботу банкомату при установці на нього шахрайського обладнання, — розповідає піар-менеджер ПриватБанку в Черкаській та Вінницькій областях Наталія Макаренко. — Якщо клієнти помітили щось незвичайне в роботі банкомату — накладки, додаткові пристрої, дроти або підозрілих людей, які метушаться біля банкомату, то потрібно негайно повідомити про це банк будь-яким зручним способом.

Скімером може бути пластикова накладка, що прикріплюється до картрідеру, мініатюрна відеокамера в тримачі для брошур поруч з банкоматом, — пояснює Наталія. Також каже, що поширені спеціальні накладки на клавіатуру, які зчитують порядок набору ПІН-коду. До банкоматів скімери кріпляться за допомогою звичайного двостороннього скотчу або застібки-липучки.

Виявити неозброєним оком скімер на банкоматі досить складно, тому банкіри рекомендують користуватися тільки банкоматами, розташованими у відділеннях банків, великих торгових центрах, на території, що охороняється.

Скімер здатний зчитати інформацію тільки з магнітної смуги, але не з чіпа. З цієї причини чіповані картки вважаються більш захищеними.

— За допомогою цих даних злочинці виготовляють дублікати карт, з використанням яких в подальшому отримують гроші, — каже Наталія. — Якщо скімінг спрацював, то проводиться оперативна перевірка всіх транзакцій по рахункам клієнтів і служба фінансового моніторингу ПриватБанку одразу блокує рахунки клієнта, який став жертвою скімінгу. Також, в результаті оперативної перевірки, визначається коло клієнтів банку, які проводили зняття готівки в тому ж банкоматі, що й постраждалі від шахраїв клієнти. Таким клієнтам, в цілях безпеки та задля збереження коштів, також блокуються карткові рахунки. 

Клієнтам ПриватБанку, грішми яких зловмисники встигли заволодіти, будуть компенсовані всі кошти. Клієнти, картки яких були заблоковані централізовано, зможуть безкоштовно отримати нову картку у найближчому відділенні ПриватБанку. 

«Кеш-трепінг» — новий вид шахрайства

Наталія Макаренко розповідає, що відносно нещодавно набув деякого поширення новий вид шахрайства — «кеш-трепінг». Зловмисники встановлюють на купюроприймач бaнкомату спеціальну накладку, яка перешкоджає видачі готівки клієнту і надалі обкрадають його.

— Злочинці використовують звичайну алюмінієву панель від меблевої фурнітури. Шахраї прикріплюють накладку до банкoмату двостороннім скотчем, — каже прес-секретарка. — Встановлена ​​накладка блокує банкoмат, а на екрані висвічується інформація про помилку в роботі. Як правило, після невдалої спроби, клієнт забирає картoчку і йде. Тим часом шахраї знаходяться поруч і чекають відходу клієнта. Потім вони просто знімають встановлену панель, до якої приклеюються банкноти, і забирають разом з нею чужі гроші.

Хвилини, коли клієнт відходить від банкомату є вирішальними, як для нього, так і для зловмисників, каже Наталія. У таких випадках не слід відходити від бaнкомату. Потрібно негайно зателефонувати на безкоштовний номер служби підтримки 3700 і повідомити про подію. Фахівці банку оцінять причину збою бaнкомата, підтвердять або спростують факт списання грошей з рахунку. Якщо запідозрять шахрайство, то на місце виїжджає оперативна група служби безпеки.

Правила користування банкоматами 

— Існує декілька простих правил користування бaнкоматами, — каже Наталія Макаренко. — Уважно огляньте бaнкомат перед користуванням: карткоприймач, купюроприймач і пін-пад (клавіатура банкомату) не повинні бути оснащені додатковими пристроями. Також зверніть увагу на те, чи не відходять від частин бaнкомату якісь підозрілі дроти, чи не вставлений в кaртоприймач який-небудь невідомий прилад, чи немає на клавіатурі ніяких наклейок. Все це може бути обладнанням для зчитування даних кaртки — скімінгa.

Безпечний карткоприймач може бути двох видів: просто щілина без додаткових пристроїв та карткоприймач з прозорою накладкою, пояснює Наталія. Якщо ж на карткоприймачі непрозора накладка, то в ній може бути пристрій, що зчитує дані з картки.

— Не користуйтесь банкоматом, якщо картку складно вставити в карткоприймач, — каже Наталія. — Якщо клавіатура встановлена нерівно або незвично виступає також не використовуйте такий банкомат. Зверніть увагу, чи не закріплена додаткова відео-камера на бaнкоматі. А якщо раптом пристрій не видав вам ваші гроші, ні в якому разі не відходите від нього. Зателефонуйте в службу підтримки і з'ясуйте причини збою. 

Також фахівець радить не користуватись бaнкоматами, на яких немає ніяких фірмових логотипів, а дизайн прогрaмного забезпечення не дозволяє визначити власника бaнкомату.


Читайте також:

Водій КамАЗу або чат-менеджер? Ми зібрали ТОП-10 вакансій, де платять найбільші зарплати

Що робити, якщо у вас вкрали речі у магазині. Розповідає адвокат

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Ольга Пазюк

    Аферисты в сетях показали давно схему
  • Владимир Богданов

    А счёт на проезд, бабушке ЗОЖ купить???)))
  • Igor Igorov

    Така собі схема, якщо вона є то не продумана зовсім. Якщо зняв гроші то де вони ? 99% людей ідуть до банкомату якраз коли в кармані закінчилась готівка.

    Igor Igorov reply Igor Igorov

    Евгений Самченко і що далі ? Викличуть поліцію ?  Такі розводняки для того і придумані, щоб змусити жертву на місці віддати гроші, після предяви що це наші гроші. А якщо немає грошей то немає і сенсу

    Евгений Самченко reply Igor Igorov

    Так что подумай перед тем как прикасаться к чужой карточке.Отпечатки пальцев никуда не денешь.Хлрошо если камера будет работать.А если нет?ПИЗДАК

    Евгений Самченко reply Igor Igorov

    Igor Igorov можно вообще пред,явить,что ты эту карточку спиздил,есть свидетель Вася и тебя поймали на горячем,когда ты пытался снять деньги..
  • Bogdan Severin

    Нехай підходять)))

    Правдоруб Калиновский reply Bogdan Severin

    Bogdan  Severin ну підійдуть 😂 ще кілька телефонів лишніх не завадить

keyboard_arrow_up